Πλέον, ο συναρπαστικός δημιουργός συναγωνίζεται επί ίσοις όροις τους σκηνοθέτες που σφράγισαν το σινεμά των ημερών μας, όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Τοντ Χέινς, και παίρνει το βραβείο μέσα από τα χέρια της μεγαλύτερης εισπρακτικής επιτυχίας της χρονιάς, της «Barbie».
Πλέον, το «Poor things» είναι από τα πιο ισχυρά φαβορί για τα φετινά Οσκαρ, κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί στις 23 Ιανουαρίου με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της απονομής της 10ης Μαρτίου.
Αν πιστέψουμε ότι οι Χρυσές Σφαίρες μάς δίνουν μια εικόνα από όσα θα δούμε στα Οσκαρ, τότε ο Γιώργος Λάνθιμος και το «Poor things» θα έχουν απέναντί τους το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν στην κούρσα προς το χρυσό αγαλματίδιο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς. Βέβαια, καλό θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς οι Χρυσές Σφαίρες λειτουργούν περισσότερο ως γκλαμ πάρτι του Χόλιγουντ με αριθμό ψηφοφόρων που δεν έχει καμία σχέση με εκείνον της Ακαδημίας Κινηματογράφου που απονέμει τα αγαλματίδια. Ομως σίγουρα οι Χρυσές Σφαίρες είναι από εκείνους τους θεσμούς που «φτιάχνουν κλίμα» εν όψει των Οσκαρ, και μάλιστα είναι και ο πιο προβεβλημένος λόγω ζωντανής τηλεοπτικής κάλυψης και συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού σταρ στο κόκκινο χαλί. Αλλωστε, πολλές νίκες στις Χρυσές Σφαίρες στο παρελθόν έφεραν και αντίστοιχες επιτυχίες στα Οσκαρ.
Η σίγουρη πάντως είναι η Εμα Στόουν, που υποχρέωσε τη Μάργκοτ Ρόμπι να φύγει με άδεια χέρια από την τελετή, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο. Ηδη από την παγκόσμια πρεμιέρα του «Poor things» στη Βενετία τον περασμένο Σεπτέμβριο, κοινό και κριτική έδιναν μια θέση στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το Οσκαρ α’ γυναικείου ρόλου στη σπουδαία Αμερικανίδα και αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς καθώς πλησιάζουμε στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της Ακαδημίας. Πλέον, με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ, η Στόουν είναι το απόλυτο φαβορί για τη μεγάλη διάκριση, τη δεύτερη στην καριέρα της μετά το Οσκαρ για την ερμηνεία της στο «La La Land». Απέναντί της όμως, από ό,τι φαίνεται, θα βρει μια «δύσκολη» αντίπαλο και αυτή δεν είναι άλλη από τη Λίλι Γκλάντστοουν, την πρωταγωνίστρια των «Δολοφόνων του ανθισμένου φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε. Η γηγενής ηθοποιός υπογράφει μια στωική ερμηνεία «ήρεμης δύναμης» και έχει εξασφαλίσει μια θέση στην πεντάδα για το Οσκαρ α’ γυναικείας ερμηνείας με πολλές πιθανότητες κατάκτησής του.
Στις υπόλοιπες βραβεύσεις ξεχωρίζει ασφαλώς η επικράτηση του «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν με πέντε Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης δραματικής ταινίας, σκηνοθεσίας, α’ ανδρικού ρόλου στον Κίλιαν Μέρφι, β’ ανδρικού ρόλου στον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. και μουσικής στον Λούντβιχ Γκόρανσον). Επίσης, πολύ καλές ειδήσεις ήταν η βράβευση των δύο ηθοποιών του Αλεξάντερ Πέιν στα «Παιδιά του χειμώνα», Πολ Τζιαμάτι και Νταβίν Τζόι Ράντολφ, γεγονός που έδωσε πόντους στην ταινία εν όψει των Οσκαρ, και η βράβευση της «Ανατομίας μιας πτώσης» της Zιστίν Τριέ τόσο με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης μη αγγλόφωνης παραγωγής όσο και με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου, κάτι που ανοίγει το δρόμο για διεκδίκηση περισσότερων Οσκαρ από αυτό της διεθνούς ταινίας για το δικαστικό θρίλερ που έχει ήδη αποσπάσει Χρυσό Φοίνικα.
108.485 εισιτήρια
Στα 108.485 εισιτήρια σε 109 αίθουσες σε όλη την Ελλάδα έχει φτάσει το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, η ταινία που απέσπασε δύο Χρυσές Σφαίρες στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λος Αντζελες χθες τα ξημερώματα.
