ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΥΤΑ, και αφού επέλεξε να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποφάσισε στη συνέχεια να ανακοινώσει την αποχώρηση των βουλευτών του από τις ψηφοφορίες της Βουλής. Αμφισβητώντας τη νομιμότητα του πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου να καταθέτει νομοσχέδια στη Βουλή προς ψήφιση – μια στάση που κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Ομως, οι πολιτικοί, θεσμικοί ακροβατισμοί του κ. Τσίπρα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι αν σκεφθούμε ότι κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ «Δημοκρατίας και εκτροπής». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κηρύξει τον δικό του «ανένδοτο» και να παίξει το τελευταίο του χαρτί, αμφισβητώντας όχι μόνο μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία έχει ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό και δεν έχει ολοκληρώσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της, αλλά και την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας.
ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ, μάλιστα, δημοσιεύθηκε αυτές τις ημέρες η ετήσια έρευνα του έγκυρου βρετανικού περιοδικού «Economist» για την ποιότητα Δημοκρατίας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Με βάση την έκθεση αυτή, η χώρα μας το 2022 βρέθηκε στην 25η θέση κερδίζοντας συνολικά 9 θέσεις από την προηγούμενη χρονιά. Ομως, το 2015 με το δημοψήφισμα και την «άμεση Δημοκρατία» του κ. Τσίπρα η Ελλάδα είχε κατρακυλήσει στην 44η θέση, ενώ το 2019 βρισκόταν στην 39η. Με άλλα λόγια, επί κυβέρνησης της πρώτη φορά Αριστεράς η ποιότητα της Δημοκρατίας μας ήταν κατά 14 θέσεις χειρότερη από τη «χούντα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Σκάκι για τρεις
ΒΕΒΑΙΩΣ, ΟΙ ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ, αλλά και θεσμικές εκτροπές του Αλ. Τσίπρα δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην κοινωνία, όπως προκύπτει και από όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά όποτε αποφασίσει να τις προκηρύξει ο πρωθυπουργός, οδεύοντας προς το όριο της λήξης της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, και οι πολίτες θα κρίνουν στην κάλπη ποια κυβέρνηση είναι πιο δημοκρατική, αλλά και ποια μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα μεγάλα ζητήματα, που είναι η οικονομία, τα Ελληνοτουρκικά και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Από εκεί και πέρα, αν ο Αλ. Τσίπρας θέλει, μπορεί ακόμα και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως ο Γ. Παπανδρέου ή ο Τραμπ.