Αφού λοιπόν δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα, αλλάζουν τα λεγόμενα και παραφράζουν κατά το δοκούν.
Στο κόλπο αυτό ενέδωσε μέχρι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας την οργή του επειδή ο πρωθυπουργός είπε -όπως υποστηρίζει- στους νέους πως δεν έχουν σημασία τα χρήματα και στην Ελλάδα είναι πιο εύκολα τα πράγματα επειδή βοηθάει η οικογένεια.
Ας δούμε, λοιπόν, τι πραγματικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε φοιτητές και νέους εργαζομένους που συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τι είπε στους συνομηλίκους τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Είπε, λοιπόν, πως στην Ελλάδα υπάρχει ένας «μηχανισμός υποστήριξης, οικογένεια, φίλοι, που κάνουν τη ζωή μας εδώ πιο εύκολη και πιο ευχάριστη». Πού είναι το περίεργο; Στη χώρα μας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε πολύ ισχυρούς οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς, κάτι που βοήθησε να αντέξουμε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Θα θυμούνται άλλωστε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ενδοοικογενειακή αλληλεγγύη κράτησε όρθια την ελληνική κοινωνία το καλοκαίρι του 2015, τότε που οι άνθρωποι έκλαιγαν έξω από τις κλειστές τράπεζες. Ηταν η γιαγιά που βοηθούσε το εγγόνι, ο δημόσιος υπάλληλος που βοηθούσε τον απολυμένο αδελφό του ιδιωτικού τομέα και πάει λέγοντας. Και ναι, οι συγγενείς και οι φίλοι μάς κάνουν τη ζωή μας, εκτός από πιο εύκολη, και πιο ευχάριστη.
Είπε, επίσης, ότι στη ζωή δεν είναι σημαντικά μόνο τα λεφτά, αν και «είναι πολύ σημαντικό αυτό» πρόσθεσε. Και διευκρίνισε πως η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει και καλές δουλειές, και καλές απολαβές, και οικογένεια, και φίλους, και ένα εξαιρετικό περιβάλλον. Είπε όμως και άλλα, τα οποία άφησε εκτός μοντάζ ο ΣΥΡΙΖΑ: Οτι σαφώς στη χώρα είναι ακόμα χαμηλοί οι μισθοί και πρέπει οι εργοδότες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Ακούω συχνά γκρίνια από εργοδότες (…….) “δεν βρίσκουμε τους εργαζομένους που θέλουμε”. Ναι, αυτό έχει μία βάση διότι υπάρχει μία αναντιστοιχία δεξιοτήτων από τη μία και ζήτησης από πλευράς των εργοδοτών από την άλλη. Η απάντησή μου είναι “πληρώστε και περισσότερα”».
Μερικές μέρες μετά από τη συνάντηση αυτή, ο πρωθυπουργός μίλησε σε φοιτητές του Boston College στη Βοστώνη. «Μη σκέφτεστε κλεισμένοι μέσα στο μικρόκοσμό σας. Πλησιάστε όσους δεν είχαν το προνόμιο μίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Κατανοήστε τις ανησυχίες τους. Να είστε περήφανοι για τα επιτεύγματά σας, αλλά μην υποκύπτετε στην αλαζονεία να πιστεύετε ότι όλα όσα έχετε καταφέρει στη ζωή οφείλονται αποκλειστικά στη σκληρή δουλειά σας. Η τύχη παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή απ’ ό,τι νομίζουμε».
Ισχύει και για τους αποφοίτους της Οξφόρδης.