Οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία 24ωρα υποχωρούν σημαντικά, οι αγορές βλέπουν ότι οι χώρες οχυρώνονται απέναντι στην ενεργειακή κρίση και οδηγούν πτωτικά τις αξίες. Τα συμβόλαια κλείνονται πλέον στα 175 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο είχαν ξεπεράσει τα 350 ευρώ, και η καθοδική κίνηση δημιουργεί ελπίδες για περαιτέρω αποκλιμάκωση.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, εάν η τιμή του φυσικού αερίου προσεγγίσει τα 110 ευρώ, τότε το δημοσιονομικό κόστος για την εξουδετέρωση της ενεργειακής κρίσης θα είναι σχεδόν μηδενικό, όταν μόνο για τον Σεπτέμβριο θα διατεθεί ποσό που πλησιάζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις στο ρεύμα.
Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή της ενεργειακής ασφυξίας στην Ευρώπη, αλλά ελπίζουν στο καλύτερο, δηλαδή οι τιμές να μειωθούν περίπου στα επίπεδα του 2021, που είναι ανεκτές για την ομαλή συνέχιση της παραγωγής ώστε να μην υπάρξει φρένο στην ανάπτυξη, αλλά και για την καθημερινότητα των νοικοκυριών.
Οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι γεμάτοι από φυσικό αέριο κατά 86%, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συμβάλλουν στην πτώση των τιμών από τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών.
Η σύνθεση του Τασούλα
Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν κάτω από τα 90 δολάρια και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να πλησιάσουν έως το τέλος του έτους τα 65 δολάρια, που σημαίνει ότι μία ακόμη εστία ακρίβειας μπορεί να αντιμετωπισθεί δραστικά.
Η Ευρώπη αρχίζει να κινείται συντονισμένα και αυτό αποτυπώνεται στις αντιδράσεις της αγοράς. Εάν συνεχισθεί η πτωτική τάση στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου, τότε ο χειμώνας μπορεί να είναι λιγότερο δύσκολος από όσο φανταζόμασταν πριν από λίγες εβδομάδες. Και αυτό έχει σημασία και για τις πολιτικές ισορροπίες. Η οικονομία θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία με μικρότερες απώλειες το 2023, τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας δεν θα επιβαρύνονται μηνιαίως με τα απίστευτα ποσά των επιδοτήσεων για την ενέργεια και, βέβαια, όσοι ποντάρουν στην καταστροφολογία θα βρεθούν χωρίς προεκλογικό αφήγημα.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπιζε διαρκώς κρίσεις με εισαγόμενες αιτίες που διαρκώς επιδεινώνονταν, εάν στο τέλος της θητείας της οι συνθήκες μεταβληθούν επί τα βελτίω, θα είναι το στοιχείο που μπορεί να κρίνει καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ολα αυτά, όμως, θα φανούν τους επόμενους 2-3 μήνες, εάν η Ευρώπη αντιδράσει αποτελεσματικά και οι αγορές πειστούν για αυτό, τότε ο δύσκολος χειμώνας θα γίνει ευκολότερος για όλους. Για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.
Συντεταγμένη απάντηση για τη νησίδα
Επέμενε και χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης ότι οι συντεταγμένες της νησίδας με τους 38 μετανάστες ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η Γεωγραφική Υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού έχει δώσει τη δική της απάντηση, ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει αποκαλύψει ότι στη συγκεκριμένη εγγραφή του Κτηματολογίου δεν υπάρχει νησίδα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που είχε ξεσηκώσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την «ανάλγητη Ελλάδα που δεν σώζει ανθρώπινες ψυχές» ανασκεύασε λέγοντας ότι οι 38 μετανάστες βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, αλλά ο Σπίρτζης έχει μείνει στις συντεταγμένες του. Τη δέουσα απάντηση έλαβε από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αννα Ασημακοπούλου, η οποία είπε στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «συντεταγμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί τη χώρα στο εξωτερικό».