Γράφει ο ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ*
Γνωρίζετε ότι πολλές φορές δεν μπορείτε να τρώτε συνέχεια 4.000 θερμίδες την ημέρα και να αποκτήσετε καλλίγραμμους κοιλιακούς. Δεν φτάνει όμως μόνο η καταμέτρηση των θερμίδων, όταν πρόκειται να αποκτήσετε επίπεδο στομάχι. Σημαντικό ρόλο παίζει και η τροφή που καταναλώνετε.
Η μια θερμίδα αριθμητικά είναι μια θερμίδα από όποιο τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων και αν προέρχεται. Ωστόσο μια διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά θα σας κάνει να νιώθετε κορεσμό για περισσότερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την επιθυμία για την άσκοπη κατανάλωση φαγητού και προσφέροντάς σας περισσότερη ενέργεια και ευεξία σε σύγκριση με γεύματα των ίδιων θερμίδων αριθμητικά, αλλά φτωχότερα σε θρεπτικά συστατικά.
Ανακαλύψτε τα πέντε τρόφιμα που καταναλώνοντάς τα βοηθούν να αποκτήσετε επίπεδους κοιλιακούς και συμβάλλουν επίσης στο να είστε πιο υγιείς και πιο αδύνατοι:
1. Πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά:
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από τo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, ο καλύτερος τρόπος για να «μικρύνετε» τη μέση σας είναι να αντικαταστήσετε τους απλούς υδατάνθρακες (από τη ζάχαρη) αλλά και τα επεξεργασμένα δημητριακά (όπως το άσπρο ψωμί) με σύνθετους υδατάνθρακες και υδατάνθρακες από φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα με πορτοκαλί χρώμα βρέθηκε να είναι τα πιο αποτελεσματικά υποκατάστατα. Δεδομένου ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σας κάνουν να αισθάνεστε κορεσμό για περισσότερο χρονικό διάστημα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνης C και το βήτα-καροτένιο βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Καταναλώστε καρότα, πεπόνι και ροδάκινα που είναι πλούσια σε βήτα-καροτένιο . Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη C καταναλώνοντας πορτοκάλια, φράουλες αλλά και μούρα. Όμως είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι ο χυμός φρούτων δεν είναι το ίδιο θρεπτικός όσο «ολόκληρο» το φρέσκο φρούτο.
Καφές, τσάι ή σοκολάτα; Τα κατάλληλα ροφήματα για αδυνάτισμα μετά τις κραιπάλες των Χριστουγέννων
2. Άπαχο κρέας:
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες το 25% των ημερήσιων θερμίδων σας θα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες, επιλέγοντας άπαχες πηγές, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και το αποβουτυρωμένο γάλα για να κρατήσετε τις θερμίδες σε χαμηλά επίπεδα. Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά είναι υψηλοί σε θερμίδες, οπότε καταναλώνετέ τους με μέτρο. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου μια χούφτα την ημέρα. Η πρωτεΐνη σας βοηθά να αισθάνεστε κορεσμό, βοηθώντας στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους και τη μείωση του κοιλιακού λίπους.
3. Ξηροί καρποί:
Σε μια πρόσφατη έρευνα όπου συμμετείχαν πάνω από 8.000 Αμερικανοί διαπιστώθηκε ότι το σελήνιο, γνωστό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου, φάνηκε ότι βοηθά και στο να παραμένει χαμηλό το ποσοστό του κοιλιακού λίπους. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται επίσης ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σεληνίου είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Πολλές τροφές περιέχουν σελήνιο, όμως είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν προσλαμβάνετε την συνιστάμενη ποσότητα (55 mcg) ανά ημέρα. Οι καλύτερες πηγές σεληνίου είναι ξηροί καρποί (κυρίως καρύδια), δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως ξηροί καρποί, θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του σεληνίου στον οργανισμό.
Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη σεληνίου είναι να έχετε ποικιλία και ισορροπία στη διατροφή σας.
- Κρασί:
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση ( περίπου 1 μικρό ποτήρι), σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση, προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους γύρω από τη μέση στις γυναίκες. Ενώ ένα ποτήρι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, με περισσότερα ποτήρια το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προσθέσετε πόντους στη μέση σας.
- Ψάρια:
Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ «καλών» και «κακών» λιπαρών. Τρώγοντας καλά λιπαρά όπως τα μονοακόρεστα και τα ω-3 είναι πιο εύκολο να παραμείνετε λεπτοί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Τα «καλά» λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βρίσκονται στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, ενώ τα «κακά» λιπαρά οξέα, όπως τα κορεσμένα και τα trans βρίσκονται στο βούτυρο, το λίπος και προσυσκευασμένα κέικ και κουλουράκια. Σε μια μελέτη από το Wake Forest University διαπιστώθηκε, ότι σε περίοδο 6 ετών οι συμμετέχοντες των οποίων η κύρια πηγή λίπους ήταν τα τρανς λιπαρά, το λίπος στην κοιλιακή περιοχή αυξήθηκε κατά 30% και επίσης εμφάνισαν πρώιμα σημάδια διαβήτη. Δεν χρειάζεται να «φοβάστε» και να προσπαθείτε να εξαλείψετε τα λίπη από την διατροφή σας, εάν γνωρίζετε ποιες είναι οι «καλές» και «κακές» πηγές.
Τέλος, κάνοντας γυμναστική και ακολουθώντας τις παραπάνω απλές συμβουλές, θα αποκτήσετε καλλίγραμμους κοιλιακούς!
- Ο ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General email: [email protected] Τηλ: 2106502000 // 2107470167 // 6974442646 www.karafillides.gr
Από το περιοδικό FZHN που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής