«ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ δεν υπάρχουν ειδήσεις». Η αλήθεια είναι πως ο Εκο, ακόμα και αν το έγραψε έτσι, δεν το εννοούσε κυριολεκτικά, αφού τον Αύγουστο του 1990, όταν εκείνος ήταν απομονωμένος στα νησιά Φίτζι, ο κόσμος συνέχιζε να γυρίζει ανάποδα. Τότε ξεκίνησε ο πόλεμος του Κόλπου και εκείνος μάθαινε τα νέα από ένα τετρασέλιδο ένθετο τοπικής εφημερίδας που δημοσίευε περιληπτικά τις σημαντικότερες διεθνείς ειδήσεις. Αυτό που έλεγε, λοιπόν, είναι ότι τον Αύγουστο ειδήσεις υπάρχουν, αλλά τα μίντια προβάλλουν έναν σκασμό ανούσιων ρεπορτάζ. Επειδή όλοι (;) είναι διακοπές και κάπως πρέπει να γεμίσουν οι σελίδες.
Τα αδιαπραγμάτευτα θέλω της κοινωνίας
«ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ που πήρα με έβαλε σε σοβαρές σκέψεις. Οχι μόνο οι ιταλικές αλλά και οι εφημερίδες όλου του κόσμου ρίχνουν κάθε πρωί στο κρεβάτι μας τόσες σελίδες που από τη μια πλευρά δεν είναι δυνατόν να τις διαβάσουμε όλες και από την άλλη είναι γεμάτες με ψεύτικες ειδήσεις ή με ειδήσεις που αφορούν τα ψέματα των ανταγωνιστών τους, δημιουργώντας στον αναγνώστη μια αντίδραση που θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε υστερική απάθεια, αν επιτρέπεται η αντίφαση. […] Τι ωραία θα ήταν να κυκλοφορούσε και στην Ιταλία μια έκδοση της “Fiji Times”! […] Τέσσερις καλοφτιαγμένες σελίδες, με τις ειδήσεις που αξίζει τον κόπο να μάθεις. Αν δεν είχα διαβάσει τη “Fiji Times”, θα υποτιμούσα, ίσως, τη σοβαρότητα της κρίσης στον Κόλπο, επειδή θα στεκόμουν πιθανότατα στο πρόβλημα κάποιας ντίσκο που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα όρια δύο νομών», έγραψε όταν επέστρεψε και η αλήθεια είναι πως 32 χρόνια μετά τα πράγματα άλλαξαν. Εγιναν χειρότερα.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ τι θα έγραφε ο Εκο αν υπήρχαν στα Φίτζι social media που δίπλα στο θέμα για την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ θα έγραφαν για το τέλειο κορμί της τάδε στα 50 της και το διαζύγιο-βόμβα της δείνα στα 60 της, μαζί με ένα κατεβατό πολιτικών και μη fake news. Ας επιστρέψουμε όμως στον Αύγουστο του 2022, που παρήγαγε περισσότερες ειδήσεις από όσες μπορεί να αντέξει ο Σεπτέμβριος. Οι παρακολουθήσεις, το μεταναστευτικό, η επίθεση στον Σαλμάν Ρουσντί, οι Τούρκοι που παίρνουν τ’ άρματα (τα ρωσικά), ο πόλεμος που συνεχίζεται, ο πληθωρισμός που είναι ακόμα εδώ, ο κορονοϊός που γίνεται «Κένταυρος», αλλά και οι νίκες των αθλητών μας στο Πανευρωπαϊκό.
ΟΙ ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ του Αυγούστου, λοιπόν, είναι ένας μύθος. Ειδήσεις υπάρχουν, αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχουν αναγνώστες ή αν έχουν μεταμορφωθεί σε βαριεστημένους περιηγητές σελίδων στο Διαδίκτυο έτοιμοι να καταπιούν ό,τι τους προσφέρεται. Οι πολιτικοί το ξέρουν, οι διαφημιστές το ξέρουν, οι πωλητές το ξέρουν και μπουκώνουν τον απέραντο ψηφιακό κόσμο με τόσο υλικό μέχρι να μπουχτίσει και να πει: «Ελεος, Αύγουστος είναι». Και έχει ακόμα μία εβδομάδα να τελειώσει.