Στα 35 της, η Στόουν έχει ήδη μία πλούσια φιλμογραφία, έχοντας συνεργαστεί με τον Ελληνα σκηνοθέτη και σε άλλες δύο ταινίες, τη βραβευμένη «Ευνοούμενη» (2018) και τη μικρού μήκους «Βληχή» (2022) που γυρίστηκε στην Τήνο. Γεννημένη στην Αριζόνα το 1988 ξεκίνησε την καριέρα της με τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές κωμωδίες, όπως το «The Rocker» και το «Easy A».
Αλλωστε, για την ίδια, η υποκριτική ήταν πάντα η ζωή της. «Ακόμα και ως παιδί ήξερα ότι ήθελα να παίζω. Δεν μπορούσα να φανταστώ άλλου είδους ζωή για μένα. Μεγάλωσα με την επιθυμία να κάνω ταινίες. Ζούσα σε ένα πολύ ζεστό μέρος και επειδή ο ήλιος ήταν τόσο δυνατός και είχα τόσο ανοιχτόχρωμο δέρμα έπρεπε να μένω μέσα τον περισσότερο καιρό. Ηδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα ανακαλύψει ότι ο κινηματογράφος ήταν αυτός ο παράλληλος κόσμος μέσα στον οποίο θα μπορούσα να βουτήξω», έχει δηλώσει. Με τα χρόνια, η ηθοποιός έκανε «άνοιγμα» και σε άλλα κινηματογραφικά είδη, τραβώντας την προσοχή κοινού και κριτικών με τη συμμετοχή της στο πολυβραβευμένο «Birdman» του Αλεχάνδρο Ινιαρίτου.
Για τη συγκεκριμένη ταινία, προτάθηκε για Οσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου, όπως και για το βραβείο της Ενωσης Ηθοποιών (SAG), μεταξύ άλλων. Το «πικ» της καριέρας της ήρθε χάρη στο μιούζικαλ «La La Land» του Ντάιαν Σαζέλ, καθώς έλαβε το Οσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, ενώ η ταινία κέρδισε έξι Οσκαρ.
Με το «Poor Things», στο οποίο ο Λάνθιμος της εμπιστεύτηκε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Στόουν φαίνεται να εδραιώνει το στάτους της καταξιωμένης ηθοποιού. Η μαύρη κωμωδία έκανε πρεμιέρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας, με τον Λάνθιμο να κερδίζει το μεγαλύτερο βραβείο της διοργάνωσης, τον «Χρυσό Λέοντα». Η Στόουν τιμήθηκε με το Desert Palm Achievement Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Παλμ Σπρινγκς, ενώ πλέον έχει πάρει και τη Χρυσή Σφαίρα.
Η ίδια λαμβάνοντας το βραβείο της, θέλησε να ευχαριστήσει προσωπικά τον Γιώργο Λάνθιμο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για την γνωριμία τους.
«Γουίλιαμ, Μαρκ, Ράμι, κάνατε την κάθε μέρα (στα γυρίσματα) διασκεδαστική, όπως και το υπόλοιπο καστ. Ω Θεέ μου, μου απομένουν μόνο 18 δευτερόλεπτα. Η ομάδα φανταστική, με τον Τόνι τον σεναριογράφο είναι η 13η φορά που συνεργαζόμαστε. Μου αρέσει να κάνω αυτούς τους διαλόγους και μου αρέσει να σε τρομοκρατώ με την άθλια προφορά μου. Γιώργο, δεν ξέρω τι άλλο να σου πω που δεν το έχω ήδη πει, αλλά θα είμαι για πάντα ευγνώμων για τη γνωριμία μας, για πάντα.
Το να παίξω την Μπέλα ήταν φανταστικό, νομίζω ότι (το Poor Things) είναι ρομαντική κομεντί, αλλά με την έννοια ότι η Μπέλα ερωτεύεται την ίδια τη ζωή περισσότερο από έναν άνθρωπο, αποδέχεται τα καλά και τα κακά που είναι ίσης σημασίας και με έκαναν να δω τη ζωή διαφορετικά. Ότι όλα μετράνε και όλα είναι σημαντικά κι εκείνη (η Μπέλα) έμεινε μαζί μου, οπότε αυτό το βραβείο είναι πολύ σημαντικό για μένα. Ευχαριστώ πολύ», ήταν τα λόγια της Έμα Στόουν κατά την παραλαβή της Χρυσής Σφαίρας.
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
Χριστούγεννα στο Netflix: Οι 10 σειρές και ταινίες με γιορτινή διάθεση
Οσον αφορά την προσωπική της ζωή, πάντως, η Στόουν έχει… χαρίσει την καρδιά της σε έναν άλλο σκηνοθέτη: τον Ντέιβ ΜακΚάρι, ο οποίος σκηνοθετεί την κωμική τηλεοπτική εκπομπή «Saturday Night Live». Το ζευγάρι είναι μαζί από το 2017 και παντρεύτηκε το 2019, μετά από δύο χρόνια σχέσης. Οι Στόουν και ΜακΚάρι έχουν αποκτήσει μία κόρη, τη Λουίζ Τζιν, που γεννήθηκε το 2021.
Χρυσές Σφαίρες: Θρίαμβος για Λάνθιμο και «Poor Things» – Bραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στην Έμα Στόουν-Όλοι οι νικητές [Βίντεο]
Το ”Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ, ενώ η ταινία “Οπενχάιμερ” κυριάρχησε στην τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων στις ΗΠΑ.
Το “Οπενχάιμερ” κέρδισε πέντε Χρυσές Σφαίρες, μεταξύ των οποίων αυτές της Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Καλύτερων Α’ και Β’ Ανδρικών Ρόλων για τους Κίλιαν Μέρφι και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Ο Κρίστοφερ Νόλαν κέρδισε την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα για την σκηνοθεσία της ταινίας.
Το “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου επικράτησε της Barbie της Γκρέτα Γκέργουιγκ και κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Κωμωδίας ή Μιούζικαλ, ενώ η πρωταγωνίστριά του Έμα Στόουν τιμήθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ.
Η Έμμα Στόουν έδωσε το βραβείο στον Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος δήλωσε: “21 Σεπτεμβρίου κύριε Σπρίνγκστιν έχουμε και οι δύο γενέθλια. Μάλλον χαλάω τον χρόνο μου […] Ευχαριστώ τον Μπρους Σπρίνγκστιν που με έκανε να μεγαλώσω όπως μεγάλωσα και φυσικά την Έμμα Στόουν”.
Η Barbie έλαβε δύο βραβεία, αυτό Καλύτερου Τραγουδιού για το “What Was I Made For” της Μπίλι Άιλις και τη Χρυσή Σφαίρα στην νέα κατηγορία Κινηματογραφικό και Εισπρακτικό Επίτευγμα της Χρονιάς.
Η Έμμα Στόουν, το απόλυτο Φαβορί της βραδιάς κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για τον Α’ Γυναικείο ρόλο της Μπέλλα Μπάξτερ στο “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου.
“Τόνυ σε ευχαριστώ για το σενάριο. Γιώργο δεν ξέρω τι άλλο να σου πω αλλά είμαι απόλυτα ευγνώμων που γνωριστήκαμε. Η Μπέλλα στην ταινία είναι σα να παίζει σε ρομαντική κωμωδία. […] αποδέχεται με ευκολία τα πάντα. Μένει και ζει μέσα μου” τόνισε η ηθοποιός.
Σάρωσε το “Oppenheimer”
Η ταινία “Oppenheimer”, το δράμα του Κρίστοφερ Νόλαν για τον εφευρέτη της ατομικής βόμβας, ήταν η κορυφαία στις Χρυσές Σφαίρες.
