Παράδειγμα, η μία άκρη του καλωδίου στο ολιγόωρο πραξικόπημα στη Νότια Κορέα και η άλλη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου η μετοχή της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας τρέλανε του δείκτες. Και το λαμπάκι άναψε.
Σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη, οι δύο παραδοσιακοί πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε το σύνολο σχεδόν της μεταπολεμικής αναγέννησης της ηπείρου, η Γαλλία και η Γερμανία, είναι βυθισμένοι στη δική τους πολιτική- οικονομική αστάθεια. Οι διεθνείς προκλήσεις ολοένα και κλιμακώνονται. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή συνεχίζονται. Η επιστροφή του Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο αυξάνει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα αβεβαιότητας για την Ευρώπη. Η νέα πολιτική δασμών που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Από κοντά και η απαίτησή του για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες από τις χώρες της Ε.Ε.
Κινεζική απώλεια θέσεων στη Συρία
Το «φλερτ» των δύο άκρων -Ακροδεξιάς και Αριστεράς-, όπως συμβαίνει στο Παρίσι, είναι μία από τις πολλές προειδοποιήσεις. Η πολιτική αδυναμία του Μακρόν έχει καταστήσει τη Γαλλία ανίκανη να αναλάβει μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, στη Γερμανία και η επερχόμενη αποχώρηση του Ολαφ Σολτς έχουν οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε παράλυση. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το πρόβλημα θα λυθεί αν η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως νέα ηγεσία ή αν η πιθανή επιστροφή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Γερμανία και η ανανέωση της θητείας της Φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να είναι μια κάποια λύση. Τα λαμπάκια, πάντως, ανάβουν συνεχώς. Και δεν είναι χριστουγεννιάτικα…