Όπως λέει ο λαός, οι καιροί είναι δύσκολοι, με αποτέλεσμα όλοι να αναζητούμε τον πιο οικονομικό τρόπο που θα μας επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Το πετρέλαιο δείχνει να σταθεροποιείται, το φυσικό αέριο δεν πλησιάζεται ενώ ο κλιματισμός είναι μία σταθερά καλή λύση.
Ο Ενεργειακός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Απόστολος Ευθυμιάδης μας δίνει τις δικές του συμβουλές προκειμένου να περάσουμε έναν ζεστό χειμώνα και να βγάλουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από την τσέπη μας.
Θέρμανση: Αναλυτικά όσα είπε στο Eleftherostypos.gr
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τι προτιμούν οι καταναλωτές;
Το πετρέλαιο έχει έρθει σε ανταγωνιστικές τιμές και όχι πολύ μακριά από το παρελθόν σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που έχει ακριβύνει πάρα πολύ. Πλέον το πετρέλαιο το βρίσκεις στο 1,20, 1,30. Παλιά η τιμή του ήταν στο 1 ευρώ.
Βλέπετε, λοιπόν, η κατάσταση να εξομαλύνεται όσον αφορά το πετρέλαιο στο μέλλον και να επιστρέφουμε στις προηγούμενες τιμές;
Αυτοί που έχουν πετρέλαιο μπορούν να το κάψουν καθώς δεν θα ακριβύνει πολύ η δαπάνη τους. Θα φτάσει στο 25% το πολύ. Στην αντίθετη πλευρά αυτοί που καίνε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό θα δουν να διπλασιάζεται η δαπάνη τους.
Πώς θα μπορούσαν οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα στον λογαριασμό τους; Υπάρχουν κάποια τρικ στον τρόπο διαχείρισης των μέσων θέρμανσης;
Τρικ δεν υπάρχουν. Πρέπει ο καθένας μας να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του στα νέα δεδομένα. Εκεί που δούλευε στους 22, 23 βαθμούς στο σπίτι πρέπει πλέον να κατέβει στους 18,19. Βέβαια απαιτούνται μερικές εβδομάδες προσαρμογής ωστόσο ο οργανισμός προσαρμόζεται στους 19 βαθμούς κελσίου. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομεί περίπου το 15 με 20% στην τσέπη του. Δηλαδή αν ρίξουμε ένα βαθμό κελσίου κάνουμε οικονομία περίπου 12%, αν κατεβάσουμε 2 πάμε στο 20% περίπου και συνεχίζεται.
Ο κλιματισμός είναι ένα μέσο θέρμανσης που χρησιμοποιείται κατά κόρον και το χειμώνα. Τι έχετε να μας πείτε;
Έτσι είναι. Η αντλία θερμότητας που έχουμε στα σπίτια μας κάνει και για θέρμανση. Δεν κοστίζει πολύ ακριβά. Είναι μεν ακριβή εν συγκρίσει με το παρελθόν ωστόσο ότι ρεύμα απορροφά το αποδίδει στον χώρο επί τρία, επί τέσσερα. Άρα η θερμική τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με την ηλεκτρική τιμή πέφτει. Γι’ αυτό, λοιπόν, αν και είναι μία λύση ακριβότερη από το παρελθόν παραμένει η οικονομικότερη λύση εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας.
Άρα το πετρέλαιο θα προτείναμε ως πιο οικονομική λύση;
Ασφαλώς αλλά και η αντλία θερμότητας είναι σε τιμή συναγωνίσιμη με το πετρέλαιο.
Εκτός συναγωνισμού είναι το φυσικό αέριο;
Ακριβώς. Όπως επίσης και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις. Οι θερμάστρες, οι σόμπες, τα ηλιόθερμα. Ό, τι δηλαδή έχει να κάνει με την ηλεκτρική ενέργεια και δεν είναι αντλία θερμότητας.
Υποθέτουμε ότι σε ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. διαμένει ένα ζευγάρι, το κόστος για την κατανάλωση του πετρελαίου θα είναι βαρύ;
Εξαρτάται από τι ώρες το ανάβουν στο σπίτι τους. Αν το ανάβουν 4, 5 ώρες την ημέρα, σε περίπτωση αυτονομίας, θα έχουν πολύ λιγότερο κόστος απ’ ότι αν το ανάβουν περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα. Θα έχουν δηλαδή έναν λογαριασμό ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τα 500 ευρώ τον μήνα.
Εν κατακλείδι, πως θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε χρήματα στην τσέπη μας; Θα μπορούσαμε να θέτουμε σε λειτουργία την όποια πηγή ενέργειας σε ώρες που είναι χαμηλότερο το κόστος κατανάλωσης;
Αυτό σαφώς και αποτελεί πάντα μία επιλογή διότι η ΔΕΗ χρεώνει σε δύο ζώνες τον λογαριασμό, το νυχτερινό και το ημερήσιο. Στο ημερήσιο η διαφοροποίηση δεν φαίνεται στα σπίτια αλλά στις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα τιμολόγια. Καλό είναι όμως να θέτουμε σε λειτουργία την πηγή θέρμανσης για κανένα δίωρο και να την σβήνουμε. Να παρατηρούμε πως αντιδρά το σώμα μας και ανάλογα να πράττουμε. Και πάλι όμως θα πρέπει να βλέπουμε πως μπορούμε να αντέξουμε τον λογαριασμό. Όσο οικονομικό κι αν είναι το ρεύμα χρειάζεται προσοχή.
Το πετρέλαιο είναι περίπου στα παλιά επίπεδα οπότε ο καθένας ξέρει πόσο θα πληρώσει και πόσο θα ζεσταθεί. Θα συνιστούσε σε όσους καίνε πετρέλαιο να μείνουν περίπου στις παλιές τους συνήθειες.
Αν δεν έχεις πετρέλαιο και έχεις φυσικό αέριο είναι σχεδόν απαγορευτικό να κάνεις την κατανάλωση που έκανες και πριν. Πρέπει να περιοριστείς στις δύο με τρεις ώρες την ημέρα και να κατεβάσεις και τη θερμοκρασία στο σπίτι σου.
Μία άλλη λύση είναι το υγραέριο το οποίο είναι λίγο πιο φτηνό από το πετρέλαιο. Επομένως μπορεί κάποιος να αγοράσει μία σόμπα υγραερίου και φιάλες. Να τοποθετήσει την πηγή θερμότητας στον χώρο που βρίσκεται και να θερμανθεί. Ωστόσο θα ζεσταθεί μόνο εκείνος ο χώρος κι όχι όλο το σπίτι.
* Ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης είναι Διπλωματούχος Μηχ/γος-Ηλ/γος Μηχανικός, Διδάκτωρ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου
της Μασαχουσέτης, Ενεργειακός σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων)