ΔΕΝ υπάρχει περιθώριο για αποχή ή χαλαρή ψήφο. Γιατί θα είναι εντελώς διαφορετικό να λάβει η Ν.Δ. 32% και εντελώς διαφορετικό να πιάσει 36%.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει ρόλο. Αλλιώς θα είναι μια διαφορά των 4 μονάδων και αλλιώς των 7 μονάδων. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο για την κυβέρνηση.
ΓΙΑΤΙ το υψηλό ποσοστό της Ν.Δ. στις πρώτες κάλπες όχι μόνο θα βάλει τις βάσεις για την αυτοδυναμία στις δεύτερες, αλλά θα γκρεμίσει και τα σχέδια κάποιων να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ηττημένων. Ναι, αν και φαντάζει παράλογο, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Μια συνεργασία Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε συνθήκες… 2015.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
ΑΥΤΟ πρέπει να το κάνει ξεκάθαρο η κυβέρνηση. Οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες τους κινδύνους που διατρέχει η ελληνική οικονομία, αν σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση. Και οι κίνδυνοι αφορούν σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας. Στα δημοσιονομικά, στο χρέος, στις επενδύσεις, στην πραγματική οικονομία.
ΠΡΕΠΕΙ γίνει κατανοητό στους πολίτες ποια οικονομική πολιτική θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ίδια που εφάρμοσε την περίοδο 2015-2019. Ο κ. Δραγασάκης είπε την αλήθεια. Στον ΣΥΡΙΖΑ τούς φαίνεται παράλογο να υπάρχουν αφορολόγητες γονικές παροχές.
Η υπερφορολόγηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόστηκε επειδή πίεζε η τρόικα των Μνημονίων. Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Χουλιαράκης, οι οποίοι ήταν επικεφαλής τότε στο υπουργείο Οικονομικών, είχαν ομολογήσει από το βήμα της Βουλής ότι η υπερφορολόγηση ήταν συνειδητή επιλογή.
ΤΟ ίδιο είχε πει και με τον μπρουτάλ τρόπο που εκφράζεται ο κ. Πολάκης. Με αφορμή τη σύνδεση των εισφορών με τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, είχε δηλώσει πως «τον… ακουμπήσαμε στη μεσαία τάξη».
ΟΛΑ τα παραπάνω πρέπει να τα σκεφτούν πολύ καλά οι πολίτες, πριν αποφασίσουν να απέχουν ή να ρίξουν ψήφο χαλαρότητας ή διαμαρτυρίας στις πρώτες κάλπες. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι εκεί θα κριθεί το μέλλον της χώρας.