«Ακρίδες» των αγορών τους και «λύκους» της Γουόλ Στριτ αποκαλούσαν κάποτε οι αριστεροί τους «γιάπηδες» που «έβγαζαν λεφτά» μέσα από αγοραπωλησίες αξιών χωρίς να δημιουργούν παραγωγικό πλούτο παρά μόνο χρηματιστηριακό, τώρα τον καμαρώνουν ως πρόεδρο του κόμματός τους.
Ομως, το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη είναι εξόχως προβληματικό, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και ουσίας.
Κατ’ αρχάς λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες η ατζέντα έχει μετατοπισθεί σε ένα θέμα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε θέση άμυνας και μάλιστα μετά από αυτογκόλ. Ο Κασσελάκης ήταν αυτός που είχε πει πως θα έδινε στη δημοσιότητα πριν από τις ευρωεκλογές τα περιουσιακά του στοιχεία και τελικώς παρουσίασε μία σελίδα όπου απουσιάζει το πόθεν και είναι ελλιπές το έσχες.
Ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας (Open) ότι έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που βάλλει εναντίον του, όταν η χώρα θα πρέπει να ρωτάει για το «πόθεν έσχες» τους επαγγελματικούς πολιτικούς και όχι τους ιδιώτες. Δηλαδή θεωρεί τον εαυτό του «ιδιώτη» όταν έχει αναλάβει την προεδρία του κόμματος που ασκεί ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι είναι ο μοναδικός πολιτικός που παρουσίασε τα περιουσιακά του στοιχεία για το 2023. Λάθος, ήταν ο μοναδικός πολιτικός που δεν είχε εμφανίσει ποτέ «πόθεν έσχες», οι υπόλοιποι βουλευτές και αρχηγοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη τα περιουσιακά τους στοιχεία.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, που παραπέμπουν στα ακραία μορφώματα, λέγοντας ότι ούτε ο Αλ Καπόνε δεν ζητούσε φορολογικά στοιχεία για τους αντιπάλους του. Επανέφερε τα παραμύθια για τους Βολταίρους, όταν το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού και της συζύγου του ελέγχθηκαν εξονυχιστικά από την κυβέρνηση Τσίπρα και δεν βρέθηκε το παραμικρό. Ο Κασσελάκης διαπρέπει στον πολακισμό, αλλά η πολιτική του ρηχότητα είναι άβυσσος.
Ας δούμε όμως και τα ζητήματα ουσίας που προέκυψαν από το μονοσέλιδο που δημοσιοποίησε χθες στον Λευκό Πύργο. Κατ’ αρχάς δεν είναι εφοπλιστής, όπως πλασαριζόταν στην κοινή γνώμη, δεν έχει στην κατοχή του πλοία ή συμμετοχές σε ναυτιλιακές εταιρίες. Ομολόγησε ότι παραβίασε το νόμο, που είχε ψηφισθεί επί Τσίπρα, και διατηρούσε εταιρία στο εξωτερικό, την οποία πούλησε στις αρχές του 2024 όταν πληροφορήθηκε τη σχετική διάταξη.
Επιπλέον δεν μοιάζει να είναι ο πολυεκατομμυριούχος, ο οποίος σύμφωνα με δήλωσή του δεν έχει ανάγκη να δουλέψει ξανά στη ζωή του, αλλά φέρνει περισσότερο σε ένα υπερδανεισμένο μικρομεσαίο στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρίας.
Εξηγούμαστε: Για το 2023 δήλωσε εισοδήματα 2 εκατομμύρια δολάρια, πολύ μικρές καταθέσεις ύψους 22.000 δολαρίων, συμμετοχές σε εταιρίες ύψους 700.000 δολαρίων και επενδυτικά προϊόντα (ομόλογα) αξίας 3,8 εκατομμυρίων. Από την άλλη πλευρά τον βαραίνουν δάνεια ποσού 1,8 εκατομμυρίων. Εάν προσθέσουμε τα 2 εκατομμύρια δολάρια (1,8 εκατ. ευρώ) που διέθεσε για να αγοράσει τη μεζονέτα του Κολωνακίου τον Μάρτιο του 2024, τότε μαζί με το δανεισμό οι υποχρεώσεις του αγγίζουν τα 3,8 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή όσο είναι συνολικά το «κομπόδεμά» του σε ομόλογα.
Με άλλα λόγια, ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν είναι τόσο πλούσιος που δεν έχει ανάγκη να δουλέψει ξανά, όπως ισχυρίζεται, αλλά εμφανίζεται «ταπί και ψύχραιμος», που θα πρέπει να συντηρήσει τα ακριβά σπίτια του σε Αθήνα και ΗΠΑ με τα χρήματα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Επομένως ή υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ενδεχομένως προηγούμενων ετών, τα οποία δεν δήλωσε στο μονοσέλιδο έγγραφο ή τα οικονομικά του είναι πλέον «ίσα βάρκα, ίσα νερά».
Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν τεράστια κενά, όχι μόνο στον πολιτικό λόγο του Κασσελάκη, αλλά και στο «πόθεν έσχες» του.