Με την ενέργεια αυτή, που άφησε άναυδη όλη την Ευρώπη καθώς στόχευε σε παιδιά και εφήβους που διασκέδαζαν σε συναυλία ειδώλου της ποπ μουσικής, επανήλθε στο προσκήνιο η «παγωμένη» κρίση της Λιβύης, μιας χώρας αιματοβαμμένης και διαιρεμένης μετά τον εμφύλιο. Οι βρετανικές Αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους στη λιβυκή κοινότητα του Μάντσεστερ, τμήμα της οποίας φαίνεται ότι έχει ριζοσπαστικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, εκφράζουν φόβους ότι η Λιβύη αποτελεί πλέον το φυτώριο νέων τζιχαντιστών, που βρίσκουν εύκολη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές ακτές μέσω των θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου.
Λίγες μέρες πριν από την απάνθρωπη πράξη του εναντίον του νεαρόκοσμου που είχε κατακλύσει το συναυλιακό χώρο «Arena Manchester», ο Αμπεντί είχε ταξιδέψει στη Λιβύη, όπου ζουν τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του. Ο Σαλμάν γεννήθηκε στο Μάντσεστερ και ανδρώθηκε στη σκληρή γειτονιά του Moss Side, στη νότια πλευρά της πόλης, που είναι γνωστή για τη νεανική παραβατικότητα και τις συμμορίες. Πολλά από τα μέλη των συμμοριών αυτών έχουν στραφεί στο φονταμενταλισμό, υποστηρίζοντας το Ισλαμικό Κράτος.
«Δεν μου κάνει εντύπωση που ο τρομοκράτης του “Arena” είναι λιβυκής καταγωγής… Πολλοί Λίβυοι εξτρεμιστές ζουν στο Μάντσεστερ», τονίζει στους «Financial Times» η Ρέντα Φέλχμπουμ, γνωστή δημοσιογράφος, μέλος της λιβυκής κοινότητας του Μάντσεστερ.
Οι βρετανικές Αρχές πιστεύουν ότι στις διασυνδέσεις των Λίβυων του Μάντσεστερ με τους εξτρεμιστές της Τρίπολης βρίσκεται το κλειδί για την αποκάλυψη του τρομοκρατικού δικτύου. Τουλάχιστον 16 τζιχαντιστές που ζούσαν στην αγγλική πόλη έχουν σκοτωθεί στη Συρία, πολεμώντας στο πλευρό του ISIS.
Η οικογένεια του Σαλμάν Αμπεντί εγκατέλειψε τη Λιβύη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κυνηγημένη από το καθεστώς Καντάφι και εγκαταστάθηκε στη Βρετανία, που εκείνη την εποχή περιέθαλπε Λίβυους αντικαθεστωτικούς, παρέχοντάς τους άσυλο. Ο Ραμαντάν Αμπεντί, πατέρας του δράστη, ανήκε σε ένα αντικανταφικό δίκτυο, τη Λιβυκή Μαχητική Ισλαμική Ομάδα. Μετά την Αραβική Ανοιξη και την πτώση του Καντάφι, ο ίδιος, καθώς και αρκετά μέλη των αντικαθεστωτικών επέστρεψαν στη Λιβύη για να πολεμήσουν με τους αντάρτες. Στην περιοχή του Νότιου Μάντσεστερ όπου ζούσε η οικογένεια -και μεγάλωσε ο Σαλμάν- είχαν βρει καταφύγιο πολλά μέλη της Λιβυκής Μαχητικής Ισλαμικής Ομάδας. Ορισμένοι συντάχθηκαν με την Αλ Κάιντα και αργότερα με το Ισλαμικό Κράτος. Η οικογένεια Αμπεντί είχε επαφές με τον Βρετανολίβυο τρομοκράτη Αμπνταλραούφ Αμπντάλα και τον αδελφό του Μοχάμεντ, αλλά και με τον Βρετανό Ραφαέλ Χόστεϊ, που στρατολόγησαν πολλούς νέους από τη Βρετανία στις τάξεις των τζιχαντιστών. Ενδεχομένως ανάμεσα στους νέους αυτούς να ήταν και ο Σαλμάν με τον αδελφό του Χάσεμ, ο οποίος ομολόγησε ότι γνώριζε τα σχέδια για τη βομβιστική επίθεση στο «Arena».
Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με Ερντογάν στην Άγκυρα - Τι είπαν μακριά από τις κάμερες
Ο Σαλάχ Σαχμπί, βουλευτής στη Λιβύη, ο οποίος μεγάλωσε στο Σέφιλντ της Βόρειας Αγγλίας, τονίζει ότι είναι κοινό μυστικό πως η λιβυκή κοινότητα του Μάντσεστερ έχει αρκετούς στρατολογημένους μαχητές των τζιχαντιστών. «Ολοι ξέρουν τι συμβαίνει… Υπάρχουν πολλοί που στρατολογούν νεαρούς εκεί».
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μακελάρης Σαλμάν Αμπεντί ήταν μέλος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και στο οποίο ανήκε ο Βελγομαροκινός Μοχάμεντ Αμπρινί, ο «άνδρας με το καπέλο» -όπως είναι γνωστός- ο οποίος συμμετείχε στις πολύνεκρες επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών (η φωτογραφία του στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ είχε κάνει το γύρο του κόσμου). Αν αποδειχθεί αυτή η σχέση, τότε οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα έχουν πολύ περισσότερη δουλειά για να αναζητήσουν τις ομάδες που ανήκουν σε αυτό το δίκτυο, το οποίο απλώνεται από το Μάντσεστερ και το Μολενμπέκ των Βρυξελλών (τη συνοικία-άντρο φανατικών ισλαμιστών) έως τη Λιβύη και τη Συρία.
«Στρατηγική πύλη εξόδου» για επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης
Η πρώτη «βάση» που δημιούργησαν οι τζιχαντιστές στη Λιβύη ήταν η πόλη Ντέρνα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Σιγά σιγά επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές, εκμεταλλευόμενοι το χάος και την απουσία κεντρικής, ισχυρής κυβέρνησης (υπάρχουν δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη, στο Τομπρούκ και την Τρίπολη). Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη Βόρεια Λιβύη πριν από περίπου δύο χρόνια, με αιματηρή επίθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο «Corinthia» της Τρίπολης αλλά και με τον αποκεφαλισμό 21 χριστιανών κοπτών, τους οποίους είχαν απαγάγει από την Αίγυπτο – δημοσιοποιώντας μάλιστα, το φρικιαστικό βίντεο. Επίσης, ο ISIS οργάνωσε την επίθεση στο θέρετρο Σους της Τυνησίας, με 38 νεκρούς τουρίστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Βρετανοί. Σε «στρατηγικό» σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους, που είχε κυκλοφορήσει πέρυσι στο Διαδίκτυο, αναφερόταν η Λιβύη ως «στρατηγική πύλη εξόδου» για επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης.
Το χρονικό του μακελειού και οι έρευνες
● Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί προκάλεσε το μακελειό τη νύχτα της Δευτέρας στο στάδιο «Arena Manchester», το οποίο ήταν γεμάτο από νέους για τη συναυλία της ποπ τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.
● Από τη βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε στις 10.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδας), σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 59 – στην πλειονότητά τους παιδιά και έφηβοι.
● Η βόμβα κατασκευάστηκε από την ίδια εκρηκτική ύλη (TATP) που χρησιμοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005, στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016.
● 10 άτομα συνέλαβε η Αστυνομία στο Μάντσεστερ. Συνελήφθησαν επίσης ο αδελφός και ο πατέρας του Σαλμάν Αμπεντί, στη Λιβύη.
● 1.000 ένοπλοι στρατιώτες και άνδρες ειδικών δυνάμεων περιπολούν στους σταθμούς τρένων και σε σημεία συγκέντρωσης πλήθους.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής