Ομως, Σουρινάμ και Βενεζουέλα δεν έχουν καμία εδαφική ή θαλάσσια διαφορά. Καλό αυτό, για όσους ξέρουν τι θα πει κακός γείτονας. 2) Στη σουριναμέζικη ΑΟΖ στον Ατλαντικό, περίπου 100 μίλια από τις ακτές, ανακαλύφθηκαν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτιμώμενης αξίας 10,6 δισ. δολαρίων, ύστερα από γεωτρήσεις στο διάστημα 2019-2023. Τα έχουν μοιράσει η γαλλική Total και η αμερικανική Apache Corporation (ΑΡΑ Corp) κι έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι.
Στόχος: Το μέλλον της Ελλάδας…
Περισσότερο όμως τρίβουν τα χέρια τους οι 616.000 κάτοικοι του Σουρινάμ. Ενα φυλετικό κράμα ντόπιων αυτοχθόνων της Νότιας Αμερικής, Ευρωπαίων, Κρεολών, Αφρικανών και Ινδονήσιων, που έφεραν οι Ολλανδοί αποικιοκράτες από τις άλλες τους κτήσεις. Ως το 1667 το Σουρινάμ αποτελούσε πεδίο διεκδίκησης Αγγλων και Ολλανδών. Τότε όμως οι δεύτεροι αποφάσισαν να το ανταλλάξουν με το Νέο Αμστερνταμ. Ναι, σωστά θυμάστε, είναι η Νέα Υόρκη…
Το Σουρινάμ έχει έκταση όσο η Τυνησία, αλλά και αρκετά μικρό πληθυσμό ώστε να καρπωθεί αξιοσημείωτο μερίδιο από τον εθνικό, υποθαλάσσιο πλούτο. Ο πρόεδρος, Τσαν Σαντόχι, ανακοίνωσε ότι κάθε πολίτης της χώρας θα λάβει μια υποσχετική πληρωμής (royalty) 750 δολαρίων με ετήσιο τόκο 7%, όταν αρχίσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο θαλάσσιο οικόπεδο 58 (Block 58), κάτι που αναμένεται να γίνει το 2028. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το κοίτασμα θα παράγει 220.000 βαρέλια την ημέρα και θα έχει διάρκεια έως 20 χρόνια -περίπου όταν θα αρχίσουν να λιγοστεύουν τα ορυκτά καύσιμα στη Σαουδική Αραβία.
Ανάλογο όμως μποναμά από το πετρέλαιο θα λάβουν και οι κάτοικοι της γειτονικής Γουϊάνας. Ο πρόεδρός της, Ιρφαάν Αλι, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι κάθε πολίτης της χώρας άνω των 18 χρόνων θα λάβει, ακόμη κι αν ζει στο εξωτερικό, ένα «τσεκ» 480 πετροδολαρίων.