Συγκεκριμένα, από το 1960 άρχισε η εγκατάσταση περίπου 500 επιχειρήσεων με άναρχο τρόπο και χωρίς οργανωμένες υποδομές, ενώ σήμερα η περιοχή φιλοξενεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου, παροχής υπηρεσιών, μεταφορικές, logistics κ.ά. και νότια της εθνικής οδού και βόρεια από αυτήν.
Γενικότερα, η περιοχή στη δυτική είσοδο της πόλης είναι πλέον η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 11.000 στρέμματα, ενώ εκεί δραστηριοποιούνται 875 επιχειρήσεις, σε μια θέση με στρατηγική σημασία, κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στην πόλη. Ομως, η συγκεκριμένη άναρχη εγκατάσταση δημιούργησε πολλά προβλήματα. Η περιοχή δεν είχε -και εξακολουθεί να μην έχει- τις υποδομές για μια τέτοια χρήση.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Ακόμη και οι δρόμοι είναι άθλιοι και με τις πρώτες σταγόνες βροχής μετατρέπονται σε πίστα του… «Survivor»! Η κατάσταση είναι εύλογο να δημιουργεί πολλά προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όσο και στους κατοίκους του Καλοχωρίου, οι οποίοι καθημερινά διέρχονται από το σημείο. Τα παράπονα έπεφταν βροχή στα αφτιά των υπευθύνων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές έκαναν πως δεν άκουγαν.
Ομως, το πλήρωμα το χρόνου έχει έρθει και η διοίκηση του Απόστολου Τζιτζικώστα αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην απαράδεκτη -έως και τριτοκοσμική- κατάσταση. Ανέλαβε πρωτοβουλία για μετατροπή της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης σε οργανωμένο επιχειρηματικό πάρκο με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι υπάρχουσες επιχειρήσεις και να μπορούν να εγκατασταθούν νέες στην περιοχή. Με την εφαρμογή του θα δημιουργηθούν οι υποδομές που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, θα επιτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών στη Δυτική Θεσσαλονίκη και θα τεθεί ένα τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.
Η περιφέρεια θα καταθέσει αίτημα στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προκειμένου να εκδοθεί ΚΥΑ, με την οποία η περιοχή θα χαρακτηρίζεται ως άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση που χρήζει εξυγίανσης. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατόν να μετατραπεί στη συνέχεια σε επιχειρηματικό πάρκο, ενώ σε επόμενο στάδιο προβλέπεται η ανάπτυξη εταιρίας επιχειρηματικού πάρκου, για την οποία βέβαια απαιτούνται συναινέσεις.
Η μεγάλη εικόνα παραμένει ότι θα μπει επιτέλους μια τάξη σε μια περιοχή που παρουσίαζε μια πολύ άσχημη εικόνα για τη Θεσσαλονίκη. Ενα ακόμη στοίχημα που θέτει η διοίκηση Τζιτζικώστα και το οποίο είναι έτοιμη να κερδίσει…