Η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους 12 μήνες προκειμένου να ανακόψει το κύμα του πληθωρισμού έφερε απρόσμενα κέρδη στις τράπεζες, καθώς άνοιξε η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.
Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος έδειξαν ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο μειώθηκε για πρώτη φορά η διαφορά στα επιτόκια, η οποία ωστόσο παραμένει υψηλή, κοντά στο 5,5%, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων είναι στο 0,3% και των δανείων στο 5,8%. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, πέρυσι η «ψαλίδα» υπολογιζόταν κοντά στο 3,7%, επομένως, μέσα σε ένα χρόνο υπήρξε σημαντικό άνοιγμα υπέρ της κερδοφορίας των τραπεζών.
Παράλληλα, σημαντική πηγή εσόδων για το πιστωτικό σύστημα παραμένουν οι προμήθειες για τραπεζικές υπηρεσίες, οι οποίες εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα ακόμη και για απλές συναλλαγές.
Είναι σαφές ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά το σοκ του 2015 με τα capital controls και την υποβάθμιση της οικονομίας είχαν αρκετά τραύματα να επουλώσουν, όμως ήδη έχουν απαλλαγεί από ένα βουνό «κόκκινων δανείων», ενώ η κερδοφορία τούς επιτρέπει κινήσεις προκειμένου να ενισχύσουν τόσο τις παραγωγικές δυνάμεις όσο και τους πελάτες τους.
Η μείωση των προμηθειών για καθημερινές συναλλαγές δεν θα στοίχιζε πολλά στο πιστωτικό σύστημα, όταν μάλιστα η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία και πολλά καταστήματα κλείνουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα άμεσων τραπεζικών πράξεων. Η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες είχε απευθύνει συστάσεις στους ομίλους να μειώσουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές, ωστόσο η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς εξαντλήθηκε σε μικρές ελαφρύνσεις.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Αλλά και από την πλευρά των αποταμιευτών υπάρχει πάντα η εναλλακτική επιλογή των προθεσμιακών καταθέσεων, που έχουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως, αλλά δεν προτιμώνται στο βαθμό που ανέμεναν τα τραπεζικά στελέχη.
Η κερδοφορία των τραπεζών επιτρέπει επίσης κινήσεις υπέρ της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η ψαλίδα των επιτοκίων πρέπει να μειωθεί, να ενισχυθεί το ρεύμα των αποταμιεύσεων και να περιορισθούν οι υπέρογκες χρεώσεις για εξοφλήσεις λογαριασμών και μεταβιβάσεις μικροποσών.
Οι τράπεζες πέτυχαν υψηλή κερδοφορία αξιοποιώντας τη διεθνή συγκυρία, όμως δεν θα επαναληφθεί εάν δεν συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με λογικά επιτόκια. Για αυτό, ας μειώσουν την ψαλίδα στα επιτόκια και ας περιορίσουν τις προμήθειες.
Σπάει το ρεκόρ του 2019
Ενα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο για την πορεία του τουρισμού αποτυπώνουν οι δείκτες για την επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τον Ιούλιο. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού αφίχθησαν από το εξωτερικό στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας 2,65 εκατομμύρια επιβάτες τον Ιούλιο καταγράφοντας άνοδο 17% σε σχέση με πέρυσι και 10% σε σύγκριση με το 2019. Καλά είναι τα στοιχεία και για το δίκτυο εσωτερικού, καθώς οι επιβάτες ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο σημειώνοντας αύξηση 10,4% σε σχέση με το 2019. Παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές επέφεραν βαρύ πλήγμα στον τουρισμό της Ρόδου, όλα δείχνουν ότι φέτος η χρονιά θα κλείσει με θεαματική άνοδο σε έσοδα και επισκέπτες, προς όφελος της οικονομίας και της αγοράς απασχόλησης.