Όταν το νάτριο έχει εξαντληθεί μέσω της άσκησης (μέσω του ιδρώτα) θα πρέπει να αντικατασταθεί για την υγιή ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Η έντονη δραστηριότητα χωρίς την διαιτητική αντικατάσταση ηλεκτρολυτών μπορεί να μειώσει δραματικά τα επίπεδα νατρίου οδηγώντας σε συμπτώματα όπως: αδυναμία, ζάλη, εμετό, κεφαλαλγία και κόπωση.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι συνέπειες της ανεπάρκειας του νατρίου μπορεί να αποβούν μοιραίες. Υπάρχει λόγος για τον οποίο το νάτριο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, ο λόγος είναι ότι δεν παράγεται από τον οργανισμό και έτσι πρέπει να εξασφαλιστεί από τη διατροφή για να λειτουργεί σωστά.
Παρά το σημαντικό ρόλο του νατρίου στο σώμα, συστάσεις για διαιτητική πρόσληψη αλατιού έχουν ιστορικά υπάρξει αυστηρές και αυτό οφείλεται στη σχέση μεταξύ καρδιακών παθήσεων και της κατανάλωσης αλατιού. Παρά το γεγονός ότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η σύνδεση αυτή μπορεί να είναι προβληματική. Μια μετα-ανάλυση το 2011 σε επτά διαφορετικές μελέτες, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πως η μείωση πρόσληψης νατρίου (αλατιού) μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης όπου έλαβαν μέρος πάνω από 3000 άτομα για οκτώ χρόνια διαπίστωσαν ότι αυτοί στην ομάδα της υψηλής πρόσληψης νατρίου είχαν σημαντικά λιγότερους θανάτους από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με την ομάδα χαμηλής πρόσληψης νατρίου. Έχει καταστεί σαφές ότι ο περιορισμός πρόσληψης του αλατιού δεν είναι απαραίτητα η σωστή λύση. Κατά τη συζήτηση υπέρ ή κατά στο αλάτι, αυτό που θα έπρεπε να συζητηθεί είναι το είδος του αλατιού.
Ενώ το επιτραπέζιο αλάτι υφίσταται βαριά επεξεργασία και περιέχει πρόσθετα χημικά, τα φυσικά άλατα όπως είναι το θαλασσινό αλάτι, το θαλασσινό αλάτι της Κελτικής και το αλάτι Ιμαλαΐων (ένα είδος βράχου άλατος από τα Ιμαλάια) είναι ανεπεξέργαστα με ελάχιστη επεξεργασία και χωρίς πρόσθετα. Λόγω της φυσικής τεχνικής ξήρανσης, διατηρούν πλούσια περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ηλεκτρολυτών όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Αν αναρωτηθεί κανείς την ποσότητα επεξεργασμένου αλατιού που προστίθεται στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα και τα junk foods, δεν αποτελεί καμία έκπληξη γιατί το αλάτι έχει δεχθεί τόση επίθεση. Το θαλασσινό αλάτι, το αλάτι Ιμαλαΐων και το αλάτι Κελτικής είναι όλα υγιέστερες εναλλακτικές λύσεις από το κλασικό επιτραπέζιο αλάτι. Τις επιλογές αυτές μπορείτε να τις βρείτε στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή τοπικά καταστήματα υγιεινής διατροφής σας.
Επιλέγοντας φυσικά άλατα, χρησιμοποιώντας τα με μέτρο και αποφεύγοντας συσκευασμένα τρόφιμα πλούσια σε περιεκτικότητα επεξεργασμένων νατρίου (αλάτι), θα έχετε μια καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη μιας υγιούς ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και θα κάνει στο σώμα σας έναν μεγάλο καλό.
*Από τον Αντώνη Κυρίτση, Τελειόφοιτο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Μαρίνα Πατούλη: Βόλτα στο Καβούρι λίγες ημέρες μετά τον χωρισμό [εικόνες]
- Φάρμα: Καρέ-καρέ ο σοκαριστικός τραυματισμός του Μιχάλη Ιατρόπουλου – Πίστευαν ότι θα χάσει το μάτι του
- Survivor 4: Ποιο είναι το αστρονομικό είναι το ποσό που έδωσε ο Ατζούν στον Jason Derulo για το party της ένωσης
- Κατερίνα Παπουτσάκη: Το παρασκήνιο με τον ρόλο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και η συνεργασία με τον Θανάση Βέγγο [βίντεο]
- Survivor 4: Η ανάρτηση όλο νόημα του συντρόφου της Άννας Μαρίας Βέλλη