Ένα τεράστιο πανό διακήρυσσε «δύο κράτη, μία ελπίδα» στη συγκέντρωση αυτή, στην οποία κάλεσε η οργάνωση Ειρήνη Τώρα, μια ισραηλινή ΜΚΟ η οποία αντιτίθεται στην πολιτική του εποικισμού της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία κλιμακώνεται από τη δεξιά κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο ηγέτης της οργάνωσης Ειρήνη Τώρα, ο Άβι Μπουσκίλα, τόνισε ότι η διαδήλωση αυτή οργανώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «απουσία ελπίδας» διότι η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ «συνεχίζει την κατοχή, τη βία και τον ρατσισμό».
«Έχει έρθει η ώρα για να δείξουμε στους Ισραηλινούς, στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ισραηλινών εναντιώνεται στην κατοχή και θέλει να καταλήξουμε σε μια λύση δύο κρατών», υπογράμμισε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι οργανωτές διάβασαν ένα μήνυμα υποστήριξης που έστειλε ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
«Είναι καιρός να ζήσουμε μαζί αρμονικά, με ασφάλεια και σταθερότητα. Το καθήκον μας προς τις γενιές που θα έρθουν είναι να τερματίσουμε τη σύγκρουση και να καταλήξουμε σε μια ειρήνη των γενναίων», τόνισε ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής στο μήνυμά του που διαβάστηκε στη συγκέντρωση.
Κέιτ Μίντλετον: Αυτό είναι το «πονηρό» μυστικό της - Έτσι κρατά «ζωντανό» το γάμο της με τον Ουίλιαμ
Ο Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε επίσης έκκληση για την υποχώρηση των ισραηλινών στα σύνορα του 1967 και υπέρ της λύσης των δύο κρατών.
Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτσογκ επίσης συνηγόρησε υπέρ αυτής της λύσης, καταγγέλλοντας την πολιτική της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης.
Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας βλέπει στους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα ένα σοβαρό εμπόδιο για τη λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού, που θα συνυπάρχουν ειρηνικά.
Περίπου 400.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε 2,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου συχνά ξεσπούν αιματηρά βίαια επεισόδια.
Η εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο οι υπερασπιστές των εποίκων δηλώνουν πεπεισμένοι ότι τα εδάφη αυτά ανήκουν βάσει της Βίβλου στο Ισραήλ.
Στους κόλπους της σημερινής κυβέρνησης Νετανιάχου, που θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, ορισμένοι υπουργοί τάσσονται ανοικτά υπέρ της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης.