Ενας μικρός αριθμός μελών των οικογενειών Ιρανών βουλευτών φέρεται να κρατήθηκαν όμηροι και αργότερα ένας από τους δράστες πυροδότησε γιλέκο αυτοκτονίας στους επάνω ορόφους του κτιρίου. Περίπου στις 3.45 μ.μ., τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι όλοι οι δράστες του Κοινοβουλίου είχαν σκοτωθεί.
ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ αφότου ξεκίνησε η επίθεση στο Κοινοβούλιο, τουλάχιστον τρεις δράστες, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και μίας γυναίκας, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους επισκεπτών στο Μαυσωλείου του Αγιατολάχ Χομεϊνί -τον τόπο ταφής πολλών σημαντικών Ιρανών πολιτικών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Αγιατολάχ Ρουολάχ Χομεϊνί και της οικογένειάς του- που βρίσκεται στα νότια προάστια της Τεχεράνης. Τουλάχιστον ένας δράστης πυροδότησε γιλέκο αυτοκτονίας. Συνολικά, σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν στις δύο επιθέσεις και άλλα 39 τραυματίστηκαν. Οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι συνέλαβαν έναν πυρήνα ατόμων που υποτίθεται ότι σχεδίαζε και μια τρίτη επίθεση.
ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις. Ενώ οι επιθέσεις ήταν ακόμα σε εξέλιξη, το πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών, Amaq, δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο, λέγοντας ότι αποτελούν ζωντανά πλάνα. Οι δηλώσεις των αραβόφωνων δραστών στα βίντεο φαίνονται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους. Και η ταχύτητα με την οποία δημοσιεύθηκαν τα βίντεο υποδηλώνει ότι οι δράστες είχαν στενούς δεσμούς με την κεντρική ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους, σε αντίθεση με τους περισσότερους τρομοκράτες της βάσης.
Ιράν: Πληροφορίες ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Ποιος είναι ο διάδοχός του
ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ επιθέσεις στην ίδια την Τεχεράνη δεν είναι κάτι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, αν και το Ιράν δεν είναι ξένο προς την τρομοκρατία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως στις επαρχίες του Ιρανικού Κουρδιστάν και το Αχβάντ, και το Σιστάν Μπαλουχιστάν, έχοντας επί μακρόν αντιμετωπίσει απειλές εγχώριων οργανώσεων. Το τελευταίο μεγάλο τρομοκρατικό περιστατικό στην Τεχεράνη έγινε το 2001 από μια αντιπολιτευόμενη και αντιφρονούσα οργάνωση, γνωστή ως Mujahideen-e-Khalq (MeK), την οποία η Ουάσιγκτον έβγαλε από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων το 2012. (Η έκρηξη το 2008, που σκότωσε τουλάχιστον 15 άτομα σε προάστιο της Τεχεράνης, δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί, αν και οι εικασίες εστιάζουν σε ισραηλινή επιχείρηση που είχε στόχο κονβόι που μετέφερε όπλα στη Χεζμπολάχ.)
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ, το Ισλαμικό Κράτος μέχρι σήμερα δεν είχε αποτελέσει σημαντική απειλή για το Ιράν. Εντούτοις, υπήρξαν ενδείξεις ότι το Ιράν όδευε ολοένα και περισσότερο να μπει στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους. Εξάλλου, η Τεχεράνη έχει υποστηρίξει ενεργά τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένης της ιρακινής συνοριακής περιοχής γύρω από το Suleimaniyah και της στήριξής της στις πολιτοφυλακές που είναι ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον εμίρη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν. Ενα μήνα αργότερα, το Ιράν συνέλαβε 11 άτομα, ύποπτα για την προμήθεια όπλων και εκρηκτικών στο Ισλαμικό Κράτος. Τον Μάρτιο, το δίκτυο Diyala του Ισλαμικού Κράτους έδωσε ένα βίντεο στα Φαρσί, καλώντας τους Ιρανούς σουνίτες να εξεγερθούν ενάντια στην κυβέρνηση. Το βίντεο έδειξε επίσης ένοπλους άνδρες να χρησιμοποιούν την εικόνα του διοικητή της δύναμης Quds της ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, Qassem Soleimani, για σκοποβολή.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ των επιθέσεων της 7ης Ιουνίου είναι άκρως συμβολικοί. Το Μαυσωλείο του Χομεϊνί αποτελεί ανεξίτηλο σύμβολο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, η οποία ανέτρεψε το πολιτικό σύστημα του Ιράν. Η επίθεση έγινε την επομένη της 28ης επετείου της ταφής του. Το κτίριο του Κοινοβουλίου, στο μεταξύ, αποτελεί σύμβολο του σύγχρονου ιρανικού κράτους και της κυριαρχίας της πρόσφατα επανεκλεγμένης κυβέρνησης του προέδρου Χασάν Ρουχανί.
Η πρώτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στα 16 χρόνια στην Τεχεράνη θα ενθαρρύνει τις σκληροπυρηνικές ομάδες του Ιράν να υιοθετήσουν μια ακόμα πιο επιθετική στάση απέναντι στο Ιράκ και τη Συρία – ειδικά εάν η επίθεση πραγματοποιήθηκε πράγματι από το Ισλαμικό Κράτος ή ακόμα και από μια κουρδική ομάδα όπως το Κόμμα της Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν. Δεδομένης της καχυποψίας της Τεχεράνης για την ενδεχόμενη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας σε τέτοιες ομάδες, οι σχέσεις με το Ριάντ πιθανόν να γίνουν πιο τεταμένες σε μια εποχή που οι Σαουδάραβες προσπαθούν ήδη να ενισχύσουν την πίεση στο Ιράν. Εσωτερικά, αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα εναντίον του Ρουχανί προς όφελος της ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), αν και αυτή μαζί με άλλες υπηρεσίες εκτός της εκτελεστικής εξουσίας του Ιράν κυριαρχούν ήδη στις εσωτερικές πολιτικές ασφάλειας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής