Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ σκαρφάλωσε στη δεύτερη υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2007, οι επιχειρηματίες σε βιομηχανία, εμπόριο και υπηρεσίες περιμένουν άνοδο των πωλήσεών τους ενώ οι καταναλωτές κρατούν στάση αναμονής λόγω των εξελίξεων στο υγειονομικό μέτωπο, που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους.
Στο μέτωπο του τουρισμού, οι αρχικές «μουδιασμένες» εκτιμήσεις για έσοδα κοντά στο 40% της χρονιάς-ρεκόρ του 2019 έχουν αντικατασταθεί από αισιοδοξία ότι τελικά ο πήχυς της κίνησης θα ξεπεράσει το 60% και οι συνολικές εισπράξεις θα προσεγγίσουν τα 11 δισεκατομμύρια, από τα μόλις 4,5 δισ. του 2020. Οσοι βρέθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διαπίστωσαν τη μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης, η εικόνα δεν είχε την παραμικρή σχέση με τη «νέκρα» των προηγούμενων μηνών κι αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή επιδείνωση στην πορεία της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πορεία του τουρισμού θα είναι αυξητική και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν έχει αναθεωρήσει ακόμη την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 3,6%, όταν η Κομισιόν εκτιμά ότι θα φτάσει στο 4,3%. Αναμένει τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για το δεύτερο τρίμηνο του έτους που θα δοθούν στη δημοσιότητα αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά έχει στα χέρια του τους πρόδρομους δείκτες που φανερώνουν εκρηκτική ανάκαμψη, σε διψήφια ποσοστά σε σχέση με το 2020, που παραπέμπει σε «ολυμπιακά ρεκόρ».
Οι εξαγωγές τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 50%, οι λιανικές πωλήσεις ανακάμπτουν θεαματικά, καθώς ένα τμήμα των αποταμιεύσεων της πανδημίας κατευθύνθηκε στην αγορά, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει την ανοδική της πορεία.
Αν και είναι νωρίς, όλα δείχνουν ότι στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε ρυθμός ανάπτυξης άνω του 10% σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους της περασμένης χρονιάς και δεν αποκλείεται η χρονιά να «μαζέψει» σχεδόν το σύνολο της ζημιάς του 2020.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί. Το δημοσιονομικό έλλειμμα κινείται σε υψηλά επίπεδα και πρέπει τους επόμενους μήνες να μπει σε τροχιά ισορροπίας, καθώς θα περιορίζονται οι κρατικές δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας ενώ παράλληλα με την αύξηση των εξαγωγών καταγράφεται σημαντική άνοδος των εισαγωγών, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της χώρας
Ωστόσο όσοι προέβλεπαν ασθενική ανάκαμψη και χαμηλές πτήσεις στον τουρισμό δεν δικαιώθηκαν, αντιθέτως η πορεία της οικονομίας είναι ανοδική κι αν τηρούνταν τα μέτρα κατά της πανδημίας με μεγαλύτερη προσοχή σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς τότε η εικόνα θα ήταν ακόμη καλύτερη.
Το οικονομικό επιτελείο έχει τραβήξει πολύ «κουπί» στη διάρκεια της 18μηνης καραντίνας οργανώνοντας προγράμματα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όμως τώρα η χώρα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης με τα κρατικά ταμεία να έχουν αποθέματα 34 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως λόγω του φθηνού δανεισμού, και τις επιχειρήσεις να σχεδιάζουν αύξηση παραγωγής και κατά συνέπεια προσλήψεις προσωπικού.
Το πρώτο «κρας τεστ» θα φανεί τον Σεπτέμβριο, όταν θα αποσυρθούν πλήρως τα πακέτα στήριξης και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς κρατική βοήθεια. Μια καλή τουριστική σεζόν θα βελτιώσει τις συνθήκες της αγοράς τους επόμενους μήνες, γι’ αυτό έχει σημασία να κυλήσει χωρίς απρόοπτα ο Αύγουστος. Το βέβαιο είναι ότι οι προσδοκίες στην πραγματική οικονομία είναι υψηλές και το καλό κλίμα συνήθως προσελκύει επενδύσεις.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr