ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ επιλογής διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου, από τον ΕΟΦ, τον ΟΣΕ και τα 129 νοσοκομεία και των 7 υγειονομικών περιφερειών της χώρας, μέχρι τις δημόσιες βιβλιοθήκες και τα αθλητικά κέντρα, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, προωθεί την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια, ενώ στοχεύει στην επιλογή του κατάλληλου προσώπου για την κατάλληλη θέση. Αποτελεί πραγματικά μία τομή στη δημόσια διοίκηση, καθώς θεσπίζει ένα νέο πρότυπο διοίκησης, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής και στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ενδυναμώνει και ενισχύει τους φορείς του Δημοσίου θέτοντας τον πολίτη στο επίκεντρο.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Κεραμέως τα βάζει με τις εν γένει παθογένειες του παρελθόντος και επιβάλλει για πρώτη φορά αξιοκρατία, αλλά και ουσιαστική λογοδοσία, για τα στελέχη που τοποθετούνται σε υψηλόβαθμες κρατικές θέσεις. Η κυβέρνηση αυτοβούλως θέτει την όλη διαδικασία υπό το ΑΣΕΠ, θέλοντας να ανεβάσει τον πήχη, με πιο αυστηρά κριτήρια, συνάφεια μεταξύ εργασιακής εμπειρίας και θέσης που προκηρύσσεται, καθώς επίσης ψηφιακό τεστ δεξιοτήτων για όλους. Ωστόσο, την ευθύνη της τελικής επιλογής των προσώπων, μεταξύ αυτών που θα προκρίνονται από το ΑΣΕΠ, το οποίο θέτει τα κριτήρια και θα διασφαλίζει ότι έχουν τα καλύτερα προσόντα, θα τη διατηρεί ο αρμόδιος υπουργός. Και αυτό είναι απολύτως λογικό. Και, βεβαίως, όσοι αναλαμβάνουν καθήκοντα θα λογοδοτούν για την επίτευξη ή μη των στόχων που έχουν τεθεί και τους οποίους, αν δεν πετυχαίνουν, θα απομακρύνονται από τη θέση τους.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ που ασκείται από την αντιπολίτευση σε μια μεταρρυθμιστική τομή που γίνεται στη λειτουργία του κράτους, όπως είναι το νομοσχέδιο Κεραμέως, είναι κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου. Γιατί είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι πως θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει αυτό το κομματικό αλισβερίσι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να επιλέγονται για τις θέσεις αυτές πραγματικά οι καλύτεροι και ικανότεροι και όχι διάφοροι αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματικά αρεστοί.