Οι πρώτες ενδείξεις για το τελικό αποτελέσματο αναμένονται στις 22:00 ώρα Λονδίνου, με του ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να δίνουν τα exit polls. Ωστόσο το επίσημο τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι προχώρησε στις πρόωρες εκλογές προκειμένου να αυξήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και να εξασφαλίσει το όραμα των Συντηρητικών για το Brexit. Ωστόσο, μια σειρά πολιτικών λαθών και δύο τρομοκρατικές επιθέσεις τής προκάλεσαν προβλήματα, αλλάζοντας ταυτόχρονα τόσο τον τόνο όσο και την κατεύθυνση της προεκλογικής της εκστρατείας.
Από την άλλη, ο βασικός της αντίπαλος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σοσιαλιστής παλαιάς σχολής και αρχηγός των Εργατικών, ενίσχυσε τη δυναμική του επικεντρώνοντας στην ανισότητα, τη δωρεάν εκπαίδευση και σε αρκετά δισεκατομμύρια για τις δημόσιες δαπάνες.
Αυτή τη στιγμή, η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων διαθέτει πλειοψηφία, με μόλις όμως 330 έδρες από τις 650. Η επιτυχία της θα κριθεί αν ξεπεράσει αυτό το σημείο αναφοράς, το Bloomberg ωστόσο εξηγεί τι θα συμβεί σε πέντε σενάρια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία των Συντηρητικών, αλλά και την πλειοψηφία των Εργατικών.
Σενάριο πρώτο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με 100+ έδρες
Αν στόχος των εκλογών είναι να αποκτήσει η Μέι μια «απόρθητη θέση για τα επόμενα πέντε χρόνια», τότε αυτό θα μετρούσε ως μία ολοκληρωμένη αποστολή και θα έκλεινε τα στόματα των επικριτών της που την κατηγόρησαν για ανεπαρκή απόδοση στην προεκλογική εκστρατεία.
Σε περίπτωση επαλήθευσης αυτού του σεναρίου, η Μέι μπορεί να εφαρμόσει τη δική της εκδοχή του Brexit, γνωρίζοντας ότι οι επερχόμενοι βουλευτές των Τόρις θα πρέπει να είναι πιστοί σε αυτή. Ναι, έχει προειδοποιήσει ότι είναι πρόθυμη να απομακρυνθεί από μια «κακή» συμφωνία και ότι ο έλεγχος της μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα, αλλά μία μεγαλύτερη πλειοψηφία τής δίνει επίσης χώρο να κάνει συμβιβασμούς σε ζητήματα όπως τα χρήματα, ώστε να κερδίσει ένα μετα-Brexit εμπορικό πακέτο και μία μεταβατική περίοδο.
«Με αυτή την πλειοψηφία το κόμμα μπορεί να πει “λάθη έγιναν, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό”», δήλωσε ο Wyn Grant, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Warwick University. «Κάνει ένα σκληρό Brexit πολύ πιο πιθανό», συμπλήρωσε.
Σενάριο δεύτερο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με 50+ έδρες
Αυτό θα είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για την «ομάδα της Τερέζα Μέι» και θα καταστήσει την κυρία Μέι ευάλωτη απέναντι σε μια αμφισβήτηση της ηγεσίας της κατά τη διάρκεια των δύο ευαίσθητων χρόνων των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σεισμός 5,9 ρίχτερ στην Κούβα
Όσον αφορά στο σχέδιό της για το Brexit, σε αυτή την περίπτωση θα βρισκόταν στο έλεος των ευρωσκεπτικιστών που ακολουθούν σκληρή γραμμή, περιορίζοντας το περιθώριό της να κάνει τις παραχωρήσεις που η ΕΕ μπορεί να ζητήσει για μία εμπορική συμφωνία ή για την μεταβατική περίοδο. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να διαισθανθούν την αδυναμία της και να επιδιώξουν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της.
«Οτιδήποτε λιγότερο από μια πλειοψηφία των 50 εδρών μοιάζει με στοίχημα που δεν έχει αποπληρωθεί και θα ήταν λιγότερο πιθανό να διαγωνιστεί (σ.σ.: η Μέι) στις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο Andrew Russell, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Σενάριο τρίτο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με λιγότερες από 10 έδρες
Αν η χώρα ξυπνήσει το πρωί της Παρασκευής με τη Μέι σε χειρότερη θέση από αυτή που ήταν όταν ανακοίνωσε τις εκλογές, οι μέρες της στην εξουσία θα μοιάζουν μετρημένες. Θα εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη των βουλευτών που έκαναν καμπάνια για το Brexit, μειώνοντας την πιθανότητα να εξομαλύνει την έξοδο πραγματοποιώντας συναλλαγές με την ΕΕ.
Με την αξιοπιστία της να έχει δεχθεί πλήγμα στη Βρετανία, οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη θέση της στη χώρα, γνωρίζοντας ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα από αυτά που θέλουν ή ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν έναν διαφορετικό αντίπαλο σύντομα.
«Μπορεί να επανέλθει από αυτό; Όχι. Θα μοιάζει με τραυματισμένο ζώο», δήλωσε ο Steven Fielding, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Ο κόσμος θα αντιδράει σε αυτό, θα κάνει ερωτήσεις για την ηγεσία της. Δεν είναι μία ήττα σε αριθμούς, αλλά δεν είναι εντολή», συνέχισε.
Σενάριο τέταρτο: Καμία πλειοψηφία
Αυτό το σενάριο ανοίγει την πόρτα για μία πιθανή συμμαχία κομμάτων ώστε να πάρουν αρκετές έδρες για να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών -η «συμμαχία του χάους» που η Μέι προειδοποίησε επανειλημμένως τους ψηφοφόρους να απορρίψουν. Για το Brexit, πιθανότατα σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς η πολιτική τάξη της χώρας θα βυθιστεί σε μια εσωτερική κρίση, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό.
«Θα υπάρξει κατάρρευση», λέει ο Russel, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Θα σήμαινε κι άλλες εκλογές μέσα σε μερικούς μήνες και ολόκληρη η στρατηγική του Brexit θα κατέρρεε».
Οι πιθανότητες ενός πιο ήπιου Brexit θα αυξηθούν σε αυτή την περίπτωση, καθώς η Μέι θα ήταν απίθανο να οδηγήσει τους Τόρις σε άλλες εκλογές και ο Κόρμπιν θα προσπαθούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Ξαφνικά, η επιλογή της διαμονής στην ενιαία αγορά και η άρση της μετανάστευσης θα γίνουν εύλογες.
Οι κίνδυνοι είναι ότι στις αγορές ενδεχομένως να κυριαρχήσει η αβεβαιότητα, ενώ οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων θα καταστήσουν δυσκολότερη την επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ.
Σενάριο πέμπτο: Πλειοψηφία των Εργατικών
Αυτό θα ήταν ένα σοκ, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατεύθυνση του Brexit. O Κόρμπιν έχει πει ότι δέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και κατά καιρούς έχει αποφύγει να είναι τόσο σαφής. Σε μια άμεση βραχυπρόθεσμη βάση, οι συνομιλίες ενδέχεται να μετατεθούν. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενδέχεται επίσης να πεισθούν να καθυστερήσουν την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από τον Μάρτιο του 2019, για να δώσουν χρόνο στον Κόρμπιν να προχωρήσει σε κάποιον σχεδιασμό. «Το Brexit θα καθυστερήσει, ενώ οι Εργατικοί θα εργαστούν πάνω στο τι στο καλό θα κάνουν», δήλωσε ο Grant, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Warwick University.
Aν και ο Kόρμπιν έχει δημιουργήσει ομάδα Brexit -και ο Keir Starmer θα είναι πιο φιλικό πρόσωπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον David Davis- το ερώτημα είναι πώς θα σχηματίσει κυβέρνηση, με δεδομένο πόσοι πολλοί από τους βουλευτές του ήθελαν να φύγει πριν από έναν χρόνο.
Μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας, οι αγορές -σε περίπτωση επαλήθευσης αυτού του σεναρίου- ενδέχεται τελικά να ανασυνταχθούν στην προοπτική μιας κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την «πρώτη μέρα» και να μην κάνει τον έλεγχο της μετανάστευσης «κόκκινη γραμμή» όπως η Μέι.
Ψηφίζουν ακόμα και σε… κοινόχρηστα πλυντήρια
Σε αυτοσχέδια εκλογικά κέντρα, που στεγάζονται σε σχολεία, πανδοχεία, εκκλησίες, δημόσια πλυντήρια, ακόμα και… ανεμόμυλους σπεύδουν σήμερα να ψηφίσουν στην Βρετανία για τη νέα κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες μετά το τρίτο κατά σειρά τρομοκρατικό χτύπημα μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Οι Λονδρέζοι δείχνουν να διατηρούν ωστόσο την ψυχραιμία τους -αν εξαιρέσεις τον αυξημένο αριθμό αστυνομικών που συναντά κανείς στους δρόμους, τα ελικόπτερα που πετάνε στον γκρίζο ουρανό και το κλίμα ανησυχίας, που είναι διάχυτο παντού.
Σύμφωνα με το protothema.gr, ήδη αρκετές περιοχές του Λονδίνου έδειξαν σήμερα να αποκλείονται από λάθος σήματα, με πρώτη από όλες την πολυσύχναστη πλατεία Τραφάλγκαρ. Σε ένα Λονδίνο που ήταν σύμβολο της «ανοιχτοσύνης», με λαούς από όλο τον κόσμο να διασχίζουν τους δρόμους αμέριμνοι, σήμερα τα βλέμματα που συναντάς είναι γεμάτα καχυποψία: αλλά είναι γεγονός πως αυτές οι εκλογές προξενούν μόνο απογοήτευση στους πολίτες.
