Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για μια «σημαντική απόφαση» χωρίς να αποκλείει στρατιωτική παρέμβαση. Μάλιστα επικοινώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι για να υπάρξει αντίδραση από γαλλικής πλευράς θα πρέπει να κατατεθούν αποδείξεις για την φερόμενη επίθεση.
Από την πλευρά της η Ρωσία στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να προτείνει στο ανώτατο όργανο του διεθνούς οργανισμού τη μετάβαση ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) για επιτόπιο έλεγχο στη Συρία. Στο μεταξύ του ειδικούς του OPCW προσκάλεσε στη Συρία για ελέγχους και το συριακό καθεστώς.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδας επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Την Δευτέρα, η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα στοιχεία αυτού του σχεδίου που καταδικάζει τις φερόμενες επιθέσεις που διαπράχθηκαν το Σάββατο στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα. Η Μόσχα, όπως η Δαμασκός, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.
Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να ασκήσει βέτο στο σχέδιο. Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.
Μηχανισμό έρευνας για χημικές επιθέσεις στη Συρία θέλουν οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα στα Ηνωμένα Έθνη ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για την καταφυγή στα χημικά όπλα στη Συρία.
Βραζιλία: Η πρώτη κυρία έβρισε τον Έλον Μασκ στη G20 - «Γ…… Έλον Μασκ»
Αυτό το νέο εργαλείο έρευνας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει αρχικά εντολή ενός έτους, η οποία θα είναι ανανεώσιμη. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει πλέον έναν οργανισμό έρευνας για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία μετά τη διάλυση στα τέλη του 2017 της JIM, μιας ομάδας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η εντολή της οποίας δεν ανανεώθηκε λόγω πολλών ρωσικών βέτο.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις «δεν αποκλείει τίποτα» ως αντίδραση στη φερόμενη χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία και καθιστά τη Μόσχα υπεύθυνη για την ύπαρξη χημικών παραγόντων σε αυτό το θέατρο του πολέμου.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε, είναι γιατί χρησιμοποιούνται ακόμη χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της κατάργησης όλων των χημικών όπλων», δήλωσε σήμερα ο Μάτις στους δημοσιογράφους υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.
Η Ρωσία είχε εγγυηθεί την καταστροφή όλων των συριακών χημικών όπλων τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ φέρεται να χρησιμοποίησε χημικούς παράγοντες πολλές φορές από τότε εναντίον των Σύρων ανταρτών.
«Αυτός είναι ο λόγος που, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, από το ΝΑΤΟ μέχρι το Κατάρ, θα ασχοληθούμε με αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Μάτις.
«Δεν αποκλείω τίποτα αυτή την ώρα», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]