Το πιο ενδιαφέρον όμως της συγκεκριμένης παραγωγής είναι ότι πάει ένα βήμα παρακάτω. Μπαίνει στα σπίτια καθημερινών ανθρώπων, αναβιώνει το δράμα που ζουν και τις πολύπλοκες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Η σειρά βοηθά έναν μέσο, χωρίς πολλές γνώσεις, πολίτη της Δύσης που ζει μακριά από το πραγματικό χάος της Μέσης Ανατολής να καταλάβει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ειδικά η διπλωματία.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί, που θεωρητικά κάτι παραπάνω οφείλουν να ξέρουν από τον μέσο πολίτη για τον πολυδαίδαλο κόσμο των διεθνών σχέσεων, αρκούνται σε καταγγελίες καφενειακής ανάλυσης. «Ντροπή που δεν ψήφισε η Ελλάδα την πρόταση του ΟΗΕ», λένε, και σκέφτεσαι δεν μπορεί, θα διάβασαν μόνο τους τίτλους. Ας πούμε λοιπόν κάποια βασικά: Το ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία, το οποίο κατατέθηκε από αραβικά κράτη, υπερψηφίστηκε από 120 χώρες, ανάμεσά τους η Τουρκία, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ισπανία κ.ά. Καταψηφίστηκε από 14 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Τσεχία κ.ά. Απείχαν συνολικά 45 κράτη, ανάμεσα τους 15 χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς κ.ά.
Στο ψήφισμα δεν υπάρχει πουθενά ρητή καταδίκη της Χαμάς. Μάλιστα ο Καναδάς πρότεινε να προστεθεί σχετική τροπολογία, κάτι που υποστήριξε η Ελλάδα, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία. Τους ακριβείς λόγους για τους οποίους κάθε χώρα αποφάσισε μία από τις τρεις επιλογές τους γνωρίζει μόνο η ίδια. Το σίγουρο είναι το τελικό αποτέλεσμα έχει πολλά παράδοξα. Η Τουρκία, για παράδειγμα, που καλύπτει τη Χαμάς και δεν δέχεται ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση, το υπερψήφισε. Αυτό κάνει την Τουρκία εκφραστή του Διεθνούς Δικαίου;;; Την ίδια στιγμή, η Γερμανία, που έχει συνταγματική πρόβλεψη να προστατεύει το Ισραήλ και τους πολίτες της, δεν καταψήφισε -όπως θα ήθελε το Ισραήλ-, αλλά απείχε. Αυτό κάνει τη Γερμανία λιγότερο σύμμαχο του Ισραήλ;
Εν κατακλείδι, το ψήφισμα του ΟΗΕ, καλό ή κακό, είναι απλώς ένα ψήφισμα χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα για τη διεθνή κοινότητα. Σε αντίθεση με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην Γάζα. Ενα επιχειρησιακά σύνθετο και ουσιαστικά ωφέλιμο για τους αμάχους σχέδιο. Αλλά για την ελληνική αντιπολίτευση αυτά είναι ψιλά γράμματα. Προτιμά τους εντυπωσιακούς τίτλους…