Αλλά ο Χαλκιδεύς δικηγόρος των εφοριακών, του οποίου το όνομα δεν συγκράτησα, προς υπεράσπισή τους είπε, περίπου, το εξής: «Μήπως οι γιατροί δεν παίρνουν φακελάκι, το οποίο δίνεται από τον ασθενή ως έκφραση ευγνωμοσύνης;» Δηλαδή, και οι συναλλασσόμενοι επιχειρηματίες με την εφορία Χαλκίδας δεν μπορούσαν να δίνουν «φακελάκι», συναισθανόμενοι βαθιά ευγνωμοσύνη που οι εφοριακοί, δηλαδή οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, τουτέστιν δημόσιοι υπάλληλοι, τους «εξυπηρετούσαν»;
Η αλήθεια είναι ότι και τα πέλαγα της δημόσιας διοίκησης είναι στραβά και η συμπεριφορά πολλών εκ των υπηρετούντων πιο θεόστραβη. Ποιος Ελληνας πολίτης πηγαίνει ευχαρίστως σε δημόσια υπηρεσία και συναλλάσσεται με υπαλλήλους; Θα έλεγα κανείς, αν και υπάρχουν πολλών ειδών δημόσιοι υπάλληλοι: Εκείνοι που μόλις καταλαμβάνουν θέση ρωτούν πότε βγαίνουν στη σύνταξη και με ποιο εφάπαξ. Μου λένε ότι οι υπάλληλοι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάποια «προνόμια» που δεν τα απολαμβάνουν όλοι. Υπάρχουν υπάλληλοι που, πίσω από ένα γραφείο, θεωρούν ότι ασκούν εξουσία και συμπεριφέρονται αναλόγως αλλά και πολλοί, ευγενείς και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, ήτοι να κάνουν τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί.
Οι εφοριακοί της Χαλκίδας πίστευαν ότι μπορεί να βγάζουν κι ένα δεύτερο μισθό -και δη παχυλό- ζητώντας τα ποσοστά «τους», από τις επιστροφές του ΦΠΑ που οι πολίτες εδικαιούντο και από άλλες «εργασίες», πχ. καθυστέρηση πληρωμής οφειλών. Μια τέτοιας έκτασης «επιχείρηση» θέλει πολλούς μυημένους, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι…
Σκάκι για τρεις
Το ζήτημα είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες συναλλασσόμενοι με την εφορία προσφέρονταν να κάνουν «δωράκι» ή και συμφωνούσαν με την απαίτηση του ύψους της καταβολής που ζητούσε η κυρία διευθύντρια, προκειμένου να «ξεμπερδεύουν». Νομίζω ότι η «επιχείρηση» θα ήταν στημένη από καιρό. Αλλά είναι και η πρώτη φορά που εφοριακοί ελεγχόμενοι βρίσκονται με βίλες και «τεφτέρια» που δεν συμβιβάζονται με το μισθό τους; Ομως, απορώ πώς δεν τους περνά ποτέ από το μυαλό τους ότι μπορεί κάποιος να βρεθεί και να αγανακτήσει και να καταγγείλει τον εκβιασμό. Οπότε η επόμενη θέση τους θα είναι σε ένα …κελί.
Φίλος μού είπε την επικρατούσα άποψη των επιχειρήσεων σε σχέση με την εφορία: «Με εφοριακούς δεν μπλέκεις. Οσο καθαρά και άμεμπτα να είναι τα βιβλία σου, κάτι μπορεί να σου βρουν και να σου δημιουργήσουν ζήτημα και να σε τρέχουν».
Δεν ξέρω αν υπάρχει «εσωτερικός έλεγχος». Ξέρω όμως ότι ο Κωστής Χατζηδάκης θα επιληφθεί για τον τρόπο της διαπροσωπικής διεκπεραίωσης, αλλά και των συναλλαγών.