ΔΕΝ πρόκειται για ευχολόγιο, αλλά για κάτι που επιβάλλεται από την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από το 2019 έως σήμερα, έχει στηρίξει πολυεπίπεδα τις επιχειρήσεις. Ο συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών έχει μειωθεί στο 22%, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές. Παράλληλα, ο φόρος για τα μερίσματα έχει πέσει στο εξαιρετικά χαμηλό 5%.
ΚΑΤΑ την περίοδο της πανδημίας ελήφθησαν σημαντικά μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των λοκντάουν, με πληρωμές μισθών εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή, μείωση των ενοικίων και, βέβαια, την επιστρεπτέα προκαταβολή. Συγχρόνως έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται δεκάδες δράσεις ΕΣΠΑ, που επιδοτούν τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, δημιούργησε ένα φιλοεπιχειρηματικό και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, το οποίο σε συνδυασμό με τη μεταπανδημική αύξηση τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και την αύξηση της κατανάλωσης έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, με ικανοποιητικά κέρδη.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΟΛΑ τα παραπάνω αποδεικνύουν πως έχει έρθει η ώρα για τις επιχειρήσεις να δώσουν ένα μέρισμα της οικονομικής τους ανάπτυξης στους εργαζομένους. Πρώτον, γιατί η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί ό,τι πιο σημαντικό για τις επιχειρήσεις και δεύτερον, γιατί μέρος αυτών των χρημάτων θα επιστρέψει στις εταιρίες μέσω της αυξημένης κατανάλωσης.
Η μνημονιακή εποχή αποτελεί παρελθόν. Η μείωση της ανεργίας σε επίπεδα κάτω από 10% δημιουργεί τις συνθήκες για αυξήσεις μισθών. Δεν γίνεται να υπάρχουν, πλέον, μισθοί των 700 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανέβουν ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Βέβαια, πρόκειται για μεικτές αποδοχές, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος στην τσέπη προβλέπεται να είναι, περίπου, 850 και 1.200 ευρώ.
ΓΙΑ να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα χρειάζονται αρκετά μεγαλύτερες αυξήσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ουρά της ευρωπαϊκής λίστας για το ύψος στις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά και στην αγοραστική δύναμη. Η εκτίναξη στις τιμές ακινήτων, αλλά και η ακρίβεια στην καθημερινότητα κάνουν πολύ δύσκολη τη μηνιαία διαχείριση των οικονομικών από τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητική οικονομική κατάσταση, και έχει τη δυνατότητα να δώσει αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να φτάσουν σε ένα επίπεδο που να ανταποκρίνονται στη σημερινή εποχή. Οι επιχειρηματίες οφείλουν να κάνουν τις απαιτούμενες κινήσεις.