Επικαλούμενος το άρθρο 155 του Συντάγματος για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τη Γερουσία να του δώσει εξουσιοδότηση για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές και να διεξαχθούν εντός εξαμήνου.
Περίπου 450.000 Καταλανοί, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, διαδήλωσαν το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης ζητώντας την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αφού η Μαδρίτη ζήτησε από τη Γερουσία την καθαίρεση της ηγεσίας της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας.
Η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής χαρακτήρισε πραξικόπημα τα μέτρα της Μαδρίτης και προειδοποίησε ότι θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου.
Ο Ραχόι ζητεί επίσης η καταλανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζμντεμόν να απεκδυθεί των εξουσιών της, οι οποίες θα ασκούνται «κατ΄αρχήν από τα (εθνικά) υπουργεία για όσο χρόνο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση».
«Ούτε η καταλανική αυτονομία ούτε η αυτόνομη διακυβέρνηση ανακαλούνται», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Καταλανούς, που είναι πολύ προσηλωμένοι στην αυτονομία που απέκτησαν μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.
Αλλά οι λεπτομέρειες των μέτρων, που δημοσιεύθηκαν αργότερα από τις υπηρεσίες του, δείχνουν ότι η Μαδρίτη θέλει να αναλάβει τα ηνία της διοίκησης της αυτόνομης κοινότητας, από την αστυνομία μέχρι τα δημόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και να θέσει υπό έλεγχο το τοπικό κοινοβούλιο.
Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει το thetoc.gr πρέπει να εγκριθούν μέχρι τις 27 Οκτωβρίου από τη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι έχει την πλειοψηφία. Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει επίσης την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των κεντρώων Ciudadanos.
«Πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», καταγγέλλει η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλωνίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.
«Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλωνίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.
Διαδηλώσεις
Η αντίδραση στην Καταλωνία δεν άργησε να έλθει. Συναυλίες από κατσαρόλες ακούστηκαν το μεσημέρι σε πολλές συνοικίες της Βαρκελόνης.
Το απόγευμα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ετέθη επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης στη Βαρκελώνη, η οποία αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλωνίας που κατηγορούνται για «στασιασμό».
Περί τις 450.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».
Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν εχει απειλήσει με σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου και μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 155.
Η γενική εισαγγελία ετοιμάζεται να απαγγείλει εναντίον του κατηγορίες για «εξέγερση» εάν προχωρήσει στην πράξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δικαστική πηγή. Η κατηγορία επισείει ποινή κάθειρξης 30 ετών.
Η FC Barcelona από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλωνίας που έχουν επιλεγεί από τους πολίτες της». «Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας απέναντι σε όλους τους τομείς που έχουν πληγεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.
Χθες, ο βασιλιάς της Ισπανία Φελίπε δήλωσε ότι το Κράτος έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει «αυτήν την απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης…με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς του».
Ο Πουτζντεμόν δηλώνει ότι έχει εντολή για να κηρύξει ανεξαρτησία, αφού οργάνωσε ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους αυτονομιστές, πάνω από δύο εκατομμύρια Καταλανοί , το 43% των ψηφοφόρων, ψήφισαν την 1η Οκτωβρίου κατά 90% υπέρ της ανεξαρτησίας, παρά τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.
Η σκληρή πτέρυγα του συνασπισμού ωθεί τον Πουτζντεμόν προς την ρήξη με τη Μαδρίτη, όμως ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος διστάζει μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και την έλλειψη υποστήριξης από το εξωτερικό.
Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν κατηγορηματικά τις αποσχιστικές του ενέργειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, η οποία θα αποκλεισθεί αυτομάτως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Κυβερνοεπίθεση κατά της ιστοσελίδας του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η ιστοσελίδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας δέχθηκε κυβερνοεπίθεση έπειτα από απειλές της οργάνωσης Anonymous, λίγες ώρες αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος που αναστέλλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλωνίας.
«Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα είναι αδύνατη εξαιτίας συρροής υπερβολικά μεγάλου αριθμού χρηστών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η κεντρική υπηρεσία Πληροφοριών της Ισπανίας, έκανε γνωστό χθες ότι η οργάνωση ακτιβιστών Anonymous ανακοινώνει μέσω λογαριασμών εκστρατεία μαζικών επιθέσεων με το σύνθημα #OpCatalunya και #FreeCatalunya.
Ιστοσελίδες της ισπανικής κυβέρνησης έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοινώσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλωνίας και την υπαγωγή της στην κεντρική διοίκηση.
Το 2010, κατόπιν προσφυγής του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε μερικώς ανακαλέσει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας, το οποίο είχε εγκριθεί το 2006 από το καταλανικό κοινοβούλιο και προέβλεπε διευρυμένες αρμοδιότητες για τις τοπικές αρχές, ενώ όριζε την Καταλωνία ως «έθνος» στο πλαίσιο του ισπανικού κράτους. Το επεισόδιο αυτό είχε θεωρηθεί ταπείνωση για πολλούς Καταλανούς.
Τι λέει το άρθρο 155
Τι προβλέπεται όμως στο συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού χάρτη του Βασιλείου της Ισπανίας;
Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους – τμήματα και έχει ως εξής:
«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.
2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η Κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».
Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.
Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν.
Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουζδεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «την διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του καταλανικού κοινοβουλίου».
Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις – διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες εξ αυτών, όπως η Γαλικία, η Βασκική Χώρα και η Καταλωνία, να απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών – πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων. Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης – απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.
Η Γερουσία είναι το άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, με 266 μέλη: 208 εκλέγονται απευθείας στις γενικές βουλευτικές εκλογές και 57 διορίζονται από τα τοπικά κοινοβούλια των Αυτόνομων Κοινοτήτων (Περιφερειών). Στο σώμα πλειοψηφεί απόλυτα το κυβερνών, κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με 149 γερουσιαστές, πράγμα που σημαίνει ότι η έγκριση της πρότασης της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι σχεδόν βέβαιη.
Διαβάστε ακόμα
Ο Ραχόι ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 για άρση της αυτονομίας της Καταλωνίας