Όπως αναφέρει η βρετανική DailyMail, τα σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στους ξένους αγοραστές ακινήτων έχει συγκλονίσει τους Βρετανούς που ονειρεύονται να συνταξιοδοτηθούν κοντά στη θάλασσα.
Ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το σχέδιο τη Δευτέρα, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος της προσιτής στέγασης και των υψηλών ενοικίων στη Νότια Ευρώπη, λέγοντας ότι το πακέτο των 12 προτάσεων στοχεύει στην παροχή «περισσότερων κατοικιών, καλύτερης ρύθμισης και μεγαλύτερης βοήθειας».
Όπως και οι περισσότερες πλούσιες χώρες, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το αυξανόμενο πρόβλημα της προσιτής στέγασης. Τα ενοίκια εκτοξεύονται, ειδικά σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, όπου τα εισοδήματα δεν συμβαδίζουν, ιδιαίτερα για τους νέους.
Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται επίσης σταθερά, ιδιαίτερα σε πόλεις και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου πολλοί ξένοι αγοραστές – συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών – έχουν αγοράσει σχετικά ακριβά ακίνητα για κερδοσκοπία ή για να τα εκμεταλλευτούν ως εξοχικές κατοικίες για σύντομες διαμονές το καλοκαίρι.
Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες, αφού υποδέχεται πάνω από 88,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2024 μόνο. Ο υπερτουρισμός γίνεται αισθητός από τους ντόπιους, που αγωνιούν να καταφέρουν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, και όλο και περισσότερο βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας δράση. Όμως οι Ισπανοί δεν είναι μόνοι στον αγώνα τους για προσιτή στέγαση και βιώσιμες τουριστικές πρακτικές.
Στην Πορτογαλία, παρόμοια προβλήματα με τα βραχυπρόθεσμα ενοίκια για τουρίστες και την έλλειψη προσιτής στέγασης έχουν οδηγήσει τους κατοίκους να κινητοποιηθούν σε πόλεις σε όλη τη χώρα με πανό που καταγγέλλουν: «Πρέπει να επιλέξω αν θα πληρώσω για σπίτι ή αν θα φάω».
Η Γαλλία προχώρησε σε ενέργειες προς το τέλος του περασμένου έτους για να μετριάσει την αυξανόμενη απογοήτευση για την διαθεσιμότητα στέγης, περνώντας έναν πολυαναμενόμενο νόμο για να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς στην αγορά βραχυπρόθεσμων τουριστικών ενοικιάσεων. Ο αριθμός αυτών των ενοικιάσεων αυξήθηκε από 300.000 σε 1,2 εκατομμύρια μεταξύ 2016 και 2024.
Οι τουρίστες αναζητούν επίσης φθηνότερη διαμονή και ακίνητα για αγορά σε χώρες ανατολικά, ως εξοχικές κατοικίες ή μεσαίας διάρκειας επενδύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δράσει πέρυσι, ανακοινώνοντας μια εκτεταμένη απαγόρευση αδειών βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων σε τρεις κεντρικές περιοχές της Αθήνας λόγω «μεγάλης πίεσης στην κοινωνία».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στην Ελλάδα οι αντιδράσεις κατά του υπερτουρισμού έχουν ενταθεί. Συνθήματα όπως «τουρίστες πηγαίνετε σπίτι!» και «καλώς ήρθατε στο νεκροταφείο της Ευρώπης» κοσμούσαν τους τοίχους της Αθήνας το καλοκαίρι του 2023. Παρά την αυξημένη πίεση, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, που συνεισφέρει έως και το ένα τρίτο του ΑΕΠ. Το 2023, η κυβέρνηση αύξησε τον ημερήσιο φόρο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις από 1,50 ευρώ σε 8 ευρώ, ενώ απαγόρευσε νέες άδειες σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας.
Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Παρότι η Ισπανία προχωρά σε ριζικές αλλαγές για τη στέγαση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιο σύνθετα προβλήματα, όπως οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά κόστη κατασκευής, που δυσχεραίνουν τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα μάχεται επίσης με την εκτόξευση των κατασκευαστικών εξόδων, κάτι που περιορίζει την ικανότητα του κράτους να εφαρμόσει τις ευρύτερες αλλαγές που προτείνει η Ισπανία.
Ο αριθμός των Βρετανών που ζουν στην Ελλάδα είναι επίσης ελάχιστος σε σχέση με την Ισπανία.
Το 2019, υπήρχαν περίπου 302.000 Βρετανοί πολίτες καταγεγραμμένοι ως κάτοικοι στην Ισπανία. Στην Ελλάδα ήταν λίγο πάνω από 17.000.
Η κλίμακα του προβλήματος είναι πιο έντονη για τη Γαλλία, όπου εκτιμάται ότι ζούσαν 176.672 Βρετανοί το 2019.
Η ιστορία της Ισπανίας δεν είναι μοναδική. Διαμαρτυρίες ή προληπτικά μέτρα για να αποτραπούν ορισμένοι τύποι ξένων επισκεπτών έχουν επίσης ανοίξει τη συζήτηση στην Ιταλία, την Ολλανδία και ακόμη και τη Βρετανία.
Τα μέτρα που προτείνει η ισπανική κυβέρνηση θα χρειαστούν χρόνο για να εφαρμοστούν, αν καταφέρουν να περάσουν από το κοινοβούλιο.
Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται τώρα να ανταποκριθούν στην αντίληψη του υπερτουρισμού, στο πλαίσιο ενός πολύ ευρύτερου προβλήματος, όπου οι κάτοικοι αποκλείονται από τη στέγαση λόγω της υψηλής ζήτησης και της μειούμενης προσφοράς.
Το Σύνταγμα της Ισπανίας διασφαλίζει ότι όλοι οι Ισπανοί έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν «μια αξιοπρεπή και κατάλληλη κατοικία». Τουλάχιστον στη θεωρία, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να επιτρέπει στους πολίτες να ασκούν αυτό το δικαίωμα.
Ειδήσεις σήμερα
Η αντίθεση Ήλιου-ανάδρομου Άρη στις 16/01: Αντιμέτωποι με γκρίνια και εντάσεις μόνο για 4 ζώδια
Κωνσταντίνος Τασούλας: Ποιος είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας