ΑΣ ξεκινήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από το αν θα τελειώσει το πολιτικό τσίρκο που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο και το ποιος θα εκλεγεί νέος πρόεδρος στην πρώην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και βρίσκονται πια γύρω στο 5%, παραμένουν σταθεροί στις απόψεις τους. Τοξικός λαϊκισμός και λεφτόδεντρα. Τι ακούσαμε στο πρόσφατο ντιμπέιτ; Ακύρωση επενδύσεων, κρατικοποίηση ΔΕΗ και Εθνικής Τράπεζας και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε Δημόσιο και συντάξεις. Εννοείται πως ισχύει η πρόταση για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Πέρα από το πόσο αρνητικά θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία, άρα, και τους μισθούς, η ακύρωση επενδύσεων και οι κρατικοποιήσεις, το υπόλοιπο πακέτο, αν υποθέσουμε πως ισχύει όσα είχαν υποσχεθεί πριν από τις ευρωεκλογές, ξεπερνάει τα 40 δισ. ευρώ σε μια τετραετία.
Ο Κασσελάκης, που ίδρυσε νέο κόμμα, δεν έχει πει κάτι καινούργιο, γιατί είχε ρίξει όλο το βάρος στις μάχες με τους πρώην συντρόφους του. Το λογικό είναι πως αν και άλλαξε κόμμα, δεν έχει αλλάξει πρόγραμμα, άρα, το κόστος της λύσης Κασσελάκη ανέρχεται πάνω από τα 40 δισ. ευρώ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ.
ΓΙΑ τα κόμματα που κινούνται στην Ακρα Αριστερά και Δεξιά, δεν έχει νόημα ούτε καν μια απλή κοστολόγηση. Από εκεί ακούγονται απίστευτα πράγματα, από συντάξεις των 3.000 ευρώ μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Αρα, ας πάμε παρακάτω.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
ΑΣ δούμε τι λέει και η νέα αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγγειλε ένα πρώτο πακέτο μέτρων για στήριξη των πολιτών με ετήσιο κόστος 4 δισ. ευρώ, δηλαδή 16 δισ. ευρώ στην τετραετία, χωρίς να προσθέσει κανείς σε αυτόν τον λογαριασμό τα υπόλοιπα μέτρα που έχει το ΠΑΣΟΚ για το κοινωνικό κράτος και το Δημόσιο.
«ΔΙΑΛΕΞΤΕΕΕ», που λένε και στη λαϊκή αγορά, ποιο από τα λεφτόδεντρα θα πάρετε. Στο τραπέζι υπάρχουν κάθε είδους λαϊκιστικές και φαντασιακές προτάσεις, που προφανώς και είναι ανεφάρμοστες. Οπως αυτά που ακούγαμε πριν από το 2015.
ΣΤΗΝ άλλη πλευρά, υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. Με συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές και κοστολογημένες. Ναι, τα έχουμε πει, δεν γίναμε… Ελβετία, αλλά η χώρα κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός από το 2019 έως σήμερα. Και για την επόμενη τριετία το κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει νέες αυξήσεις εισοδημάτων, νέες μειώσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οσο για το αν βγαίνουν τα νούμερα, αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις του φετινού Προϋπολογισμού, τα εύσημα της Κομισιόν και το εγκεκριμένο τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Οι επιλογές για τους πολίτες είναι ξεκάθαρες, όπως θα είναι και το αποτέλεσμα στις κάλπες του 2027.