ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πάνε και ένα βήμα παρακάτω. Εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου.
ΑΥΤΟ το τελευταίο είναι και το πιο αστείο. Γιατί, για να γίνουν εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου, πρέπει να προκηρυχθούν τουλάχιστον 21 ημέρες νωρίτερα. Αρα, θα πρέπει να τις ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αργότερο μέχρι τις 10 Αυγούστου. Ας το φανταστούμε σαν εικόνα. Την ώρα που όλη η Ελλάδα θα κάνει διακοπές, εκεί στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, θα πρέπει να βγει ο πρωθυπουργός και να πει ότι πάει σε εκλογές.
ΑΛΗΘΕΙΑ, και οι προεκλογικές περιοδείες πού θα γίνουν; Στις παραλίες; Και εκεί στην Κουμουνδούρου, που τόσο πολύ θαυμάζουν τη δεκαετία του ’80 και τον Ανδρέα, δεν έχουν ακούσει κάτι για «τα μπάνια του λαού»; Τα οποία κανείς δεν πρέπει να τα… χαλάει;
ΑΣ αφήσουμε, όμως, τις αστειότητες.
ΑΣ ασχοληθούμε με τα όσα υποτίθεται σοβαρά λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση καταρρέει και γι’ αυτό θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Τα ίδια λέει εδώ και, τουλάχιστον, δύο χρόνια. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όμως, η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019.
ΚΑΙ κάτι, επίσης, σημαντικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει μόνο στην καταστροφολογία. Προέβλεπε ότι η χώρα θα διαλυθεί από την πανδημία. Κατηγορούσε την κυβέρνηση για τη διαχείριση του κορονοϊού, ισχυριζόταν πως είναι «χούντα» γι’ αυτό και επέβαλε lockdowns. Κατήγγελλε ως ανύπαρκτα τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και προέβλεπε τσουνάμι από λουκέτα και εκτίναξη της ανεργίας. Τελικά, τα μέτρα στήριξης αποδείχθηκαν υπεραρκετά. Οχι μόνο δεν υπήρξαν λουκέτα, αλλά η ανεργία έπεσε από το 17% στο 12%.
ΤΩΡΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση και στο πληθωριστικό τσουνάμι. Κατηγορεί την κυβέρνηση σαν όλα αυτά να συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Επιχειρεί να στήσει ένα κύμα νεο-αγανακτισμένων αντιγράφοντας τη ρητορική του 2012. Ομως, ούτε αυτό του βγαίνει ούτε πρόκειται να του βγει.
ΤΟ πότε θα στηθούν οι κάλπες κανείς δεν το γνωρίζει, εκτός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οντως, οι εναλλακτικές είναι δύο. Στις αρχές Οκτωβρίου ή τον Απρίλιο του 2023. Οποτε κι αν γίνουν, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το νέο πολιτικό «ναυάγιο» του ΣΥΡΙΖΑ.