Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ αποφάσισε να εξαντλήσει την τετραετία και η επιλογή του αυτή φαίνεται ότι δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Οι «Κασσάνδρες» δεν επιβεβαιώθηκαν, ο χειμώνας αποδείχθηκε μάλλον ήπιος, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωναν διαρκή αποκλιμάκωση και πλέον διαμορφώνονται κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 110€ που ήταν τον Νοέμβριο.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ σταθερότητα λειτούργησε υπέρ της οικονομίας. Η ανεργία μειώθηκε σημαντικά στο 11,7%, η τουριστική κίνηση συνέχισε τις υψηλές της επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και η αγορά απέκτησε δυναμικούς ρυθμούς, όπως προκύπτει από την εκτίναξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε πρωτοφανή επίπεδα.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έχει μπει στην αποκαλούμενη «ενάρετη φάση», μετά τις περιπέτειες της μνημονιακής περιόδου, και αυτό αποτυπώνεται και στα δημοσιονομικά της χώρας. Ο Ιανουάριος, που παραδοσιακά δεν είναι καλός μήνας για τα κρατικά έσοδα, καθώς δεν εισπράττονται ΕΝΦΙΑ ή φόροι εισοδήματος, έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ προβλέπει για φέτος πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ και η επίτευξη του στόχου θα διαφανεί από τους πρώτους μήνες του έτους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε η χώρα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα που θα φέρει νέα κεφάλαια και πρόσθετες επενδύσεις.
Σκάκι για τρεις
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πρόβλημα για τα νοικοκυριά παραμένει η ακρίβεια, αν και ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος στο 7%. Η χορήγηση του market pass από τα τέλη του μήνα θα καλύψει το 10% των δαπανών της μέσης οικογένειας, εξουδετερώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ακρίβεια στο μέτωπο των τροφίμων. Παρά τις δυσκολίες που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις, οι πολιτικές ισορροπίες δεν αλλάζουν.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ «αγαπούν» τη σταθερότητα και δεν αντέχουν άλλες περιπέτειες και τυχοδιωκτισμούς. Η σύγκριση Μητσοτάκη-Τσίπρα στο μέτωπο της οικονομίας βγάζει νικητή τον πρωθυπουργό με σημαντική διαφορά και το στοιχείο αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της κάλπης.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ για «εφιαλτικό χειμώνα» τα στοιχεία παραπέμπουν σε μία «πρώιμη άνοιξη» της οικονομίας. Οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη φέτος και δεν αποκλείεται το 2% να είναι πια συντηρητικό, όταν μάλιστα οι κρατήσεις στον τουρισμό κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν έγιναν τυχαία. Μειώθηκαν οι φόροι, βελτιώθηκε το επενδυτικό πλαίσιο, η εικόνα της χώρας δεν θυμίζει σε τίποτα το «μαύρο πρόβατο» του 2015, όταν όλοι έψαχναν εάν θα μείνουμε στην ευρωζώνη ή θα πέσουμε στον γκρεμό του grexit.
Και αυτό θα κριθεί στις κάλπες των επόμενων μηνών.