Η επιστημονική αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα -με τα μοναδικά πολιτιστικά τοπία, όπου αρχαιολογικοί χώροι συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, αποτυπώνοντας εικόνα της αρχαιότητας- «οφείλει» την ιδιαίτερη ομορφιά της στους μεγάλους σεισμούς. Οταν καθηγητής Σεισμολογίας, τον Αύγουστο του 2021, είπε ότι «χωρίς τους μεγάλους σεισμούς δεν θα είχαμε στην Κρήτη ούτε τα φαράγγια ούτε τον Ψηλορείτη ούτε τις πεδιάδες και την όμορφη ενδοχώρα της» και «είναι βίωμα οι σεισμοί για τους Κρήτες», δέχθηκε ισχυρή κριτική. Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να ειπωθεί η επιστημονική αλήθεια, μερικές ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Δύσκολα οι σεισμόπληκτοι θα θεωρούσαν την «προγονική βιωματική σεισμική κληρονομιά» τους, ως παρηγοριά του ξεσπιτώματός τους! ’Η αν ο σεισμός θα ομόρφαινε το περιβάλλον στο «τραυματισμένο» Αρκαλοχώρι!
«Στα ξεκούδουνα, κατά τη λαϊκή έκφραση, την προηγούμενη εβδομάδα προαναγγέλθηκε από άλλον, επίσης καθηγητή Σεισμολογίας, «το ενδεχόμενο σεισμού 8,5 Ρίχτερ που μπορεί να συμβεί στα επόμενα εκατό χρόνια», τη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι η ύπαρξη του κόσμου -όχι στο πολύ απώτερο μέλλον, αλλά ως το 2050-, όπως τον ξέρουμε σήμερα, εξαρτάται από την προετοιμασία μας έναντι της κλιματικής κρίσης.
Στη σχετική μελέτη γράφεται ότι «κάθε 600 με 800 χρόνια γίνονται μέγα-σεισμοί της τάξης άνω των οκτώ Ρίχτερ, από «το ελληνικό τόξο» που ξεκινά νότια της Ρόδου, περνάει κάτω από την Κρήτη, δυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά των Επτανήσων».
Ως πληροφορία γνώσης είναι σημαντική. Η ερώτηση είναι: Συμπληρώθηκαν ήδη τα 600 ή τα 800 χρόνια και «ήρθεν… η ώραν μας», που λένε στην Κύπρο; Ερώτηση χωρίς απάντηση.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ο αείμνηστος Βασίλης Παπαζάχος έκλεισε τα μάτια του, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει βραχυπρόθεσμη πρόγνωση σεισμού». Η επόμενη ερώτηση είναι: Υπάρχει «ασπίδα»; Φυσικά. Ο προσεισμικός ενδελεχής έλεγχος παλαιών κτιρίων, απόλυτη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού στις νέες οικοδομές, η συνεπής άσκηση προσομοίωσης σεισμού, ιδιαίτερα στα σχολεία.
Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει -αν ποτέ υπάρξει-βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη σεισμική πρόγνωση, καλόν είναι οι δηλώσεις των ειδικών να μην εκφέρονται εν είδει άμεσης απειλής. Αλλιώς, το βράδυ πρέπει να κοιμόμαστε μόνιμα σε στημένο αντίσκηνο και σε ανοικτό χώρο…
Υστερόγραφο
Στην αυριανή ευρωεκλογική αναμέτρηση ΔΕΝ προβλέπεται πολιτική σεισμική δόνηση: Η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης αδιαμφισβήτητα ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, με χρόνο μπροστά του τριετούς διακυβέρνησης. Η μόνη ασφαλής βραχύβια σεισμική πρόγνωση αφορά… στην αντιπολίτευση!