Περί πυρονέφους: «Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης 23.08.2023 η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. […] Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά». Ανάρτηση επιστημονικής ομάδας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, 23/8/2023.
Περί διαφοροποίησης των δασικών οικοσυστημάτων που κάηκαν: Φυσικά και έχει σημασία αν η φωτιά στην Πάρνηθα έφτασε στο ελατοδάσος ή όχι. Είναι σαν να λέμε πως έχει την ίδια οικολογική σημασία αν καίγονται περιοχές Νatura με περιοχές που έχουν θάμνους και πουρνάρια. «Το πεύκο, αν δεν γίνουν πολύ σοβαρές αστοχίες, είναι εφικτό να αναπτυχθεί εκ νέου, ενώ το έλατο ενδέχεται να χρειαστεί πάνω από εκατό χρόνια σε συνδυασμό με ορθή διαχείριση» (Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace Ελλάς, «Καθημερινή», 27/8/2023).
Τραμπ: Επέκταση αλά 19ο αιώνα
Περί ανεμογεννητριών στα καμένα: Μύθος: Τα δάση κάηκαν για να μπουν ανεμογεννήτριες. Πραγματικότητα: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουν, διότι η εγκατάστασή τους επιτρέπεται και σε δασικές και σε αναδασωτέες εκτάσεις, επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο. Ειδικά για τις περιπτώσεις των αιολικών σε αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ επιτρέπονται από το θεσμικό πλαίσιο, έχουν ακόμα πιο αυξημένο βαθμό αδειοδοτικής δυσκολίας. Με λίγα λόγια, η φωτιά όχι μόνο δεν διευκολύνει, αλλά δυσκολεύει την υλοποίηση του έργου». Ανακοίνωση της Greenpeace μετά τις μεγάλες φωτιές του 2021.
Περί αριθμού καμένων στρεμμάτων: Το 2021 κάηκαν στην Αττική 253.700 στρέμματα και φέτος μέχρι τις 25/8 είχαν καεί 215.600 στρέμματα. Ομως το 2018 κάηκαν «μόλις» 68.800 στρέμματα, αλλά χάσαμε 104 ανθρώπους…