Την ώρα που ο Κασσελάκης, φορώντας γαλότσες, έδινε το καθημερινό του, πλέον, τηλεοπτικό σόου, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατέθετε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που προβλέπει λιγότερα βάρη για τους πολίτες, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και σημαντική δημοσιονομική πρόοδο.
Το ατού του Μητσοτάκη απέναντι σε μία αντιπολίτευση που κινείται μεταξύ αδράνειας και εσωστρέφειας είναι η πορεία της οικονομίας. Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 3%, υψηλότερη, δηλαδή, από τη φετινή εκτίμηση για 2,3%, ενώ η ανεργία, από το τέλος του έτους, θα έχει πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%.
Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ξεπεράσει το 1,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,7%, και σε αντίθεση με την περίοδο Τσίπρα, όπου τα «υπερπλεονάσματα» ήταν αποτέλεσμα της φορολογικής εξόντωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα δημοσιονομικά βελτιώνονται μέσα από την απόδοση της οικονομίας.
Υστερα από 12 χρόνια περιπετειών, η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, καθώς, μεταξύ άλλων, διασφαλίζει την ασφάλεια πρόσβασης στις αγορές, μειώνει το κόστος χρηματοδότησης της χώρας και των πιστωτικών ιδρυμάτων και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Λιγότεροι φόροι, περισσότερα έσοδα, αυξημένο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, μειωμένο το δημόσιο χρέος. Επιτεύγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τους τυχοδιωκτισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάλυση της μεσαίας τάξης από το νόμο Κατρούγκαλου και την υπερφορολόγηση.
Το βασικότερο στοιχείο του Προϋπολογισμού είναι ότι η ανάπτυξη αναμένεται να τροφοδοτηθεί από τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων, η Ελλάδα έχει γίνει πλέον φιλικός προορισμός για τα διεθνή κεφάλαια σε τουρισμό, κτηματαγορά και υπηρεσίες.
«Αγκάθι» παραμένει ο πληθωρισμός, για τον οποίο προβλέπεται μεν αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες, αλλά επιμένει στον κλάδο των τροφίμων. Οι αυξήσεις, για πρώτη φορά από την περίοδο των Μνημονίων, στους μισθούς του Δημοσίου, οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα και η νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων δημιουργούν άμυνες, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα όλου του οικονομικού επιτελείου, η διαμόρφωση των τιμών με διαφάνεια είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και σωστής λειτουργίας της αγοράς.
Η Ελλάδα, από την περίοδο της σταθερότητας και της ανάκαμψης, πρέπει να τρέξει για να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εάν επιτευχθούν οι στόχοι του 2024, θα έχει γίνει ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο ήχος της σειρήνας
Ηταν γνωστό στους περισσότερους από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι χθες στις 11 το πρωί θα ηχούσαν οι σειρήνες της πόλης, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων». Ομως, όταν ακούσθηκε αυτός ο διαπεραστικός όσο και ανατριχιαστικός ήχος, η σκέψη μας πήγε στις παλαιότερες γενιές των Ελλήνων, που την περίοδο της Κατοχής ζούσαν και πέθαιναν ανάμεσα σε συναγερμούς, μπλόκα και εκτελέσεις. Λίγα λεπτά αρκούσαν από τους συριγμούς του συναγερμού για να αντιληφθούμε την αξία της ειρήνης και της ελευθερίας, όταν μάλιστα στα ανατολικά της Ευρώπης οι μάχες συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί της Ουκρανίας τείνουν να γίνουν μια μακάβρια καθημερινότητα. Ο ήχος της πολεμικής σειρήνας ας ακούγεται μόνο σε ασκήσεις και «Παρμενίωνες», είναι η μοναδική ευχή που μπορούμε να διατυπώσουμε σε αυτούς τους περίεργους καιρούς που ζούμε.
Η ευθύνη του Χαρδαλιά
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, είναι ένας άνθρωπος της ευθύνης, δεν διστάζει στα δύσκολα, το απέδειξε περίτρανα όταν την περίοδο της πανδημίας σήκωσε στους ώμους του όλες τις δυσκολίες της Πολιτικής Προστασίας. Για αυτό και οι πολίτες της Αττικής αναμένεται να δώσουν ευρεία νίκη στο συνδυασμό του, όπως προκύπτει και από τις μετρήσεις που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο ίδιος δηλώνει ότι, εφόσον εκλεγεί περιφερειάρχης, κάθε μέρα θα προσπαθεί να πετυχαίνει ένα μικρό βήμα για τη βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα κρυφτεί ποτέ πίσω από τις ευθύνες του.