«Είχα τη μεγάλη ευχαρίστηση να ξανασυναντήσω σήμερα το μεσημέρι την Κριστίν Λαγκάρντ και να ανταλλάξω απόψεις για την διεθνή οικονομική κατάσταση, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Eurogroup της 15ης Ιουνίου» δήλωσε μέσω twitter ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ.
Η συζήτηση έγινε με την ευκαιρία ενός γεύματος εργασίας το οποίο παρέθεσε ο Γάλλος υπουργός στην επικεφαλής του ΔΝΤ.
Με τη σημερινή συνάντηση, ο Μπρούνο Λε Μερ έκλεισε το γύρο των επαφών του με τις πολιτικές προσωπικότητες από τις οποίες θέλησε να ενημερωθεί και να προετοιμασθεί για το ερχόμενο Eurogroup που αφορά στην Ελλάδα.
Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει απώτερος στόχος είναι «να βρεθεί μια λύση» για το ελληνικό ζήτημα.
Επανειλημμένα στο παρελθόν οι δύο πολιτικοί, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μπρούνο Λε Μερ, έχουν συναντηθεί στο υπουργείο «Μπερσί». Τότε, ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ που υποδεχόταν στο Μπερσί ως υπουργός Oικονομίας, έως το 2011, οπότε ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΝΤ.
Την ίδια περίοδο ο Μπρούνο Λε Μερ ήταν υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί και είχε επανειλημμένα συνεργασθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ.
ΔΝΤ: Ακόμα δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα
Τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει την στρατηγική αναδίπλωση του, ένα PLAN B δηλαδή, καθώς μπορεί μεν να μην εγκαταλείπει τον στόχο για μια ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και χρέος για την Ελλάδα, αλλά φαίνεται πως έχει στα σκαριά το σχέδιο για την λεγόμενη «συμφωνία επί της αρχής».
«Θέλω να τονίσω ότι ο πρωταρχικός στόχος του ΔΝΤ είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και μέτρα για το χρέος. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας. Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό, τότε θα είμαστε στην θέση να πάμε στο εκτελεστικό μας συμβούλιο για έγκριση του προγράμματος. Αλλά όπως είπα δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».
Σύμφωνα με τον κ. Ράις πρωταρχικός στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας πακέτο στο Γιουρογκρουπ του Ιουνίου και για αυτό δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα το σχέδιο για μια «συμφωνία επί της αρχής» στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα γίνει στην περίπτωση που παραστεί η ανάγκη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν πρόκειται να παραβιάσει τους κανόνες ή τις κατευθυντήριες γραμμές του ΔΝΤ και δεν συνιστά ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα γιατί είναι μια διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Αυτή η επιλογή θα χρησιμοποιηθεί αν το Ταμείο κρίνει ότι εξυπηρετεί καλύτερα την χώρα μέλος.
Πως η Ελλάδα θα Ωφεληθεί από μια Συμφωνία επί της Αρχής Σύμφωνα με το Ταμείο
• Θα διατηρήσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που πιστεύω ότι οι Έλληνες και η κυβέρνηση τους το αξίζουν
• Θα δώσει ώθηση στην διευθέτηση της ελάφρυνσης του χρέους
• Η εναλλακτική του να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ που δεν θα είχε πρόβλεψη για το χρέος
• Βοηθάει να αποφύγουμε μια πιθανή οικονομική αναταραχή τον Ιούλιο όπου η Ελλάδα έχει να κάνει ορισμένες μεγάλες πληρωμές. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να προχωρήσουν σε εκταμίευση της δόσης με μια τέτοια συμφωνία (επί της αρχής)
• Διατηρεί τις αρχές του ΔΝΤ τις οποίες με συνέπεια. Με μια συμφωνία επί της αρχής θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους πριν το Ταμείο εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα.