Οι δημοτικές εκλογές, που απέδειξαν εμπράκτως την απογοήτευση του κόσμου για το άλλοτε ισχυρό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά και τη Λέγκα, έχουν κινητοποιήσει τις δύο αυτές δυνάμεις, που αντιλήφθηκαν πως κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στο σχήμα ευρείας συμμετοχής το οποίο οδηγεί με δεξιοτεχνία ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.
Τα Πέντε Αστέρια, που εμφανίσθηκαν στην Ιταλία ως κίνημα αμφισβήτησης και επίθεσης στο σύστημα την εποχή της μεγάλης ευρω-κρίσης και κέρδισαν την αποδοχή του ιταλικού λαού, έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να φυλλορροούν.
Η σύνθεση του Τασούλα
Σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί το κόμμα από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Ντράγκι (στη οποία συμμετέχει), ασκεί κριτική στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, με το αιτιολογικό ότι δεν βοηθά στην ειρήνευση και την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το Κίνημα τον Πέντε Αστέρων είναι διχασμένο και χωρίς προσανατολισμό, καθώς δεν συμφωνούν όλα τα στελέχη του με την τακτική της αμφισβήτησης Ντράγκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, πρώην επικεφαλής του κινήματός και εξέχον στέλεχος, διαφωνεί με τους «αντάρτες» στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία – και την ίδια άποψη έχουν κι άλλοι μέσα στο κόμμα. Στο παρά πέντε της συζήτησης στη Βουλή για τη στρατηγική της κυβέρνησης Ντράγκι, πολλοί γερουσιαστές του κινήματος Μ5s ζητούν να σταματήσει η αποστολή όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις.
Κατά πόδας ακολουθεί την τακτική των αντιρρήσεων στο ουκρανικό ζήτημα και η Λέγκα, που επίσης βλέπει να χάνει συνεχώς έδαφος έναντι του ακροδεξιού σχήματος «Αδέλφια της Ιταλίας». Βέβαια, η Λέγκα έχει κι έναν επιπλέον λόγο, τη φιλορωσική στάση του αρχηγού, Ματέο Σαλβίνι. Και τα δύο κόμματα δεν θέλουν, πάντως, να ταυτιστούν με τις θέσεις της Κεντροαριστεράς (PD), που έχει αυξήσει την επιρροή της, αλλά και της Κεντροδεξιάς (Φόρτσα Ιτάλια), καθώς οι εκλογές δεν είναι μακριά – κανονικά θα γίνουν το 2013, αλλά ουδείς γνωρίζει αν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα σε περίπτωση που ξεσπάσει σοβαρή κυβερνητική κρίση.