Μεσολάβησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος εξακολουθεί να μαίνεται, η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα δραχμής. Ωστόσο, οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων παραπέμπουν στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2019, σε επίπεδα χαμηλότερα για τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά με τη διαφορά αναλλοίωτη.
Πού οφείλεται η ανθεκτικότητα του κυβερνώντος κόμματος εν μέσω όλων των κρίσεων που έχει κληθεί να διαχειρισθεί μέσα σε τρία χρόνια; Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι παρά τα λάθη η προσπάθεια που γίνεται έχει θετικό πρόσημο, ενώ συγκρίνουν την περίοδο Μητσοτάκη με τις διαχειριστικές επιδόσεις της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «ποιος μπορεί να διαχειρισθεί καλύτερα τα ζητήματα της οικονομίας» ο Μητσοτάκης λαμβάνει 36%, ο Τσίπρας 27% και ο Ανδρουλάκης 8%, αντίστοιχα είναι τα ευρήματα για την ενεργειακή κρίση (34%, 27% και 8%), ενώ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η διαφορά μεγαλώνει υπέρ του πρωθυπουργού (40%, 24% και 8%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα στα ίδια ερωτήματα μεταξύ των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Pulse προκύπτει ότι στην γκρίζα ζώνη όσων δεν έχουν επιλέξει κάποιο κόμμα και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα» ο Μητσοτάκης προτιμάται από το 25% και ο Τσίπρας μόλις από το 4%.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Συνολικά προκύπτει ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μία ανοδική τάση για τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την ψαλίδα από τις 11 μονάδες του Νοεμβρίου στις 8 τώρα, χωρίς όμως να δείχνει ικανός να ανατρέψει τον συσχετισμό δυνάμεων, που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία 6 χρόνια. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται μία πτωτική τάση για το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να ευνοήσει και τη Ν.Δ., ενώ χαμηλά είναι και τα ποσοστά καταλληλότητας του Νίκου Ανδρουλάκη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.
Επιπλέον, και τα τρία κόμματα εμφανίζονται πλέον με την ίδια συσπείρωση (των προηγούμενων ψηφοφόρων τους) της τάξης του 70%, αν και σε όλη την περίοδο, από τις εκλογές μέχρι τις αρχές του 2022, η Ν.Δ. είχε καταφανώς μεγαλύτερη συσπείρωση.
Αυτό το στοιχείο, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, έχει τεράστια πρακτική σημασία, γιατί δίνει στη Ν.Δ. το πλεονέκτημα στο χώρο των αναποφάσιστων (8% σήμερα) με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει στο τι επιπλέον ποσοστό θα προσθέτει στο 34% που είναι σήμερα η προβολή ψήφου για το κυβερνών κόμμα πριν από την κατανομή των αναποφάσιστων.
Τρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης
Αεικίνητος ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας, που έχει αναλάβει σημαντικό έργο για την επικοινωνία και προβολή του Ταμείου Ανάκαμψης σε όλη την Ελλάδα. Στην ειδική παρουσίαση που έγινε στην ακριτική Σάμο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, που τρέχει το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου οι πληρωμές προσέγγισαν τα 900 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 646 εκατομμυρίων που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ενώ συνολικά η απορρόφηση πόρων υπερβαίνει το 1,2 δισ. Αυτή την περίοδο σημαντικά κονδύλια κατευθύνονται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία σε αγροτικό τομέα, μεταποίηση και τουρισμό. Η ευκαιρία είναι μεγάλη για τις τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν με επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια.