Ο αρχηγός που πήρε το κόμμα και υπάρχει ελέω δημοσιότητας και επικοινωνίας, ξαφνικά έγινε το «φάντασμα των Σπετσών». Αόρατος, παρ’ ότι ο εμπνευστής και ο άρχων της «Συνόδου των Σπετσών». Προς τι άραγε η στροφή 180 μοιρών; Αρκετές εξηγήσεις μπορούν να δοθούν. Μπορεί π.χ. ο κ. Κασσελάκης και οι επιτελείς του να κατάλαβαν ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο επικοινωνιακός, όσο νόμιζαν, Ή έστω, ότι αυτό που μπορεί να «πουλήσει» δεν έχει μεγάλο ακροατήριο στη χώρα, η οποία έχει βιώσει την οδυνηρή εμπειρία των «χαρισματικών» και των πολιτικών σαλτιμπάγκων. Μπορεί να κατάλαβαν ότι η woke ατζέντα ή ταύτιση μόνο με τα δικαιώματα μιας μειονότητας, δεν αρκούν για να κατακτήσει ένα κόμμα μερίδιο στο χώρο του Κέντρου και σίγουρα δεν αρκούν για να το κάνουν κόμμα εξουσίας. Το οποίο, σε πρώτη φάση, πρέπει να κρατήσει τη δεύτερη θέση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ομως, ακόμα πιο κρίσιμο και από την αλλαγή του πολιτικού προφίλ ενός πολιτικού νάρκισσου είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και αντικατάσταση του καταγγελτικού αρνητισμού, με επεξεργασμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Τα πρώτα στοιχεία που διέρρευσαν από τις πολύωρες εργασίες κατά το τριήμερο στις Σπέτσες παραπέμπουν στο «τι έχεις Γιάννη; Ο,τι είχα πάντα»: Λογοτεχνικά ευρήματα («Ελληνικό Ονειρο»), τίτλοι προβλημάτων (αύξηση εισοδήματος, επαναφορά δώρων, ακρίβεια, αδιαπραγμάτευτη εξωτερική πολιτική, αλλαγή του κράτους, ισχυρό κοινωνικό κράτος, κ.λπ.), χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Τίτλοι χωρίς κείμενο.
Αναγκαστικά η τετριμμένη συνθηματολογία, που προέρχεται από τα έγκατα της πολιτικής ψυχοσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνει σε ποσοτικοποιήσεις που μπορεί να μη λένε και απολύτως τίποτα. Εγραψε π.χ. η «Αυγή» το καταπληκτικό «Πάνω από 20 ώρες εργασίας με 30 τοποθετήσεις». Χωρίς να προβάλλεται ούτε μια νέα πρόταση, που να μην προκύπτει από τα γνωστά λεφτόδεντρα ή από την ανεξέλεγκτη αυταπάτη της προβολής της επιθυμίας στην πραγματικότητα. Ισως τις επόμενες μέρες δοθούν πιο συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Ιδωμεν.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ζητούμενο των Σπετσών δεν ήταν να μάθουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δουλεύουν με power point, να κάνουν bonding ή το know us better. Ή έστω να πειστεί η Ε. Ακρίτα να πάει για 24 ώρες στο νησί. Το ζητούμενο ήταν να ειπωθεί κάτι νέο, πέρα από τις γενικότητες που ελέχθησαν το καλοκαίρι του 2022 στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν στο 17%. Γιατί όπως και τότε, έτσι και τώρα, δεν είναι πολιτική η τοποθέτηση του Ν. Παππά για την οικονομία, «να παίξει ο τραπεζικός κλάδος τον αναπτυξιακό του ρόλο, να εφαρμοστούν πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και του υψηλού ιδιωτικού χρέους». Χωρίς το πώς και το πότε. Ούτε είναι πολιτική το ευχολόγιο του Χρ. Γιαννούλη για την ανάπτυξη: «Ενα καινοτόμο παραγωγικό μοντέλο με ανακατεύθυνση κονδυλίων, από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης». Χωρίς το ποια και το πώς και με ποιο κόστος. Και, βέβαια, δεν είναι πολιτική η τοποθέτηση του Α. Παναγιωτόπουλου για τη «λειτουργική επανίδρυση του ΕΣΥ με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, με κίνητρα για την στελέχωση των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών»…
Εκτός του ότι αυτές οι εκθέσεις ιδεών έχουν ξαναγραφτεί πολλάκις, δεν χρειαζόταν το κοπιώδες ταξίδι στις Σπέτσες…
ΑΙΧΜΗ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να μη συνεδριάσει σήμερα λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού, αλλά η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει, με θέμα τον γάμο των ομοφύλων. Οι εκτιμήσεις διίστανται, αν θα επικρατήσει η πιο μετριοπαθής στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ή αν θα επικρατήσει η σκληρή στάση Μητροπολιτών, όπως ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος ή του Πειραιώς Σεραφείμ ή του Καλαβρύτων Ιερώνυμου.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η ιδέα του Αρχιεπισκόπου περί δημοψηφίσματος, μάλλον αποσκοπούσε στο εσωτερικό της Εκκλησίας με στόχο μια κάποια εκτόνωση. Ουδείς μπορεί να συζητήσει στα σοβαρά μια τέτοια πρόταση, να κριθούν δηλαδή δικαιώματα μειονοτήτων, σε μια Δημοκρατία που έχει Σύνταγμα και όχι σε ένα θεοκρατικό καθεστώς, όπως το Ιράν. Αλλωστε υπάρχει το πολιτικά και συνταγματικά «δεδικασμένο» του 2001, όταν ο Μακαριστός Χριστόδουλος, παρά τις λαοσυνάξεις και τις «3.000.000 υπογραφές», απέτυχε να επιβάλει στον τότε ΠτΔ, Κ. Στεφανόπουλο, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
Η ολιγόλογη και μεστή απάντηση του Κ. Στεφανόπουλου την επόμενη της συνάντησής τους έκλεισε το θέμα. Εκτοτε πέρασαν 23 χρόνια και ουδείς μιλάει για το τότε «μείζον θέμα» και δεν κλονίστηκε η θρησκευτική πίστη ουδενός. Προφανώς οι Ιεράρχες το γνωρίζουν και γι’ αυτό τουλάχιστον μέχρι στιγμής, εκτός από κάποια πύρινα κηρύγματα από άμβωνος και μερικές εμπρηστικές τηλεοπτικές εμφανίσεις, δεν υπάρχει η αναταραχή των ταυτοτήτων. Γνωρίζουν επίσης, ότι εφόσον υπάρχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή, το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων θα ψηφιστεί.
Η άποψη της εκκλησίας είναι απολύτως σεβαστή, τουλάχιστον όσο σεβαστές είναι και όλες οι απόψεις, συνταγματολόγων, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και διαφόρων ομάδων δικαιωματιστών. Οποιαδήποτε προσπάθεια, από οποιαδήποτε πλευρά, για περαιτέρω όξυνση ενός θέματος το οποίο ήδη έχει υπεραπασχολήσει το δημόσιο διάλογο, δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά την επιβολή ατζέντας. Π.χ. ένα τμήμα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προσπαθεί να επιβάλει το σύνολο των επιδιώξεών της σε σύγκρουση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ενα μέρος της εκκλησίας επίσης δείχνει διατεθειμένο να ρίξει λάδι στη φωτιά. Η κοινή γνώμη δείχνει να έχει παγιωθεί στην πλειοψηφία της. Οποιαδήποτε επιμονή από τους «σκληρούς» Μητροπολίτες, ουσιαστικά θα σημαίνει συμμετοχή στο πολιτικό παίγνιο και μάλιστα υπέρ λαϊκίστικων κομμάτων ή κομμάτων των οποίων η πραγματική ηγεσία κρύβεται σε σκοτεινούς παραεκκλησιαστικούς κύκλους…
Ο Η1Ν1 δεν αναιρεί, απλώς καθυστερεί
Η γρίπη που έφερε μαζί του από το Νταβός ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να καθυστερεί για λίγες μέρες την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μάλλον να αναβάλλει την επίσκεψή του στη Ν. Υόρκη, αλλά δεν αλλάζει σε τίποτα τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή μετά τη δημόσια διαβούλευση, όπως και θα προχωρήσει το νομοσχέδιο του Γ. Φλωρίδη για την αναδιοργάνωση της Δικαιοσύνης, με στόχο την ταχύτερη απόδοση της. Κι έπονται τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ από χθες στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται η επιστολική ψήφος, που αναμένεται να ψηφιστεί έως μεθαύριο.
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
Δεν είναι μέγιστη τιμή και για τη χώρα και για τον ίδιο τον Θ. Ρουσόπουλο να εκλέγεται ομόφωνα και χωρίς αντίπαλο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης; Είναι!
ΑΠΟΡΙΕΣ -2
Δεν πρέπει πρώτα να διαχωριστούν τα fake news και η προπαγάνδα και μετά να διαχωρίσουμε τις εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις σε ΜΜΕ, τα οποία φέρουν και το βάρος της απόδειξης των όσων γράφουν;