Το “Oppenheimer” πήρε πέντε βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο για το καλύτερο δράμα, την καλύτερη σκηνοθεσία για τον Νόλαν, την καλύτερη μουσική επένδυση, καθώς και τα βραβεία υποκριτικής για τους Σίλιαν Μέρφι και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.
Η Έμα Τόμας, παραγωγός της ταινίας και σύζυγος του Νόλαν, δήλωσε ότι το τρίωρο έπος του συζύγου της για “μία από τις πιο σκοτεινές εξελίξεις στην ιστορία μας” είναι “διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχει κάνει κανείς”.
Δύο βραβεία για την Barbie
Μετατρέποντας τη νοσταλγία για την αγαπημένη κούκλα σε μια αιχμηρή σάτιρα για τον μισογυνισμό και την ενδυνάμωση των γυναικών, η “Barbie” ήταν η κορυφαία ταινία με εννέα υποψηφιότητες, αλλά κατέληξε στο γκαλά με μόλις δύο βραβεία.
Κέρδισε το βραβείο καλύτερου τραγουδιού, για μια μελωδία που έγραψαν η Billie Eilish και ο αδελφός της Finneas. Και ως η ταινία με τα υψηλότερα έσοδα της χρονιάς, διεκδίκησε ένα νεοσύστατο τρόπαιο για το εισπρακτικό επίτευγμα.
Όμως η “Barbie” έχασε παραδόξως το βραβείο καλύτερης κωμωδίας από το “Poor Things”.
Η ταινία “Succession” κυριάρχησε, αποσπώντας το βραβείο για την καλύτερη δραματική σειρά και τα βραβεία υποκριτικής για τους πρωταγωνιστές Κίεραν Κάλκιν, Σάρα Σνουκ και Μάθιου ΜακΦάντεν.
Η ταινία “Bear” σάρωσε στις κατηγορίες κωμωδίας, ενώ το ίδιο έκανε και η σειρά “Beef”.
Αναλυτικά τα βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες 2024
Κινηματογραφικές κατηγορίες
Καλύτερη δραματική ταινία
“Oppenheimer” (Universal Pictures)
“Killers of the Flower Moon” (Apple Original Films/Paramount Pictures)
“Maestro” (Netflix)
“Past Lives” (A24)
“The Zone of Interest” (A24)
“Anatomy of a Fall” (Neon)
Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ
“Barbie” (Warner Bros.)
“Poor Things” (Searchlight Pictures)
“American Fiction” (MGM)
“The Holdovers” (Focus Features)
“May December” (Netflix)
“Air” (Amazon MGM Studios)
Καλύτερος σκηνοθέτης
Bradley Cooper — “Maestro”
Greta Gerwig — “Barbie”
Yorgos Lanthimos — “Poor Things”
Christopher Nolan — “Oppenheimer”
Martin Scorsese — “Killers of the Flower Moon”
Celine Song — “Past Lives”
Καλύτερο σενάριο
“Barbie” — Greta Gerwig, Noah Baumbach
“Poor Things” — Tony McNamara
“Oppenheimer” — Christopher Nolan
“Killers of the Flower Moon” — Eric Roth, Martin Scorsese
“Past Lives” — Celine Song
“Anatomy of a Fall” — Justine Triet, Arthur Harari
Α’ Ανδρικού Ρόλου (Δράμα)
Bradley Cooper — “Maestro”
Cillian Murphy — “Oppenheimer”
Leonardo DiCaprio — “Killers of the Flower Moon”
Colman Domingo — “Rustin”
Andrew Scott — “All of Us Strangers”
Barry Keoghan — “Saltburn”
Α’ Γυναικείου Ρόλου (Δράμα)
Lily Gladstone — “Killers of the Flower Moon”
Carey Mulligan – “Maestro”
Sandra Hüller – “Anatomy of a Fall”
Annette Bening — “Nyad”
Greta Lee — “Past Lives”
Cailee Spaeny — “Priscilla”
Α’ Γυναικείου Ρόλου (κωμωδία ή μιούζικαλ)
Fantasia Barrino – “The Color Purple”
Jennifer Lawrence – “No Hard Feelings”
Natalie Portman – “May December”
Alma Pöysti – “Fallen Leaves”
Margot Robbie – “Barbie”
Emma Stone – “Poor Things”
Α’ Ανδρικού Ρόλου (Κωμωδία ή μιούζικαλ)
Nicolas Cage — “Dream Scenario”
Timothée Chalamet — “Wonka”
Matt Damon — “Air”
Paul Giamatti — “The Holdovers”
Joaquin Phoenix — “Beau Is Afraid”
Jeffrey Wright — “American Fiction”
Β’ Ανδρικού Ρόλου
Willem Dafoe — “Poor Things”
Robert De Niro — “Killers of the Flower Moon”
Robert Downey Jr. — “Oppenheimer”
Ryan Gosling — “Barbie”
Charles Melton — “May December”
Mark Ruffalo — “Poor Things”
Β’ Γυναικείου Ρόλου
Emily Blunt — “Oppenheimer”
Danielle Brooks — “The Color Purple”
Jodie Foster — “Nyad”
Julianne Moore — “May December”
Rosamund Pike — “Saltburn”
Da’Vine Joy Randolph — “The Holdovers”
Καλύτερη μουσική
Ludwig Göransson — “Oppenheimer”
Jerskin Fendrix — “Poor Things”
Robbie Robertson — “Killers of the Flower Moon”
Mica Levi — “The Zone of Interest”
Daniel Pemberton — “Spider-Man: Across the Spider-Verse”
Joe Hisaishi — “The Boy and the Heron”
Καλύτερη μη αγγλόφωνη ταινία
“Anatomy of a Fall” (Neon) — France
“Fallen Leaves” (Mubi) — Finland
“Io Capitano” (01 Distribution) — Italy
“Past Lives” (A24) — United States
“Society of the Snow” (Netflix) — Spain
“The Zone of Interest” (A24) — United Kingdom
Καλύτερο τραγούδι
“Barbie” — “What Was I Made For?” by Billie Eilish and Finneas
“Barbie” — “Dance the Night” by Caroline Ailin, Dua Lipa, Mark Ronson and Andrew Wyatt
“She Came to Me” — “Addicted to Romance” by Bruce Springsteen and Patti Scialfa
“The Super Mario Bros. Movie” — “Peaches” by Jack Black, Aaron Horvath, Michael Jelenic, Eric Osmond, and John Spiker
“Barbie” — “I’m Just Ken” by Mark Ronson, Andrew Wyatt
“Rustin” — “Road to Freedom” by Lenny Kravitz
Καλύτερο animation
“The Boy and the Heron” (GKids)
“Elemental” (Disney)
“Spider-Man: Across the Spider-Verse” (Sony Pictures)
“The Super Mario Bros. Movie” (Universal Pictures)
“Suzume” (Toho Co.)
“Wish” (Disney)
Κινηματογραφικό επίτευγμα της χρονιάς στο box-office
“Barbie” (Warner Bros.)
“Guardians of the Galaxy Vol. 3” (Disney)
“John Wick: Chapter 4” (Lionsgate Films)
“Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One” (Paramount Pictures)
“Oppenheimer” (Universal Pictures)
“Spider-Man: Across the Spider-Verse” (Sony Pictures)
“The Super Mario Bros. Movie” (Universal Pictures)
“Taylor Swift: The Eras Tour” (AMC Theatres)
Τηλεοπτικές κατηγορίες
Καλύτερη τηλεοπτική σειρά (δράμα)
“1923” (Paramount+)
“The Crown” (Netflix)
“The Diplomat” (Netflix)
“The Last of Us” (HBO)
“The Morning Show” (Apple TV+)
“Succession” (HBO)
Καλύτερη τηλεοπτική σειρά (κωμωδία ή μιούζικαλ)
“The Bear” (FX)
“Ted Lasso” (Apple TV+)
“Abbott Elementary” (ABC)
“Jury Duty” (Amazon Freevee)
“Only Murders in the Building” (Hulu)
“Barry” (HBO)
Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε τηλεοπτική σειρά (δράμα)
Pedro Pascal — “The Last of Us”
Kieran Culkin — “Succession”
Jeremy Strong — “Succession”
Brian Cox — “Succession”
Gary Oldman — “Slow Horses”
Dominic West — “The Crown”
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε τηλεοπτική σειρά (δράμα)
Helen Mirren — “1923”
Bella Ramsey — “The Last of Us”
Keri Russell — “The Diplomat”
Sarah Snook — “Succession”
Imelda Staunton — “The Crown”
Emma Stone — “The Curse”
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε τηλεοπτική σειρά (κωμωδία ή μιούζικαλ)
Ayo Edebiri — “The Bear”
Natasha Lyonne — “Poker Face”
Quinta Brunson — “Abbott Elementary”
Rachel Brosnahan — “The Marvelous Mrs. Maisel”
Selena Gomez — “Only Murders in the Building”
Elle Fanning – “The Great”
Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε τηλεοπτική σειρά (κωμωδία ή μιούζικαλ)
Bill Hader — “Barry”
Steve Martin — “Only Murders in the Building”
Martin Short — “Only Murders in the Building”
Jason Segel — “Shrinking”
Jason Sudeikis — “Ted Lasso”
Jeremy Allen White — “The Bear”
Καλύτερος Β’ Ανδρικός Ρόλος σε τηλεοπτική σειρά
Billy Crudup — “The Morning Show”
Matthew Macfadyen — “Succession”
James Marsden — “Jury Duty”
Ebon Moss-Bachrach — “The Bear”
Alan Ruck — “Succession”
Alexander Skarsgård — “Succession”
Καλύτερος Β’ Γυναικείος Ρόλος σε τηλεοπτική σειρά
Elizabeth Debicki — “The Crown”
Abby Elliott — “The Bear”
Christina Ricci — “Yellowjackets”
J. Smith-Cameron — “Succession”
Meryl Streep — “Only Murders in the Building”
Hannah Waddingham — “Ted Lasso”
Καλύτερη Μίνι Σειρά, Ανθολογία ή Τηλεταινία
“Beef”
“Lessons in Chemistry”
“Daisy Jones & the Six”
“All the Light We Cannot See”
“Fellow Travelers”
“Fargo”
Καλύτερη ανδρική ερμηνεία για Καλύτερη Μίνι Σειρά, Ανθολογία ή Τηλεταινία
Matt Bomer — “Fellow Travelers”
Sam Claflin — “Daisy Jones & the Six”
Jon Hamm — “Fargo”
Woody Harrelson — “White House Plumbers”
David Oyelowo — “Lawmen: Bass Reeves”
Steven Yeun — “Beef”
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία για Καλύτερη Μίνι Σειρά, Ανθολογία ή Τηλεταινία
Riley Keough — “Daisy Jones & the Six”
Brie Larson — “Lessons in Chemistry”
Elizabeth Olsen — “Love and Death”
Juno Temple — “Fargo”
Rachel Weisz — “Dead Ringers”
Ali Wong — “Beef”
Καλύτερο stand-up
Ricky Gervais — “Ricky Gervais: Armageddon”
Trevor Noah — “Trevor Noah: Where Was I”
Chris Rock — “Chris Rock: Selective Outrage”
Amy Schumer — “Amy Schumer: Emergency Contact”
Sarah Silverman — “Sarah Silverman: Someone You Love”
Wanda Sykes — “Wanda Sykes: I’m an Entertainer”