Σύμφωνα με το Netflix Tudum, o Andrew Dominik δεν αμφισβητεί την αξιολόγηση, αλλά επιθυμεί οι θεατές να κατανοήσουν ότι η ταινία του κρίθηκε έτσι όχι επειδή είναι ρατσιστική ή πορνογραφική. «Πιστεύω ότι το κοινό έχει παραπλανηθεί λίγο ως προς το πόσο απαίσια και δύσκολη θα είναι η ταινία», λέει ο σκηνοθέτης και προσθέτει: «Νομίζω ότι η ταινία είναι εξαιρετικά αντισεξουαλική».
Ο Andrew Dominik σχολιάζει ακόμη ότι «προφανώς, η ταινία πραγματεύεται πολλές σεξουαλικές καταστάσεις, αλλά είναι σχεδόν εντελώς απαλλαγμένες από επιθυμίες από την πλευρά της Μέριλιν. Αυτό παίρνεις όταν κάνεις μια ταινία για το σύμβολο του σεξ. Και αυτό είναι το πράγμα που αναστατώνει τους ανθρώπους».
Η συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου με τίτλο «Blonde», Τζόις Κάρολ Όουτς, στο οποίο βασίστηκε η ταινία με πρωταγωνίστρια την Άνα Ντε Άρμας, σχολίασε τη μεταφορά του έργου της στη μεγάλη οθόνη. «Δεν είναι μία ταινία που θα σε κάνει να νιώσεις καλά. Πολλές ταινίες για τη Μονρόε είναι πιο ευχάριστες και έχουν περισσότερη μουσική και τραγούδι. Είναι πολύ όμορφη και γλυκιά. Αυτή η ταινία είναι πιο κοντά σε αυτό που πράγματι βίωσε. Οι τελευταίες ημέρες της ζωής της ήταν βάναυσες» είπε χαρακτηριστικά η Τζόις Κάρολ Όουτς στο The New Yorker.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την ταινία και προς απάντηση όλων εκείνων που την έκριναν αρνητικά, η συγγραφέας δήλωσε πως πρόκειται για ένα αριστούργημα: «Πιστεύω πως το όραμα του Ντόμινικ είναι παράλληλο με το δικό μου ή ακριβώς ίδιο με το δικό μου. Όμως έφτιαξε μία ταινία που είναι μοναδική».
Χριστούγεννα στο Netflix: Οι 10 σειρές και ταινίες με γιορτινή διάθεση
Η ταινία «Blonde» είναι από τις ελάχιστες του Netflix που κρίνονται ακατάλληλες, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν σημαίνει κάτι για την πορεία της. Τουλάχιστον, δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντική η αξιολόγηση όσο θα ήταν για τη διανομή της στον κινηματογράφο. Πάντως, κατά την παραγωγή της ταινίας ήταν αρκετές οι παρεμβάσεις στις οποίες είχε προχωρήσει το Netflix, επιβάλλοντας ακόμη και τον δικό της μοντέρ.
Οι κριτικοί που παρακολούθησαν την ταινία στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας και σε κλειστές προβολές στις ΗΠΑ είπαν ότι πρόκειται για μια πολύ σκληρή ερμηνεία και παρουσίαση της ζωής της Μέριλιν Μονρόε. Η κακοποίηση, σωματική, ψυχική και σεξουαλική, ο πόνος που την οδήγησε σε μια ζωή μπροστά στα φώτα και εκείνος που γεννήθηκε από αυτή, όπως επίσης και η ψυχική ασθένεια βρίσκονται στο επίκεντρο της ματιάς του σκηνοθέτη. Πρωταγωνίστρια η Ana de Armas.
Οι επικριτές της νέας ταινίας έχουν δηλώσει ότι αυτό μπορεί να «απωθήσει το κοινό», αλλά θα μπορούσε επίσης να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις κατά των αμβλώσεων, καθώς και να προκαλέσει χωρίς λόγο άτομα που μπορεί να είχαν οι ίδιοι αποβολές. Αν και η ταινία γυρίστηκε το 2019, λίγα χρόνια πριν ανατραπεί ο νόμος Roe v. Wade, η σκηνή αυτή δεν μοιάζει να είναι τόσο υπέρ της επιλογής.
Ειδήσεις σήμερα
Ειρήνη Στεριανού: «Σφάζει» το GNTM – Tι είπε για την Χατζηπαντελή