Η Αθήνα έμεινε προσηλωμένη στις εθνικές της γραμμές, ενώ η Αγκυρα έκανε μία ακόμη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ξεκινήσουν διάλογο αλλά υπό νέες συνθήκες και σίγουρα όχι υπό την απειλή θερμών επεισοδίων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όπως επεδίωκε πριν από δύο καλοκαίρια η Τουρκία.
Στο διάστημα αυτό η Ελλάδα ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά, αλλά και οικονομικά. Θυμίζουμε ότι το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» το εκστόμισε ο Ερντογάν μετά τη θριαμβευτική ομιλία του πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο και απαντήθηκε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον Μητσοτάκη με το «νταηλίκια γιοκ».
Ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή αναβαθμίσθηκε σημαντικά. Η στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία και η διεύρυνση της αντίστοιχης συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έκοψαν τον «τσαμπουκά» της Αγκυρας στο Αιγαίο. Η αξιόπιστη στάση της χώρας μας εντός του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε αντίθεση με τα διπλά «παιχνίδια» της Τουρκίας κατέστησε σαφές στη Δύση ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η απόφαση του Ερντογάν να είναι πότε με τον «αστυφύλαξ» και πότε με τον «χωροφύλαξ» στο ρωσο-ουκρανικό τελικώς δεν απέδωσε καρπούς, το ίδιο και οι «εκβιασμοί» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είπε το «ναι» στη Στοκχόλμη χωρίς να αποκομίσει σημαντικά διπλωματικά οφέλη, το αίτημά της για αγορά F-16 που εξετάζεται θετικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περνά μέσα από το Κογκρέσο και τον καθορισμό αυστηρών όρων προκειμένου να εγκριθεί.
Η Ελλάδα το 2019 βρισκόταν εκτός νέων αμυντικών εξοπλισμών σε αντίθεση με την Τουρκία που είχε πληρώσει προκαταβολές ως συμπαραγωγός για την προμήθεια 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35. Τώρα η χώρα μας έχει ενισχύσει σημαντικά την αμυντική της δύναμη. Εχει προμηθευτεί τα γαλλικά μαχητικά Ραφάλ, κατασκευάζονται οι φρεγάτες, αναβαθμίσθηκαν τα F-16 και έχει ήδη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά F-35.
Και σε οικονομικό επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από το πρόσφατο παρελθόν. Η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά και αναμένονται νέες επενδύσεις μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις μετά την κατάρρευση της λίρας, τις ανορθόδοξες πολιτικές που εφήρμοσε στο ζήτημα των επιτοκίων με αποτέλεσμα να φουντώνει ο πληθωρισμός και βέβαια έχει μπροστά της το τεράστιο κόστος ανοικοδόμησης της Ανατολίας από τους καταστροφικούς σεισμούς.
Ο Ερντογάν χρειάζεται τη Δύση, δεν είναι τυχαίο ότι προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου μετά την υπαναχώρησή του στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει ανάγκη από τα διεθνή κεφάλαια, ενώ τα θερμά επεισόδια που έστησε στο Αιγαίο είχαν ως αποτέλεσμα να επισπεύσουν την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας και να αναβαθμίσουν το ρόλο της χώρας μας.
Από το διάλογο που θα ξεκινήσει δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τους ανιστόρητους και επικίνδυνους αναθεωρητισμούς της περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Ομως από το «Μητσοτάκης γιοκ» μέχρι τα προχθεσινά χαμόγελα άλλαξαν πολλά με έναν μόνο σταθερό κανόνα που ακολουθεί πιστά η Ελλάδα: όλα περνούν από το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.