Οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις της Παρασκευής προκάλεσαν τις χειρότερες πλημμύρες και κατολισθήσεις που έχουν πλήξει το νότιο και το δυτικό τμήμα της νήσου τα τελευταία 14 χρόνια. Το κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αυξήθηκε χθες Σάββατο το βράδυ στους 122. Άλλοι 97 άνθρωποι αγνοούνται.
«Στην πλειονότητά τους τα θύματα απεβίωσαν εξαιτίας κατολισθήσεων. Πολύ λίγοι πνίγηκαν», δήλωσε ο Ρατζίθα Σεναράτνε, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Υγείας. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνται σε προσωρινά καταλύματα.
Ο στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές που επλήγησαν από κατολισθήσεις. Η πολεμική αεροπορία ανέπτυξε πέντε αεροσκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης και άλλα πέντε για τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους αποκλεισμένους χωρικούς, αφού δεν θα μπορούσαν να φθάσουν σ’ αυτούς οδικώς.
Στο χωριό Μπουλαθσινχάλα, κάτοικοι φόρτωσαν τα φέρετρα δέκα θυμάτων σε οχήματα μεταφοράς προσωπικού του στρατού για να μεταφερθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και να ταφούν.
Ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα μετέβη στην Καλουτάρα, μια από τις περιοχές στη νότια Σρι Λάνκα που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες, για να επιβλέψει τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Μόνο στις ΗΠΑ: Οδηγός πάρκαρε το αυτοκίνητό του κρεμώντας το από τον 3ο όροφο
«Η κυβέρνηση θα προσφέρει νέα σπίτια σε όλους όσοι έχασαν τα δικά τους», υποσχέθηκε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Οι αρχές διένειμαν αεροπορικώς χιλιάδες σωσίβια σε αποκλεισμένους από τις πλημμύρες.
Ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας κατέπλευσε χθες στο Κολόμπο, με βοήθεια για τη γειτονική χώρα. Μετέφερε μια ομάδα γιατρών, φουσκωτές βάρκες και άλλα είδη. Ένα δεύτερο πλοίο αναμένεται να φθάσει στη Σρι Λάνκα αύριο Δευτέρα.
Σύμφωνα με μετεωρολόγους, η βροχόπτωση θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά ένας μουσώνας χαμηλής έντασης θα συνεχιστεί.
Ο μουσώνας αυτος τερμάτισε την παρατεταμένη ξηρασία που απειλούσε τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και την υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας της χώρας.
Οι φετινές βροχές είναι οι πιο καταστροφικές για τη Σρι Λάνκα από τον Μάιο του 2003. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 250 άνθρωποι και 10.000 σπίτια καταστράφηκαν, έπειτα από έναν μουσώνα παρόμοιας έντασης, σύμφωνα με τις αρχές.