ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ, ως εκ τούτου, να εκφράζει την ικανοποίησή της όταν οι νόμοι, τους οποίους ετοιμάζει και εισηγείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφαρμόζονται γρήγορα και με απτά αποτελέσματα. Την περασμένη εβδομάδα, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η πρώτη εφαρμογή του νόμου που είχε εισηγηθεί πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή ως υπουργός Εσωτερικών για τον νέο τρόπο επιλογής διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου. Και όλοι γνωρίζουμε ότι επί δεκαετίες στη χώρα μας οι επικεφαλής όλων των φορέων του Δημοσίου επιλέγονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση ελεύθερα, χωρίς προαπαιτούμενα, συχνά με ρουσφετολογικά κριτήρια, με διορισμό πολιτευτών ή άλλων.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ νόμο Κεραμέως αυτό άλλαξε. Και πλέον οι επικεφαλής των φορέων του Δημοσίου επιλέγονται μέσα από μία απαιτητική διαδικασία υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με αυστηρά κριτήρια συμμετοχής, όπως πτυχία και εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια με τη θέση, με συμμετοχή σε διεθνές τεστ δεξιοτήτων, με προσμέτρηση και αξιολόγηση όλων των προσόντων τους από επιτροπή πάλι υπό το ΑΣΕΠ. Για αυτό και ο νόμος αυτός συχνά αναφέρεται ως «το ΑΣΕΠ των ανώτερων στελεχών», καθότι το ΑΣΕΠ έως τον νόμο αυτό είχε αρμοδιότητα μόνο για προσλήψεις και κρίσεις προϊσταμένων αλλά όχι για τα ανώτερα αυτά στελέχη του Δημοσίου.
ΥΠΗΡΞΕ ΟΜΩΣ και άλλο ένα ενδιαφέρον νέο, το οποίο οφείλεται στις γενικότερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη την τελευταία πενταετία, και το οποίο όμως συμπίπτει με την υπουργία Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας. Το γεγονός ότι η ανεργία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έπεσε τον Ιούνιο στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον αντίστοιχο μήνα του 2009, όπως σχολίασε και ο πρωθυπουργός. Σε σχέση μάλιστα με τον Ιούνιο του 2019 (ήταν 17,5%), η πτώση της ανεργίας προσεγγίζει τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Και παράλληλα καταγράφεται αύξηση των απασχολούμενων κατά 400.000.