Η δυναμική, ωστόσο, υπήρχε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις πολιτικές μείωσης φόρων και προσέλκυσης επενδύσεων που ακολούθησε τη διετία 2019-2020, προετοίμασε το έδαφος ώστε όχι μόνο να αναπληρωθούν οι απώλειες των προηγούμενων ετών, αλλά να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες στην αγορά για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίοι και τελικά να αυξηθούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Οι επιδόσεις της οικονομίας εντυπωσιακές. Το 2021, η Ελλάδα κατέγραψε έναν από τους τρεις υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ για φέτος οι αναλυτές διεθνών οίκων προβλέπουν ότι η ισχυρή ανάπτυξη θα συνεχισθεί, φτάνοντας το 5%. Και όλα αυτά σε δυσμενές διεθνές περιβάλλον, εν μέσω ενεργειακής καταιγίδας, πολέμου στην Ουκρανία και έκρηξης του πληθωρισμού, που επιβάλλουν τη λήψη μέτρων στήριξης για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνίας από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, χωρίς να χάσει τον δημοσιονομικό έλεγχο, και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συνετούς πολιτικής που εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του Μαξίμου. Η οικονομία δημιουργεί εισοδήματα και το κράτος εισπράττει αυξημένα έσοδα όχι μέσω της υπερφορολόγησης, όπως συνέβαινε επί Τσίπρα, αλλά με μειώσεις φόρων, που δημιουργούν τις συνθήκες για νέες επενδύσεις και κατ’ επέκταση βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά της περιόδου Μητσοτάκη με την αντίστοιχη του προκατόχου του. Η «θεωρία του ελατηρίου» στην οικονομία, την οποία επικαλείτο ματαίως από το 2016 ο κ. Τσίπρας, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ λόγω των μεγάλων βαρών που φόρτωνε στη μεσαία τάξη και τον επιχειρηματικό κόσμο η κυβέρνηση της Aριστεράς. Τώρα, η κατάσταση είναι διαφορετική, η οικονομία άντεξε στη δύσκολη φάση της πανδημίας, η κοινωνία στηρίχθηκε και το Δημόσιο έχει την ευχέρεια να σχεδιάζει μέτρα θωράκισης εν όψει χειμώνα με πρόσθετα αποθέματα.
Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιούλιο έδειξαν μια σημαντική αύξηση των εσόδων από φόρους κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των εισπράξεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ συνολικά στο επτάμηνο η υπέρβαση ξεπερνά τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκετοί μικρομεσαίοι επαγγελματίες που είχαν λάβει επιστρεπτέες προκαταβολές προτίμησαν να πληρώσουν εφάπαξ το μειωμένο ποσό που είχε απομείνει μετά τις διαγραφές για να κερδίσουν την επιπλέον έκπτωση τονώνοντας περαιτέρω τα έσοδα. Το έλλειμμα του κράτους κινείται μειωμένο κατά 60% σε σχέση με το 2021, παρά το γεγονός ότι οι περυσινές ενισχύσεις για την πανδημία συνεχίσθηκαν φέτος για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών αυξήσεων στο ρεύμα.
Οι καλές επιδόσεις στην οικονομία ούτε αποτέλεσμα τύχης ήταν ούτε είναι αυτονόητες. Οι πολίτες μπορεί να μουρμουρίζουν για τις υποκλοπές, όμως αναγνωρίζουν ότι η χώρα έχει μπει σε μία ρότα ανάπτυξης, με την ανεργία να μειώνεται σταδιακά σε επίπεδα προ Μνημονίων και τους φόρους να αποκλιμακώνονται σε εισοδήματα και ακίνητα. Η οικονομία αποτελεί παραδοσιακά βασικό κριτήριο της ψήφου και ταυτόχρονα αποτυπώνει τη μεγάλη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, που τα πεπραγμένα του στην οικονομία συνιστούν μια εφιαλτική ανάμνηση για την πλειοψηφία των πολιτών.
Αυτό δεν αλλάζει εύκολα.