Επιπρόσθετα, τα ροφήματα από βότανα μπορούν να λειτουργήσουν ανακουφιστικά στα συμπτώματα των αναπνευστικών συμπτωμάτων.
Συγκεκριμένα:
Πουλμοναριά ή πνευμονόχορτο: Θεωρείται ότι μοιάζει με ανθρώπινο πνευμονικό ιστό και χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως αποτελεσματικό φάρμακο για αναπνευστικές παθήσεις. Αν και η θεωρία αυτή τελικά αποκλείστηκε, η σύγχρονη έρευνα έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ευεργετικά στην τόνωση της υγείας των πνευμόνων. Στη σύγχρονη Βοτανική Ιατρική η πουλμοναριά χρησιμοποιείται συνήθως για τις καταπραϋντικές ιδιότητες και την ικανότητά της να μειώνει τον ερεθισμό των αεραγωγών. Ο ρόλος της πουλμοναριάς ως αποτελεσματικού παράγοντα ανακούφισης του αναπνευστικού συστήματος οφείλεται εν μέρει στις απίστευτες αντιοξειδωτικές της ικανότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των υγιών οργάνων, χάρη στην ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.
Τρόπος παρασκευής
Ρίχνετε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξερά φύλλα και το αφήνετε σκεπασμένο 10-15 λεπτά. Σουρώνετε και πίνετε 3 φορές την ημέρα.
Υπό μορφή βάμματος η δοσολογία είναι 1-4 ml βάμματος 3 φορές την ημέρα.
Ολόκληρο το βότανο το χρησιμοποιούμε σαν μαλακτικό και το παρασκευάζουμε σαν αφέψημα. Βράζετε για 5 λεπτά 50-100 γραμμάρια βοτάνου σε 1 λίτρο νερό. Πίνετε μέχρι 3 φορές την ημέρα.
Σε σκόνη, η παρασκευή είναι ένα κουταλάκι μέσα σε γάλα και η δόση 2-3 κουταλάκια την ημέρα.
Ρόφημα κουρκουμά: Μπορεί να παρασκευαστεί είτε από καθαρή σκόνη είτε από τριμμένο ή αλεσμένο, αποξηραμένο κουρκουμά. Η κουρκουμίνη, που είναι η δραστική ουσία του συγκεκριμένου μπαχαρικού, είναι εκείνη που του δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα και τις ευεργετικές ιδιότητές του, μιας και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και ανακουφίζει από τα συμπτώματα άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Το τσάι κουρκουμά θεωρείται από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους κατανάλωσης του μπαχαρικού.
Τρόπος παρασκευής:
Βράστε 4 φλιτζάνια νερό.
Προσθέστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένου ή σε σκόνη κουρκουμά.
Αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει για περίπου 10΄.
Στραγγίστε το τσάι σε δοχείο και αφήστε το να κρυώσει για 5΄.
Πολλοί βάζουν πρόσθετα συστατικά στο τσάι κουρκουμά για να βελτιώσουν τη γεύση ή να βοηθήσουν την απορρόφησή του:
Μέλι, για να γλυκάνετε το τσάι και να δώσετε περισσότερες αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Μαύρο πιπέρι, που περιέχει πιπερίνη, χημική ουσία που είναι γνωστό ότι βοηθά στην απορρόφηση της κουρκουμίνης και μπορεί να προσθέσει γεύση μπαχαρικών στο τσάι.
Λεμόνι, lime ή πιπερόριζα για την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων και τη βελτίωση της γεύσης.
Μέντα: Περιέχει μενθόλη που μπορεί να καταπραΰνει την αναπνευστική οδό, μιας και δρα ως αποσυμφορητικό, καθιστώντας ευκολότερη την αναπνοή. Επίσης, η μενθόλη είναι αποχρεμπτική, που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να ρευστοποιήσει και να απομακρύνει τη βλέννα από τους πνεύμονες. Καθώς η μέντα είναι αντιισταμινική και αντιοξειδωτική, είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της συμφόρησης των αεραγωγών. Επίσης καταπολεμά πολλούς επιβλαβείς οργανισμούς που εισβάλλουν στους αεραγωγούς.
Τρόπος παρασκευής: Για ένα φλιτζάνι ρόφημα, ζεστάνετε νερό και όταν αρχίσει να βράζει, αποσύρτε το από την εστία (περίπου 90-95°C) και ρίξτε μία κοφτή κουταλιά με άνθη και φύλλα από φλισκούνι. Αφήστε το 4-5 λεπτά να απελευθερωθούν τα αρώματα και στραγγίστε με διηθητικό χαρτί ή πολύ λεπτό σουρωτήρι σε ένα φλιτζάνι. Μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά κάποια γλυκαντική ουσία, με προτεινόμενη το αγνό μέλι, η και άλλα φυσικά αρώματα, όπως φλούδα εσπεριδοειδούς ή μήλου.
Θυμάρι: Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι βοτανολόγοι χρησιμοποίησαν το θυμάρι για να ανακουφίσουν τις αναπνευστικές διαταραχές, όπως είναι ο βήχας, το κρυολόγημα και η βρογχίτιδα. Το θυμάρι είναι αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητικό και σπασμολυτικό, έτσι καταπολεμά τους παράγοντες που προκαλούν βρογχίτιδα και βοηθά στην εξουδετέρωση ενός σπασμωδικού βήχα.
Τρόπος παρασκευής: Βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα μπρίκι νερό και, μόλις αρχίσει να βράζει, το κατεβάζετε και το αφήνετε δέκα λεπτά επιπλέον. Το σουρώνετε και το πίνετε ζεστό με μέλι.
Γράφει η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας
Ειδήσεις σήμερα
Παναθηναϊκός AKTOR: Προανήγγειλε την ανανέωση του Χουάντσο ο Γιαννακόπουλος
Το θερμότερο καλοκαίρι και το θερμότερο χειμώνα είχε η Ελλάδα το 2024
Ξεκινά η μάχη με τη ζυγαριά μετά τις γιορτές – Αποτοξίνωση για γρήγορη απώλεια βάρους
Διόδια: Σε ισχύ οι νέες τιμές – Σε ποιους αυτοκινητοδρόμους εφαρμόζονται ήδη
Στο αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου κρατείται ηθοποιός του Χόλιγουντ