Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και συναίσθημα, ξετυλίχθηκε το νήμα της ιστορίας του SolidarityNow-μιας οργάνωσης που ξεκίνησε το 2013 από ένα όραμα και στα δέκα χρόνια λειτουργίαςμετρά περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους και 500 εθελοντές σε όλη τη χώρα που κάνουν πράξη την αλληλεγγύη. 10 χρόνια μετά το SolidarityNow έχει εξελιχθεί σε έναν ζωντανό οργανισμό προσφοράς με μετρήσιμα αποτελέσματα για τους περισσότερους από 350.000 ανθρώπους, ευάλωτους Έλληνες, ανέργους, αστέγους, γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες, πρόσφυγες, μετανάστες, θύματα έμφυλης βίας, θύματα βασανιστηρίων, Ρομά παιδιά και νέους, ανθρώπους από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και άλλους. Μέχρι σήμερα, 8.000 άνθρωποι έχουν ωφεληθεί από τα Κέντρα Αλληλεγγύης, 6.500 αιτούντες άσυλο εγκαταστάθηκαν προσωρινά σεανεξάρτητες κατοικίες, κτίρια, δομές και οικογένειες στην Ελλάδα, 21.000 παιδιά και οι οικογένειές τους έλαβαν υπηρεσίες παιδικής προστασίας, ενώ μόνο το περασμένο έτος, σχεδόν 5.000 παιδιά υποστηρίχτηκαν προκειμένου να επανενταχθούν στην εκπαίδευση ή να λάβουν ενισχυτική διδασκαλία.
Την εκδήλωση για το ταξίδι του SolidarityNow σε αυτή τη δεκαετία, συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη. Κατά την έναρξη, ο κ. Στέλιος Ζαββός, Πρόεδρος του SolidarityNow, καλωσόρισε το κοινό και μίλησε για το όραμα και το έργο της οργάνωσης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Παρουσιάζοντας την επόμενη μέρα τόνισε “Το SolidarityNow δεν είναι στατικός οργανισμός, συμπορεύεται με την κοινωνία, αφουγκράζεται τις ανάγκες της, εξελίσσεται ανάλογα.Στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας μας, ξεκινάμε νέα πορεία, δυναμικά, αλλά με σταθερή πυξίδα τις αξίες μας. Ελάτε μαζί μας ώστε όλοι μαζί να γίνουμε καταλύτης για μια καλύτερη ελληνική κοινωνία. Ελάτε να συνεχίσουμε μαζί αυτήν την υπέροχη ανθρώπινη προσπάθεια”.
Στη συνέχεια εξαίρετοι ομιλητές παρουσίασαν το πολύπλευρο έργο του SolidarityNow, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτεία, διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα, επιχειρήσεις και ιδιώτες δωρητές.
Στο πρώτο πάνελ με τίτλο “Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του σήμερα” τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow κ.κ. Νίκος Αλιβιζάτος- Νομικός, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Νικηφόρος Διαμαντούρος-Ακαδημαϊκός και πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα, Αρίστος Δοξιάδης-Οικονομολόγος και Venture Capital Investor, Χρήστος Ροζάκης-Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έθεσαν το θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο έχει στηριχθεί η 10ετής πορεία της οργάνωσης, απαντώντας ουσιαστικά και άμεσα στα επιτακτικά κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Ευθύμιου Βιδάλη, Αντιπρόεδρος SolidarityNow, ο οποίος μίλησε για τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση των πόρων που είναι στο επίκεντρο της λειτουργίας της οργάνωσης.
Στο δεύτερο πάνελ με τίτλο “Η Κοινωνία των Πολιτών και ο ρόλος της στην αντιμετώπιση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας”, οι κ.κ. Σοφία Βούλτεψη- Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δόμνα Μιχαηλίδου-Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων και Γιάννης Μπουτάρης, Μέλος ΔΣ SolidarityNow, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανέδειξαν τη σημασία της Κοινωνίας των Πολιτών στην ενίσχυση των προσπαθειών του κράτους για απτή στήριξη όλων εκείνων που έχουν ανάγκη.
Στο τρίτο πάνελ με τίτλο “Η σημασία των διεθνών συνεργασιών στην ενίσχυση του αντίκτυπου των παρεμβάσεων της Kοινωνίας των Πολιτών” συμμετείχαν οι κ.κ. Gianluca Rocco-Επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδας & Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, Lajla Brandt Jakhelln- Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Maria Clara Martin-Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, η Δρ. Τζένιφερ Καβουνίδη -Μέλος ΔΣ SolidarityNow, Κοινωνιολόγος, Ακαδημαϊκός, επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος να υπάρχει ουσιαστικός αντίκτυπος στις ζωές των ανθρώπων σε ανάγκη είναι οι συνεργασίες των διεθνών φορέων με τις οργανώσεις, ενώ μίλησαν και για τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης για χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Prof. Jeffrey Sachs, o οποίος αφού συνεχάρη το SolidarityNow για το σπουδαίο έργο που έχει κάνει ως τώρα, τόνισε την ανάγκηνα συνεχίσει δυναμικά εκεί που τα συστήματα αποτυγχάνουν και να εφαρμόζει πρακτική σοφία για να βρει λύσεις στις κοινωνικές προκλήσεις.
Η μεγάλη γιορτή “ντύθηκε” με εικόνες και video που φέρουν την υπογραφή του έργου των 10 χρόνων του SolidarityNow, αντανακλώντας την περηφάνια των ανθρώπων του, την αξιοπρέπεια και δύναμη ψυχής των ωφελούμενων αλλά και τη δέσμευση συνέχειας της οργάνωσης.
Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε μια βραδιά γεμάτη μουσική και συναίσθημα, μέσα από το ηχόχρωμα της Ελένης Αράπογλου και των Nova Opera, προσφύγων μουσικών από την Ουκρανία. Στο τέλος και σε κλίμα συγκίνησης, εθελοντές και μέλη του SolidarityNow, ανανέωσαν τη δέσμευση συνέχειας του έμπρακτου έργου τους με τους στίχους του “Imagine”, που αποτυπώνει και καθρεφτίζει το μεγάλο όραμα του SolidarityNow- τον κοινό τόπο όλων εκείνων που πιστεύουν στη δύναμη της αλληλεγγύης μέσα από τη διαρκή προσφορά και την ελπίδα για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς στερεότυπα, χωρίς διακρίσεις.Paste the document you want to convert into a text editor, then switch to HTML, view to generate the code.