Συνομιλώντας, ωστόσο, με εκπροσώπους των Εργατικών που στέκονται έξω από τα εκλογικά τμήματα φορώντας την τεράστια, χαρακτηριστική κόκκινη κορδέλα η αισιοδοξία δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που τους θέλουν πολύ πίσω από τους Συντηρητικούς: «Η Μέι εξήγγειλε τις εκλογές, νομίζοντας ότι θα καταγάγει θριαμβευτική νίκη και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να κονταροχτυπιέται με τον Κόρμπιν. Αν αυτή δεν είναι επιτυχία των Εργατικών, τότε ποια είναι;» μας λέει ο Γουίλιαμ, ο εκπρόσωπος των Εργατικών που συναντάμε έξω από το εκλογικό κέντρο στο Angel, μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του Λονδίνου, γεμάτη καφέ και εστιατόρια.
Βέβαια, αν εξαιρέσεις τον κόσμο που προσέρχεται στα εκλογικά τμήματα, τίποτα στην πόλη δεν θυμίζει εκλογές: ο κόσμος ακόμα μιλάει για όσα συνέβησαν στη γέφυρα του Λονδίνου και την αγορά του Μπόροου και αρκετοί προσέρχονται σήμερα εκεί για να αφήσουν λίγα λουλούδια. Ήταν λογικό επομένως το τραγικό χτύπημα να είναι το σημείο αναφοράς και για τη Μέι, αλλά και για τον Κόρμπιν: «Μπορούμε να τιμήσουμε τα θύματα αυτής της κτηνωδίας με το να πάμε να ψηφίσουμε, με το να δείξουμε ότι η δημοκρατία δεν φοβάται την τρομοκρατία» δήλωσε ο… κόκκινος Τζέρεμι, ενώ το ίδιο σύνθημα της προτροπής των απογοητευμένων Λονδρέζων να πάνε να ψηφίσουν το βλέπεις στις σχετικές αφίσες να στολίζουν διαφορετικά σημεία της πόλης.
Όσο για τους δύο υποψήφιους, ο κόσμος έχει κάθε λόγο να τους βλέπει με καχυποψία: από τη μία ο Κόρμπιν, ο οποίος μπορεί να παραμένει δημοφιλής, αλλά δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε καν τους ίδιους τους βουλευτές του να τον υποστηρίξουν και με διάφορες φήμες για παλαιότερη στήριξη του στον IRA να επανέρχονται στο προσκήνιο και από την άλλη η Μέι, με τη χειρότερη καμπάνια που έχει πραγματοποιήσει ενδεχομένως πολιτικός τα τελευταία χρόνια.
Όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρόσφατο ντιμπέιτ, αλλά κατάφερε να παρουσιάσει το πιο εξωφρενικό προεκλογικό πρόγραμμα που έχουν εμφανίσει ποτέ οι Συντηρητικοί, υποστηρίζοντας ότι πρέπει οι γηραιότεροι πολίτες να πληρώνουν περισσότερα, ώστε να καλύπτεται το κόστος της περίθαλψης τους -ο γνωστός «φόρος άνοιας», όπως έχει ονομαστεί. Μπροστά στη γενικότερη κατακραυγή που προκάλεσε η πρόταση αυτή, η Μέι έσπευσε να ανασκευάσει, αλλά ήταν ήδη αργά.
Η φήμη της έπεσε κατακόρυφα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν με καχυποψία την ανένδοτη στάση της στο πολυσυζητημένο Brexit. Ωστόσο, το θέμα της ασφάλειας παραμένει για εκείνην και το κόμμα της στην πρώτη γραμμή -όπως και αυτό της τρομοκρατίας- κάτι που αναμένεται να της χαρίσει επιπλέον πόντους, μπροστά σε έναν αμήχανο, εν πολλοίς, Κόρμπιν, τον οποίο η «σκιώδης» υπουργός Παιδείας της Μέι έσπευσε να παρομοιάσει με «καθηγητή γεωγραφίας».
Στο εκλογικό κέντρο ωστόσο του Κόρμπιν, στο Ίνσλιγκτον, έχουν αρχίσει από τώρα να ανοίγουν μπουκάλια κερνώντας τους περαστικούς -και όλοι μένουν να δουν αν θα είναι αυτά της παρηγοριάς.
Οι αντίπαλοι του -και μάλιστα από το ίδιο του το κόμμα- έχουν βγει ήδη στις τηλεοράσεις, ακονίζοντας τα μαχαίρια τους και προετοιμάζοντας το σκηνικό της επόμενης μέρας.
Τα πάντα θα φανούν μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), που θα κλείσουν οι κάλπες και θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls.