Την ώρα που η κοινωνία των Χανίων παραμένει σε κατάσταση σοκ, από τον τραγικό χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή στην άσφαλτο της Λεωφόρου Σούδας, τα γεγονότα που οδήγησαν στο θανατηφόρο τροχαίο, αλλά και τα όσα ακολούθησαν, φαίνεται να αναδεικνύουν μια αλληλουχία λαθών, παραλείψεων, επικίνδυνων αποφάσεων, αλλά και μια μετατόπιση και καθυστερημένη απόδοση ευθυνών. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο διευθυντής Αστυνομίας Χανίων και η διοικήτρια της Τροχαίας, απομακρύνονται από τις θέσεις τους, με την προσωρινή αντικατάστασή τους να αναλαμβάνει κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα. Οι ενέργειες των τριών αστυνομικών που είχαν εντοπίσει τον 45χρονο οδηγό που προκάλεσε το τροχαίο υπό την επήρεια αλκοόλ, συνεχίζουν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας.
Μέσα στο 2024, σε όλη την Κρήτη τα στελέχη της Τροχαίας βεβαίωσαν 4.823 παραβάσεις αλκοολομέτρησης. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό, που καταγράφεται από Αστυνομική Διεύθυνση στην Ελλάδα, μετά την Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Χανιά, κάθε Σαββατοκύριακο καταγράφονται περισσότερες από 120 περιπτώσεις μέθης μόνο με τακτικές μηνύσεις, χωρίς να τηρείται η διαδικασία του αυτοφώρου. Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηράκλειο όλα τα αντίστοιχα συμβάντα οδηγούνται στο αυτόφωρο.
Βάσει νόμου, το αδίκημα της μέθης όταν η ένδειξη του αλκοολομέτρου είναι πάνω από 0,60 γρ./λίτρο αίματος, θεωρείται αυτόφωρο πλημμέλημα. Δεν απαγορεύονται οι τακτικές μηνύσεις, αφού όμως έχει δώσει εντολή ο εισαγγελέας. Σύμφωνα με αναφορές, κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί απευθυνόμενοι στις αστυνομικές αρχές έχουν δώσει άτυπη οδηγία ότι σε περίπτωση που το αλκοτέστ «δείχνει» πάνω από 0,80 γρ./λίτρο να οδηγούνται στο αυτόφωρο ή να επικοινωνούν μαζί τους για να τους δώσουν εντολές για το τι θα πράξουν.
«Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων δεν έχει δοθεί εντολή ή οδηγία, γραπτή ή προφορική, προς τις αστυνομικές αρχές για να μην προβαίνουν στη σύλληψη δραστών που καταλαμβάνονται να διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, απαντώντας σε αυτές τις αναφορές.
Μετά το τροχαίο δυστύχημα τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και την αποκάλυψη ότι ο 45χρονος οδηγός της Πόρσε είχε εντοπιστεί νωρίτερα να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, υπό την επήρεια αλκοόλ, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκε εντολή επικοινωνίας με την Εισαγγελία Χανίων για τη σύλληψη των αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία ζήτησε να μη συλληφθούν τα τρία στελέχη της Τροχαίας, καθώς δεν υπάρχει αδίκημα, αλλά να συλληφθεί ο 45χρονος οδηγός με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Το ενημερωτικό της υπόθεσης διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και ενημερώθηκε ο εποπτεύων εισαγγελέας, ο οποίος απέστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία Χανίων προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες αστυνομικών. Τότε η Εισαγγελία ζήτησε να συλληφθούν οι αστυνομικοί, στους οποίους δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη. Αφέθηκαν ελεύθεροι και διατάχθηκε προκαταρκτική για να διερευνηθούν τυχόν παραλείψεις ή παράβαση καθήκοντος. Παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και σε βάρος τους διενεργείται ΕΔΕ από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο 45ΧΡΟΝΟΣ
Ο 45χρονος αναμένεται να απολογηθεί σήμερα στον ανακριτή. Οπως διαπιστώθηκε απασχολούσε τις Αρχές για οδηγικές παραβάσεις από το 1995. Το 2002 το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων του είχε επιβάλει φυλάκιση 30 ημερών για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ το ίδιο δικαστήριο το 2018 τον καταδίκασε σε φυλάκιση 10 μηνών, με τριετή αναστολή, για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος. Εκτός από τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο 45χρονος είχε συλληφθεί το 2006 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών, ενώ είναι υπόδικος για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, μετά από μηνύσεις της πρώην συζύγου του το 2018.