Η νέα ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη έκοψε 34.500 εισιτήρια στις αίθουσες της Αθήνας το περασμένο τετραήμερο και 51.491 εισιτήρια πανελλαδικά, αριθμοί που είναι σαφέστατα εντυπωσιακοί και αποτελούν ρεκόρ για ταινία του Λάνθιμου στη χώρα μας.
Ασφαλώς και το ενδιαφέρον του κοινού αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες μετά τη βράβευση στις Χρυσές Σφαίρες, ενώ στις 23 Ιανουαρίου έρχεται η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Οσκαρ, όπου το «Poor things» αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Grand Hotel spoiler: Προσπαθούν να κλέψουν το μωρό της Ελένης - Το σχέδιο της Κυβέλης
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Πρωτοπόρος μεταξύ των κορυφαίων»
Με αφορμή τη βράβευση της ταινίας «Poor things» στις Χρυσές Σφαίρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ενας πρωτοπόρος Ελληνας μεταξύ των κορυφαίων του διεθνούς κινηματογράφου! Μπράβο στον Γιώργο Λάνθιμο για τη διάκρισή του στις φετινές Χρυσές Σφαίρες με την ταινία του «Poor Things». Ενα ακόμη βραβείο μετά τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, που αναδεικνύει τον Γιώργο σε έναν από τους πιο μεγάλους σύγχρονους σκηνοθέτες. Είμαστε όλοι υπερήφανοι. Συγχαρητήρια και πάλι!».
Ενώ, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε: «Με τις δύο Χρυσές Σφαίρες που απονεμήθηκαν στον Γιώργο Λάνθιμο για την ταινία του “Poor Things”, σε συνέχεια του Χρυσού Λέοντα με τον οποίο τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας, αναγνωρίζεται η απίθανη δημιουργικότητά του, καθώς ανοίγει νέους δρόμους έκφρασης, στην κινηματογραφική τέχνη».
Συγχαρητήρια σε Λάνθιμο, Πέιν, Μαυροψαρίδη
Συγχαρητήρια στο Γιώργο Λάνθιμο για την επιτυχία στις Χρυσές Σφαίρες δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο μνημονεύει επίσης τον μοντέρ του Λάνθιμου, Γιώργο Μαυροψαρίδη, ενώ το δεύτερο δίνει συγχαρητήρια και στον Αλεξάντερ Πέιν για τις δύο Χρυσές Σφαίρες στους πρωταγωνιστές της ταινίας του «Τα παιδιά του χειμώνα». «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συγχαίρει τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Αλεξάντερ Πέιν για τη μεγάλη επιτυχία τους, τις 2 Χρυσές Σφαίρες που κέρδισε ο καθένας, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο ταλέντο τους και την επιμονή τους σε έναν κινηματογράφο διαφορετικό που ξεπερνάει τα όρια των καλλιτεχνικών συμβάσεων, των χωρών, και αναδεικνύεται σε ένα οικουμενικό όπλο για έναν καλύτερο κόσμο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το δε ΕΚΚ υπογραμμίζει ότι «οι επιτυχίες του Γιώργου Λάνθιμου αλλά και η δυναμική του έργου πολλών Ελληνίδων και Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ πιστοποιούν την υψηλή ποιότητα του έμψυχου δυναμικού του ελληνικού κινηματογράφου. Παράλληλα, αναδεικνύουν τις δημιουργικές δυνατότητες του ελληνικού ταλέντου».
Τα βραβεία
Καλύτερη Δραματική Ταινία
Oppenheimer
Καλύτερη Σκηνοθεσία
Κρίστοφερ Νόλαν (Oppenheimer)
Καλύτερο σενάριο
Justin Triet & Arthur Harari, Ανατομία μιας Πτώσης
Α’ Ανδρικός σε Δραματική Ταινία
Κίλιαν Μέρφι, Oppenheimer
Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Δραματική Ταινία
Λίλι Γκλάντστοουν, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Καλύτερη Ταινία – Κωμωδία ή Μιούζικαλ
Poor Things
Α’ Ανδρικός Ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ
Πολ Τζιαμάτι, Τα Παιδιά του Χειμώνα
Α’ Γυναικείος ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ
Εμα Στόουν, Poor Things
Β’ Ανδρικός Ρόλος σε Ταινία
Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Oppenheimer
Β’ Γυναικείος ρόλος σε Ταινία
Da’Vine Joy Randolph, Τα Παιδιά του Χειμώνα
Καλύτερη Διεθνής Ταινία
Ανατομία μιας Πτώσης
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
The Boy and the Heron
Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική για Κινηματογραφική Ταινία
Ludwig Goransson, Oppenheimer
Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι για Ταινία
What was I made for?, Billie Eilish & Finneas Connell
Κινηματογραφικό και εισπρακτικό επίτευγμα της χρονιάς
Barbie