Υστερα από διάστημα 4-5 εβδομάδων θα διεξαχθούν οι δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική και το πρώτο κόμμα θα πρέπει να λάβει ποσοστό γύρω στο 37% με 38% προκειμένου να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151-153 εδρών.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», έθεσε ως στόχο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ώστε να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, αλλά επεσήμανε το αυτονόητο: «Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα, η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο».
Διαλέγετε και παίρνετε. Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη, όπως ισχύει σήμερα, ή αλλιώς αναζήτηση συνεργασίας με άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει εκτός πεδίου συνεργασιών για ευνόητους λόγους, ο Βελόπουλος το ίδιο (ο Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας για να προχωρήσει σε συμμαχίες τύπου ΑΝ.ΕΛ.), επομένως το βάρος θα πέσει στο Κίνημα Αλλαγής, που θα πιεστεί για απαντήσεις στο ερώτημα εάν θα δεχθεί ή όχι να μετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα υπό τον Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», παρέκαμψε το ερώτημα λέγοντας ότι «σωσίβιο σε κυβέρνηση που βυθίζεται εγώ δεν πρόκειται να δώσω», ενώ τόνισε ότι «εάν το κόμμα του βγει ισχυρό από τις κάλπες, τότε στο χώρο των ηττημένων θα βρεθούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο, το διακύβευμα της δεύτερης κάλπης δεν θα είναι εάν θα δοθεί σωσίβιο σε μία κυβέρνηση που θα βυθίζεται, όταν μάλιστα δεν θα υπάρχει, αλλά εάν θα αναδυθεί ένα σχήμα κυβερνητικής σταθερότητας για την επόμενη ημέρα.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ο Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας την επομένη των πρώτων εκλογών, ουσιαστικά ισχυροποιεί το δίλημμα της δεύτερης κάλπης και ενισχύει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά προβολή μιας καθαρής θέσης ώστε να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια και αμφισημίες.
Οι πολίτες θέλουν σταθερότητα και αν το ΚΙΝ.ΑΛ. εμμείνει στη λογική της άρνησης τότε στη δεύτερη κάλπη το δίλημμα θα είναι κυβέρνηση ή αστάθεια. Και ο λαός απεχθάνεται την αβεβαιότητα.
Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους κομπασμούς του προέδρου του, πληρώνει τη δημοσκοπική του αδυναμία. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι ζήτημα που περνάει αποκλειστικά από τη Νέα Δημοκρατία, κυβερνητικά σχήματα με επικεφαλής το δεύτερο κόμμα δεν είναι εφικτά ακόμη, εκτός εάν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει σύμπλευση με Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα.
Το γεγονός ότι δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, δηλαδή δεν θα χαμηλώσει ο πήχυς της αυτοδυναμίας, δυσκολεύει τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία, που θα πρέπει να προσεγγίσει τα ποσοστά του 2019, όμως θέτει οριστικά εκτός διεκδίκησης τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να δείξει τους επόμενους 12-13 μήνες ότι αξίζει μία δεύτερη θητεία έχοντας αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες κρίσεις παγκοσμίων διαστάσεων. Ο χρόνος είναι αρκετός ώστε το δίλημμα της δεύτερης κάλπης να είναι ισχυρό εκείνες τις ώρες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου