Ο Σπύρος Φωκάς γεννήθηκε με το όνομα Σπύρος Ανδρουτσόπουλος στις 17 Αυγούστου του 1937 στην Πάτρα. Οταν ήταν 9 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Από μικρός ήξερε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός, καθώς όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, το έσκαγε και από το σχολείο για να πάει στον κινηματογράφο. Πριν ακόμα ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή Μιχαηλίδη, έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στην ταινία «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού (1959). Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του μέσω μιας Ελληνίδας ατζέντισσας που δούλευε στην Ιταλία.
Το 1960 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο θάνατος ενός φίλου» αποσπώντας το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στο «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι στο πλευρό του Αλέν Ντελόν, της Κλαούντια Καρντινάλε και της Κατίνας Παξινού. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 παρέμεινε στην Ιταλία ενώ συμμετείχε και σε μια σειρά ελληνικών ταινιών όπως «Ντάμα Σπαθί», «Εκείνοι που ξέρουν να σγαπούν», «Φόβος», «Παρεξήγηση», το «Πεθαμένο λικέρ». Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για τις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, πλάι στη Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία». Αργότερα συνέχισε τη διεθνή του καριέρα με δύο τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, το «Διαμάντι του Νείλου», με τους Μάικλ Ντάγκλας, Κάθλιν Τέρνερ και Ντάνι ντε Βίτο, και το «Rambo III» στο πλευρό του Σιλβέστερ Σταλόνε.
Είναι χαρακτηριστική η εξιστόρησή του για το πώς πήρε το ρόλο του Μασούντ, του αρχηγού των Μουτζαχεντίν, συναντώντας τον Αμερικανό σταρ πρόσωπο με πρόσωπο. «Σου έχω κλείσει ραντεβού με τον παράξενο», είχε πει ο Σπύρος Φωκάς, αναφερόμενος στον ατζέντη του. Οπου ο «παράξενος» ήταν ο Σιλβέστερ Σταλόνε. «Κοίτα να του αρέσεις, γιατί είναι καλή η δουλειά για την οποία σε θέλει», πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Τώρα ήμουν μαζί του στα γραφεία της εταιρίας παραγωγής. Η ταινία για την οποία με ήθελε ήταν η συνέχεια της σειράς “Rambo”. Το “Rambo 3″».
Οταν βρέθηκε μπροστά του, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος, σύμφωνα με τον Σπύρο Φωκά.
Σταλόνε: «Λοιπόν, από πού είσαι;».
Φωκάς: «Ελληνας είμαι».
Παιχνίδια εκδίκησης: Η σειρά που τρέλανε το X έρχεται ξανά απόψε - Μεγάλες ανατροπές
Σταλόνε: «Είσαι κι εσύ πουτ… γιος, όπως ο άλλος;».
Ο Σπύρος Φωκάς εξήγησε στη συνέντευξή του ότι ο Αμερικανός ηθοποιός είχε μια κακή συνεργασία με τον Ελληνα σκηνοθέτη Τζορτζ Κοσμάτος στην ταινία «Κόμπρα», δύο χρόνια νωρίτερα, η οποία δεν είχε πάει καλά εισπρακτικά, σε μια χρονική περίοδο που η επαγγελματική κόντρα του Σιλβέστερ Σταλόνε με τον έτερο «macho man» του Χόλιγουντ, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη. Η απάντηση του Σπύρου Φωκά στην ατάκα του ήταν: «Πολύ χειρότερος». Ο Αμερικανός ηθοποιός απάντησε: «Καλά… Μου κάνεις… Η ταινία που κάνω γυρίζεται στο Ισραήλ. Θέλεις να έρθεις; Αν ναι, τότε λέω στη γραμματέα μου να τα κανονίσει με τον ατζέντη σου». «Δώσαμε τα χέρια, γύρισα σπίτι και την άλλη μέρα ετοιμάστηκα για ταξίδι, καθώς με πήρε ο ατζέντης μου στο τηλέφωνο καταχαρούμενος για να μου πει πως η δουλειά είχε κλείσει», θυμόταν.
Ο Φωκάς έπαιξε με επιτυχία σε περισσότερες από 30 ταινίες, ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός και από τις εμφανίσεις του σε θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική ήταν, τέλος, η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.
Τέσσερις γάμοι
Ο Σπύρος Φωκάς είχε παντρευτεί τέσσερις φορές, δεν είχε παιδιά από επιλογή, όπως έλεγε, και το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ζούσε με μια πενιχρή σύνταξη.
«Η επιβλητική παρουσία του και η ευρεία γκάμα του του επέτρεψαν να ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στον ελληνικό και διεθνή κινηματόγραφο, ενώ έπαιξε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Κοσμοπολίτης, ευγενής, εργατικός, προσηνής και ταυτόχρονα διονυσιακός και απολλώνιος, ο Σπύρος Φωκάς ήταν ωραίος ως Ελληνας. Θα μας τον θυμίζει το έργο του», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Ειδήσεις σήμερα
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου
Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου – Σάββατο 11 Νοεμβρίου