Τις προηγούμενες ημέρες η Αττική έζησε μία παρόμοια καταστροφή, ευτυχώς χωρίς τις τραγικές συνέπειες του 2018. Η φωτιά ξεκίνησε πάλι από το Νταού Πεντέλης και λόγω των σφοδρών ανέμων επεκτάθηκε στην περιοχή της Παλλήνης, της Ανθούσας και του Γέρακα. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 με οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για το πού πρέπει να κατευθυνθούν για να αποφύγουν κάθε κίνδυνο, συνολικά 100.000 πολίτες εγκατέλειψαν με ασφάλεια τις εστίες τους και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση, τώρα στην αντιπολίτευση, όμως το χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από την τραγωδία στο Μάτι είναι μικρό για να ξεχνάμε και να δεχόμαστε στο πλαίσιο της συνήθους κομματικής αντιπαράθεσης τη δηκτική ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε».
Αν δεν κάνουμε λάθος δεν υπήρξε τέτοια αυστηρή κριτική από την Κουμουνδούρου προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία του 2018, όταν και τότε η Πεντέλη είχε καεί, αλλά δυστυχώς μετρήσαμε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από φωτιές στη σύγχρονη ιστορία του έθνους.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Αντιθέτως, τότε ακούγαμε υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου να δηλώνουν ότι δεν μπορούσαν να βρουν ούτε ένα λάθος κατά την επιχειρησιακή δράση των υπηρεσιών τους, να τα βάζουν με τους κατοίκους γιατί έχτισαν σε μικρούς οικισμούς, να επικαλούνται σε συνέντευξη Τύπου δορυφόρους για τον εντοπισμό ανύπαρκτων εμπρηστών, όταν τελικώς αποδείχθηκε ότι η καταστροφή ξεκίνησε από έναν ασυνείδητο ηλικιωμένο που έβαλε φωτιά για να καθαρίσει το κτήμα του και κατέκαψε τη μισή Αττική.
Καταστροφές γίνονταν και δυστυχώς θα γίνονται, το ζήτημα είναι να μαθαίνει η Πολιτεία μέσα από τα λάθη της και να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις ακραίες καιρικές συνθήκες, που θα προκαλούν συχνότερα πλέον και με ισχυρότερη ένταση φωτιές και πλημμύρες. Και η κομματική κριτική εντός του δημοκρατικού πλαισίου εντάσσεται και είναι απολύτως απαραίτητη, αρκεί να οδηγεί σε θέσεις και όχι σε εύκολους αφορισμούς.
Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα μαζί με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό για να ζητήσει προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ώστε «να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες». Χθες, ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του στο Mega τόνισε ότι η προχθεσινή φωτιά στην Πεντέλη είχε πολλές ιδιαιτερότητες, ανέλυσε τους λόγους της γρήγορης επέκτασής της παρά την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής και γιατί δεν υπήρξε νέο «Μάτι». Σε σχέση με τη διαχείριση της πυρκαγιάς ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Δεν ήταν μια συνηθισμένη πυρκαγιά, είχε πολλές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες, εξελίχθηκε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα με τον άνεμο να αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις».
Κάθε στρέμμα δασικής έκτασης που χάνεται, όπως βέβαια και οι περιουσίες των πολιτών που κάηκαν είναι βαρύτατες απώλειες, όμως δεν γίνεται να ισοπεδώνονται τα πάντα στο όνομα της κομματικής σκοπιμότητας, όταν μάλιστα το μαύρο παρελθόν από το Μάτι είναι πρόσφατο.