Για να εξοικονομήσει ενέργεια στους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε το ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να καλύπτει λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας και να μειωθεί η λειτουργία των κλιματιστικών. Από την προηγούμενη, λοιπόν, Δευτέρα, οι Ιρανοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στο γραφείο στις… 6 το πρωί και να σχολάνε στη 1 το μεσημέρι.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η πρώτη σκέψη είναι ότι ένα τόσο «βάρβαρο» μέτρο -όχι μόνο για το προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και για τους συναλλασσόμενους πολίτες- θα μπορούσε να το εφαρμόσει μόνο ένα αυταρχικό καθεστώς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και στο Ιράν κάποιοι θα βρίσκουν παραθυράκια για να την κοπανάνε ή να κοιμούνται λίγο παραπάνω. Για τη συντριπτική πλειονότητα όμως των δημοσίων υπαλλήλων ακολουθεί ένα εφιαλτικό τρίμηνο, που θα οδηγούσε τον Καρυωτάκη σε… δεύτερη αυτοκτονία.
Για να φτάσουν κάποιοι έγκαιρα στη δουλειά, θα πρέπει να ξυπνάνε από τις 5 π.μ. ή και από τις 4 π.μ. Κι αν για τους εργένηδες είναι υποφερτό, οι γονείς παιδιών του Δημοτικού ή προσχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. «Παρότι το μέτρο ισχύει εδώ και λίγες μέρες, κάνουμε μεγάλο αγώνα για να αντεπεξέλθουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 44χρονος δημόσιος υπάλληλος Μορτεζά, πατέρας τριών παιδιών.
«Η αδικία είναι ότι οι υπάλληλοι των τραπεζών, εμπορικών καταστημάτων και γενικά του ιδιωτικού τομέα στο Ιράν θα δουλεύουν 9 π.μ.-1 μ.μ. κατά τη θερινή περίοδο. Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία, καθώς θα μένουν πίσω δουλειές και διατυπώσεις», τόνισε ο γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Τεχεράνης, Μπαχμάν Εσγκί.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι η κυβέρνηση πιέζει τους δημοσίους υπαλλήλους που γυρνάνε νωρίς στο σπίτι να προσφέρουν άλλη μία ώρα τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία! Οι περισσότεροι όμως αρνούνται, μια και η Βουλή το έκρινε παράνομο.