Αρματα μάχης στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, ριπές από στρατιωτικά ελικόπτερα, χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και μάχες ανάμεσα σε αστυνομικούς και ομάδες στρατιωτών.
Οι απίστευτες αυτές εικόνες έρχονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τη γειτονική χώρα, όπου σημειώθηκε πραξικόπημα. H Τουρκία ζει ιστορικές στιγμές παρελθόντων ετών, καθώς μερίδα του Τουρκικού Στρατού ανακοίνωσε χθες τη νύχτα ότι στράφηκε εναντίον της εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος φωτογράφισε τον αντίπαλό του Φετουλάχ Γκιουλέν ως εμπνευστή του πραξικοπήματος, όμως, όπως φαίνεται, πρόκειται για μια προσπάθεια φανατικών Κεμαλικών του στρατού να καταλάβουν την εξουσία. Εξάλλου, ο ίδιος ο Γκιουλέν με δήλωσή του καταδίκασε το πραξικόπημα. Υστερα από μια νύχτα βίας, αίματος και αλλεπάλληλων ανατροπών το πραξικόπημα φάνηκε να μην εδραιώνεται, καθώς ο ίδιος ο Ερντογάν και τα στελέχη του κόμματός του χειρίστηκαν το παιχνίδι της επικοινωνίας για να συνεγείρουν το λαό, με τη βοήθεια των ιμάμηδων από τα τεμένη.
Εν μέσω μεγάλης σύγχυσης για το τι ακριβώς συνέβη, χθες στις 10 το βράδυ, έγινε γνωστό ότι καταλήφθηκαν αεροδρόμια και συνελήφθη ο Τούρκος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματικούς. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το πραξικόπημα διενήργησε ένα σημαντικό κομμάτι του Στρατού, που κατέλαβε τα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT, καθώς και άλλα κτίρια.
Σε διάγγελμά του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέφερε: «Καταλάβαμε την εξουσία ενάντια στους προδότες, που είχαν κάνει τη χώρα ανασφαλή». Οι πραξικοπηματίες βεβαίωσαν ότι θα ετοιμάσουν το συντομότερο δυνατόν νέο Σύνταγμα.
Το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε χθες τη νύχτα στην Τουρκία είχε πρωτοφανή χαρακτηριστικά, καθώς υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του ίδιου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος μέσω skype κάλεσε το λαό να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες, αλλά και του πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και μελών της κυβέρνησης.
Στην Τουρκία, όπου σε κάθε μεγάλη κρίση η κυβέρνηση του Ερντογάν επέβαλε σιγή ασυρμάτου στα κοινωνικά δίκτυα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι πληροφορίες προέρχονταν μέσα από το Διαδίκτυο! Τα μέλη της κυβέρνησης προσπάθησαν να πάρουν στα χέρια τους το επικοινωνιακό παιχνίδι, επικοινωνώντας με τον τουρκικό λαό μέσω των κινητών τηλεφώνων και των μέσων δικτύωσης.
«Βγείτε στους δρόμους να αντισταθείτε σε αυτή τη μειοψηφία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμά του που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk μέσω skype.
Χιλιάδες Τούρκοι στην Aγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη βγήκαν στους δρόμους για να αντισταθούν απέναντι στους πραξικοπηματίες. «Θα το ξεπεράσουμε», δήλωσε στο μήνυμά του ο Ερντογάν, την ώρα που αντικρουόμενες πληροφορίες έφθαναν συνεχώς για την τύχη του. Το πραξικόπημα βρήκε τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, όπου βρισκόταν για διακοπές.
Αμέσως μετά, αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση με το προεδρικό αεροσκάφος. Ξένα Mέσα Μαζικής Eνημέρωσης ανέφεραν πως το αεροσκάφος του προέδρου με μέλη της οικογένειάς του κατευθυνόταν σε κάποιο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, ενώ άλλες πληροφορίες τόνιζαν ότι θα όδευε στην Τεχεράνη ή το Κατάρ.
Κλίμα εμφυλίου, με οδομαχίες, εκρήξεις και αερομαχίες
Για τουλάχιστον 3 ώρες υπήρχε μεγάλη σύγχυση για το τι συνέβαινε στην Τουρκία. Αφού τα πλήθη των υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου βγήκαν στους δρόμους και αναφέρονταν συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιωτικές μονάδες αλλά και με αστυνομικούς, το κλίμα άρχισε να αλλάζει.
Ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, με πρώτο τον αρχηγό της Πρώτης Στρατιάς και τον αρχηγό του Ναυτικού, Μπουλέντ Μποστάνογλου, καθώς και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων, καταδίκαζαν το πραξικόπημα. Οι ηγέτες και των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλισντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Εθνικιστικού Κινήματος καταδίκασαν το πραξικόπημα και δήλωσαν πίστη στη δημοκρατία.
Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Xουλουσί Ακάρ, στις 2 τα ξημερώματα άρχισε να ελέγχει το επιτελείο του και έδωσε εντολή να μην προσγειωθεί κανένα ελικόπτερο ή μαχητικό που συμμετείχε στο πραξικόπημα. Ομως, πυροβολισμοί ακούγονταν σε διάφορα σημεία της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολής. Οι πραξικοπηματίες άνοιγαν πυρ ακόμη κι εναντίον του κόσμου που προσπαθούσε να φθάσει τη γέφυρα του Βοσπόρου. Σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, σε μάχες σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί και 2 πολίτες, ενώ μαχητικό F-16 κατέρριψε ελικόπτερο τύπου Sikorsky, το οποίο συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος. Η εφημερίδα «Χουριέτ» έγραψε πως πολλοί πολίτες τραυματίστηκαν σε διάφορα σημεία της Πόλης.
«Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο», ανέφερε σε νέα δήλωσή του ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, παρά το γεγονός ότι οι οδομαχίες και οι αερομαχίες συνεχίζονταν και το τουρκικό Κοινοβούλιο στην Αγκυρα δέχθηκε πλήγμα με βόμβα. Οι αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό παλάτι, αλλά και για έκρηξη σε συνοικία της Αγκυρας, έδιναν εικόνα εμφυλίου στην Τουρκία.
Tο πρακτορείο Anadolu κατονόμασε τον πρώην νομικό σύμβουλο του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, συνταγματάρχη Μουχαρέμ Κοσέ, ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.
AΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου